Test fullů 29er

27.4.2012
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nějaké další podrobnosti k dlouhodobému testu fullů 29er ve Velu 5/12. U obou modelů s vyšším zdvihem (SJ, Satori) se projevily klasické neduhy 29er, tj. lenost, váha, ovladatelnost – výsledek na mě ale působí tak, že se nejedná o „chyby" těchto dvou modelů, ale o problém devětadvacítek s vyšším zdvihem obecně (asi když nepočítáme top karbonové modely). Pokud by v tomto testu byl např. TREK Rumblefish (ve větší velikosti než 16,5), tak by asi dopadl podobně i přes G2 geometrii, že? A u odlazení odpružení bude pravděpodobně cílem velká citlivost. Předpokládám tedy, že rozdíl mezi zapnutým a vypnutým propedalem bude asi značný a jeho aktivace nám umožní trochu zrychlit. Uvažuji správně nebo se pletu? Rád bych znal váš názor jako zkušených bikerů. Jeden ze zmiňovaných modelů bych si časem rád pořídil, proto mě výsledky těchto testů enormně zajímají. Měřím 200cm a vážím 90kg, takže mi 29er celkově vyhovují. Děkuji za odpověď, ale hlavně děkuji za tento test!

Dobrý den, s porovnáním v testu zastoupených kol s vyšším zdvihem s Trekem Rumblefish jste takříkajíc trefil hřebíček na hlavičku. I tento model mi prošel pod rukama a musím říci, že díky zachování XC geometrie je toto kolo hravější, než je tomu v případě Stumpu 29 a Satori. Položené úhly, delší rozvor a také (hlavně v případě Kony) těžší pláště mohly za onu těžkopádnějším ovládání. Na případě Treku je pak vidět, že tomu tak u 29″ fullu s vyšším zdvihem být nemusí.

V otázce ovlivnění odpružení systémem ProPedal se nepletete. Pokud konstrukce zavěšení zadního kola sama o sobě neeliminuje provázanost pružení a pohonu, přechází tato práce na tlumič. Vliv ProPedalu pak závisí na jeho úrovni. U tlumičů Fox Float RP23 máte možnost toto ovlinit ve třech krocích, u podelu RP2 se musíte spokojit s jednou hodnotou. Díky možnosti dále nastavit tuhost tlumiče máte pak mnoho prostoru pro ladění projevu zadního odpružení. Ale to už se dostáváme k polemice o něčem, co je lepší si vyzkoušet. Jako vždy vám pak nemohu jinak než doporučit si všechny z Vámi uvažovaných kol projet a rozhodnout se na základě vlastních pocitů, které Vám žádný test nenahradí. Nejedná se o malou investici, s výběrem nepospíchejte. Pokud by vás zajímaly další konkrétní detaily týkající se testovaných kol, znovu napište.

Jaroslav Novák

kategorie dotazuMTB technika

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu