Nedostatečná energie

4.5.2010
Po ujetí zhruba 30 km mi dojde energie.Stává se mi to docela často, už jsem zkoušel různá jídla před jízdou, ale problém zůstává. Mám crohnovu chorobu, může to mít vliv na mé spalování? Mohl byste mi poradit, co před jízdou jíst, případně jaký přípravek užít během jízdy?

Vaše onemocnění nemusí mít bezprostřední vliv na problém nedostatku energie při fyzické aktivitě. 30 a více km souvislé jízdy na kole není málo. Proto je nezbytné se na trénink dopředu nutričně připravit. Poslední jídlo před aktivitou musí být bohaté na komplexní polysacharidy (ve Vašem případě samozřejmě pozor na celozrnné pečivo, luštěniny, bobulové ovoce) s malým přídavkem nízkotučných bílkovinných potravin.

V průběhu jízdy popíjejte sacharidový nápoj (každou hodinu vypijte dle počasí 0,6 až 1,0 litru hypotonického nápoje s 5–6 % sacharidů) a od druhé hodiny zařazujte také traťovky. U Vás ideálně sacharidové gely. Tyčinky opatrně (musíte si vyzkoušet, které Vám sedí) a banány, ty snad budou přijatelné. Zkoušejte opatrně navyšovat množství traťovek tak, aby Vám nezpůsobily zažívací obtíže.

Mgr. Vlastimil Chadim

kategorie dotazuRedakce

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu