Jaký 29“ plášť?

10.6.2010
Dobrý den, matně si pamatuji, když někdo před cca 5 lety vás žádal o radu, jaký plášť na 29“, skoro nic nebylo na trhu. Nyní je situace již jiná, a proto bych vás chtěl poprosit o tip. Nyní jezdím pláště WTB Nanoraptor (2 roky), ale poslední dobou se dosti hemží různé defekty, tak jsem si řekl, že je čas na změnu. Jenomže se nemůžu se rozhodnout co zvolit. Můj styl je 40/60 – asfalt/les. Co byste doporučili? Jaký je váš názor na kombinování plášťů (jiný plášť vepředu a jiný vzadu)? A poslední otázka. Je něco pravdy na tom, že přední plášť by měl být širší, aby dobře vedl, a naopak zadní plášť by měl být užší, kvůli odvalování a rychlosti např. na asfaltu?

Začnu-li od konce tak v názoru na rozdílnou šířku plášťů se názory částečně různí. Každopádně pokud z jakéhokoliv důvodu nemáte, nebo nechcete mít na obou kolech pláště stejného průměru je častější nasadit dopředu silnější a dozadu užší. Důvody zhruba odpovídají vámi nastíněným.

Dříve bylo poměrně běžné používat jiný vzorek na přední a zadní kolo, často to byl stejný model s odlišným dezénem s přesným určením. Dnes se pláště dělají více universálněji. Každopádně rozumná kombinace různých vzorků může přinést požadovaný efekt.

A nakonec – výběr plášťů na kola 29″. Jak píšete, možností je dnes vskutku celá řada. Jak tip bych vám mohl dát dva modely – Maxxis CrossMark (skvělý universál) a Hutchinson Python (dobře známá klasika, ale trochu dražší).
Štěpán Hájíček

kategorie dotazuMTB technika

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu