pomoc s výběrem elektrokola

20.11.2010
Dobrý den, je mi 59 let, vážím 105 kg, mám trochu potíže s kyčlemi a velmi rád bych si zakoupil elektrokolo, dlouho jsem na kole nejezdil, rád bych jezdil do přírody a na delší výlety, ale neumím si vybrat na internetu, preferoval bych spíše kvalitnější.Našel jsem typy na české, italské, anglické výrobky, mám si koupit spíše universální, nebo sportovní ? Můj druhý dotaz: jaký nosič si mám pořídit-na střechu, či na kouli? Mám automobil Suzuki Grand Vitara.

Určitě se podívejte do minulého rořníku Cykloturistiky, kde jsme testovali tři elektrokola (prosím doplnit čísla). Nejbytelnější byla kola Giant Twist a Apache Elektra, na trhu jsou v cenách okolo třiceti tisíc a s Vaší váhou nebudou mít problém (testovací jezdec vážil 90 a často vozil na nosiči do školy třicetikilovou dceru). Liší se především pohonem, Giant na přední, Apache na zadní, každé má své pro a proti. U Giantu to byla plynulejší jízda, u Apache jistota záběru při jízdě do kopce v terénu. Obě kola měla dojezd přes padesát kilometrů, Giant ovšem umožňoval s druhou baterií dojezd 140 km. Giant má trochu lepší odpružení, Apache zase lépe řešené uložení baterie, které neinterferuje s brašnami na zadním nosiči a na rozdíl od Giantu se baterie nemusí pro nabíjení vyjímat. Zkuste kontaktovat prodejce, aby Vás před koupí nechal na kole projet.

Co se nosiče na auto týče, počítejte s tím, že elektrokolo je kvůli baterii, elektromotoru a spoustě drobností cca o 10 kilo těžší než horské kolo. A celou tu váhu musíte zvednout na střechu auta. Na nosič na kouli se určitě tolik nenadřete. Slabina nosiče na střechu je, že můžete na kolo zapomenout a zničit jej vjetím do garáže s kolem na střeše. Kolo na nosiči na kouli Vám zase může nabourat nepozorný řidič. Já osobně jezdím vlakem a o kolo se mi tam zatím vždycky svědomitě postarali.
Petr Štěpánek

kategorie dotazuRedakce

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu