Pazvuky ze středu, délka osy

13.12.2007
Můžete porovnat systémy uchycení klik na osu – čtyřhran, Octalink, ISIS, Hollowtech z hlediska vzniku pazvuků a životnosti osy? Na svém Giantu NRS neustále bojuji s různými pazvuky a nepomáhá ani důkladná očista styčných ploch a závitů, zkoušel jsem i kliku s osou pojistit lepidlem na vymezení vůlí Loctite. Problém asi bude v tom, že kliky již nejdou více dotáhnout, sedí na čele ISIS osy. Proto zvažuji koupi klik Shimano XT a s tím souvisí další dotaz: prodávají se tyto kliky s různou délkou osy? Jak jsem se dočetl ve vašem domácím servisu, řetězová linka se nastaví pomocí podložek, ale jak zařídit, aby byly kliky na obou stranách stejně daleko od vidlice?

Porovnání systému uchycení os je téměř zbytečná otázka, stále více firem se soustředí na konstrukce s integrovanou osou, a to díky ideálnímu řešení nejen v přenosu síly, ale právě i životnosti. Na ložiska totiž působí minimum nežádoucích sil. Vaše zkušenosti s ISIS osou a pazvuky nejsou ojedinělé, stejný problém řešilo hned několik cyklistů v našem okolí. Na vině je právě systém upnutí kliky bez možnosti další regulace na dosedací plochu.
Kliky Shimano XT se prodávají pouze v jednom provedení (délka osy), řetězovou linku a vzdálenost kliky od vidlice tedy nastavíte pouze pomocí podložek.

kategorie dotazuMTB technika

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu