Délka vytrvalostních tréninků

2.3.2011
Chtěl bych se zeptat jak dlouhé by se měli jezdit vytrvalostní tréninky, pokud vím, že všechny závody v sezoně budou mít do 100 minut. Dostal jsem se ke kolu od běhu a když jsme trénovali na pětku, málokdy jsme vůbec těch 5km za trénink odběhli. V cyklistice je to jinak? Z mého pohledu mě přijdou tréniky nad 2 hodiny příliš zpomalující. Rád bych se dozvěděl, jak je to ve skutečnosti.

Dobrý den,
Zajímavý dotaz. Ano, musím konstatovat, že vytrvalost v cyklistice je značně rozdílná od vytrvalosti v atletice. V atletice samozřejmě považujete 5km za vytrvaleckou disciplínu. Například maratón je ale pro špičku něco přes dvě hodiny a to je v cyklistice opravdu krátká doba. Jak v silniční, tak i horské, i když CC se jezdí na podobně dlouhou dobu.
Cyklisté obecně musí budovat tukový metabolismus, protože zejména na silnici se v něm odehrává větší část závodů a jen rozhodující okamžiky se odehrávají v intenzitách v kterých vy jste běhal celých pět kilometrů. Při pěti kilometrech si naprosto v pohodě vystačíte se zdrojem glykogenu, který máte v zásobách v krvi a játrech. Při závodě na tři hodiny vám to rozhodně stačit nebude a při 100 minutách jste někde na hraně, jestli to vyjde nebo ne.
Nevím co budete jezdit za závody na hodinu a půl? V tomto případě by možná nebylo nutné hrotit velké kilometry a najíždět na kole hodně hodin. Ale podstupujete riziko, že třeba na posledních deset patnáct minut vám dojdou síly.
V cyklistice se trénuje základní vytrvalost a k tomu se přidávají i tréninky rozvíjející ostatní zatížení, takže nejde jen o to jezdit pomalu dlouhé štreky.

Libor Matějka

 

kategorie dotazuMaraton

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu