Registrační značka vozu a nosič kol

11.5.2010
Našel jsem zde v poradně tento dotaz: Jsem vlastníkem nosiče kol na tažné zařízení – kola tedy zakrývají registrační značku (RZ). Tato by měla být správně přemístěna z auta na nosič. Je to ale blázinec ji stále přehazovat, RZ se ničí, a tak jsem vytvořil kopii – no a včera za mnou jeli policisté cca 10 km (evidentně se neprojížděli), tak uvidíme. Otázka zní: jakou zkušenost máte s touto záležitostí a očekávává se na legislativní bázi změna k lepšímu, tedy oficiálně třikrát RZ na jedno vozidlo? A Vaše odpověď: Víme bohužel jen to co vy – třetí RZ zatím u nás oficiálně není možná. Nicméně nerad bych zůstal u tohoto strohého konstatování – kontaktovali jsme Ministerstvo dopravy pro oficiální stanovisko, jakmile dorazí odpověď, najdete ji v časopisu i zde. Je prosím v této problematice už jasno? Vyjádřilo se už ministerstvo dopravy?

Vyjádřilo, odpověď proběhla časopisem.
Zde je:
„Výroba třetí registrační značky (SPZ) není zatím v tomto případě podle platné legislativy ČR možná. Změna se však připravuje. U nosičů kol je potřeba si uvědomit jednu věc. Tyto konstrukce pro převoz kol jsou homologované pro provoz na pozemních komunikacích jako součást vozidla, nikoliv jako jeho doplněk, tedy přípojné zařízení. A zákon v takovém případě hovoří jasně. Vozidlo (jehož součástí se nosič po namontování stává) musí být označeno vpředu a vzadu značkou. O této problematice a s ní spojenými obtížemi s přesunováním značek víme. Proběhlo proto jednání s dovozci těchto zařízení, na základě kterého vznikla dohoda o tom, že dovozci a prodejci budou k těmto zařízením přidávat i návod s radami a vysvětlením, jak si v tomto případě počínat při manipulaci s SPZ. Bohužel na trhu se v poslední době objevila i řada dovozců, kteří tuto dohodu nerespektují.
Tehdy odcházející ministr dopravy Petr Bendl navíc zadal příslušným oddělením resortu přípravu legislativy v souvislosti se zavedením tzv. SPZ na celý život. V praxi by tato novela řidičům umožnila koupit si při pořízení prvního auta „doživotní” registrační značku, která by jim zůstala až do jejich posledního vozu. Zmíněný předpis by již měl obsahovat i řešení problematiky třetí značky atd. Ministr Bendl vyjádřil názor, že text by měl být připraven do podzimu tohoto roku. Jaká bude ale politická situace ve vládě na podzim, to v tuto chvíli neumím odhadnout. Zmíněný termín je proto zatím nutné brát pouze orientačně, ačkoliv budeme dělat vše proto, aby byl dodržen.”
Tolik tiskový mluvčí MD ČR několik měsíců zpět. Jaká je politická situace, víme…
Z našich zkušeností jsou ale policisté chápaví a ještě jsme se nesetkali s tím, že by za náhradní domorobo značku padla pokuta.
Rudolf Hronza

kategorie dotazuRedakce

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu