Extrémní Lipno Ice Marathon poprvé na ledu.

14.2.2017
<p>Druhý ročník extrémního závodu přilákal bezmála 80 odvážlivců, kteří se rozhodli zdolat trať po svých, s pomocí psa nebo na kole, běžkách či s kitem. Běželo se na distancích maratónské a polovičního maratónu. Podobných závodů se pořádá na světě jen několik a v širší střední Evropě je naprosto unikátní.</p>

Zamrzlé Lipno připravilo velmi zajímavý a náročný terén pro všechny zúčastněné. Ačkoliv se slunce neukázalo, počasí bylo k závodníkům milosrdné a pověstná mlha, či bloudění nenastalo. Ale i na toto byli organizátoři připraveni díky velmi preciznímu zajištění a dozoru místní Vodní záchranné služby ČČK, rakouských záchranářů a hasičů z Černé v Pošumaví a Frymburka. Led byl velmi silný a stabilní, a proto proboření nebylo takřka nepravděpodobné.

Celá trať vedla po zamrzlém jezeře. Start byl kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví a otočka byla až v Lipně nad Vltavou. Na závodníky čekal náročný terén v podobě nerovného ledu, sněhu a ledových zmrazků. Později doběhnuvší v posledních kilometrech potrápil protivítr. Někteří se do cíle dostali silou vůle a těsně po doběhu padli vyčerpáním, ale s radostí ve tváři.

Na maratónské trati zvítězil v čase jen vteřinu přes tři hodiny Jan Vitásek. Loňský absolutní vítěz Martin Gabla s vítězem prohrál o více než 8 minut. Celkově byl druhým nejrychlejším běžcem. Suverénně vyhrál ve své kategorii 40+. Nejrychlejší žena Rumunka Simona Pirva zdolala trať za 4:24. Vítězi na půlmaratónských vzdálenostech byl Němec Wolfgang Zöchbauer-Pröll a Rakušanka Sigrid Herndler. Celkem bylo na startu sedm národností.

Absolutně nejrychlejším byl v čase 2:20 František Valeš na kole. Za zmínku určitě stojí i výkon 56letého Jana Vorla z Krumlova, který trať zdolal na běžkách, a to v absolutně třetím nejlepším čase a jen 8 minut za vítězným cyklistou. Poklonu zaslouží i čtyři ženy, které pokořily náročnou mrazivou maratónskou výzvu.

Vítězný maratónský běžec Jan Vitásek zhodnotil závod takto: „Trať byla poměrně rychlá a tomu odpovídá i čas. Běželo se mi velmi dobře a netradiční závod mě nadchnul.“

Adéla Černá, ředitelka závodu, si pochvalovala nasazení všech zúčastněných: „Konečně jsme se dočkali a díky nádherné mrazivé zimě se mohla celá trať absolvovat na ledu. Závod vznikl z našeho nadšení a všech lidí okolo co se na něm podílí. Bez obětavé práce našich dobrovolníků by nebylo možné závod realizovat. Proto nás nejvíce potěší spokojené tváře závodníků. Bezvadné bylo, že konečně někdo přijal tuto arktickou výzvu naplno a několik účastníků kempovalo ve stanech. Nezastrašila je ani teplota až skoro mínus deset stupňů.“ O vskutku originální stupně vítězů, vyrobené přímo z ledových bloků vytěžených z Lipna se postaral sochař Jiří Genzer.

Celý závod byl pod dohledem členů Vodní záchranné služby ČČK Český Krumlov, rakouské vodní záchranné služby a sborů dobrovolných hasičů Černé v Pošumaví a Frymburka, nechyběli ani sportovci z Lipna nad Vltavou pod vedením Zdeňka Zídka a Václava Chalupy. Pro případ záchrany byla po celou dobu na trati i dvě vznášedla, čtyřkolka, obojživelná šestikolka a další vybavení. Naštěstí se celý závod obešel bez zásahu záchranářů.

více na www.icemarathon.cz

(tz)

foto Martina Barnetová (www.mbphotos.cz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu