Další dvoutisícovka! Tentokrát v rozpálené Chuchli.

20.7.2016
<p>V sobotu 23. 7. se na chuchelské dostihové závodiště sjeli všichni příznivci MTB, kteří přijali výzvu zdolat některou z tras směrem na Karlštejn, a na hlavní trase se do první řady opět postavila kompletní špička favoritů. Hezký letní den snad jen trochu kazilo mlhavé dusno. Závodníci i pořadatelé ale byli spokojení, že neprší a nemohli se dočkat, až vyrazí a ochladí je vzduch, který budou prorážet díky síle ve svých nohách.</p>

V hlavním závodě na 53 km s převýšením 1150m zvítězil Pavel Boudný z týmu Česká spořitelna Accolade. Ten v závěrečném souboji o pár sekund přespurtoval stájového kolegu Matouše Ulmana. O minutu a půl později projel cílovou bránou třetí Marek Rauchfuss (Kellys Bike Ranch). Královnou Karlštejn Tour se stala Jana Pichlíková (Erste Premier Petr Čech) před Slovenkou Andreou Juhasovou (Bike Team Juhasky) a Denisou Stodůlkovou (Erste Premier Petr Čech). Pro Matouše byl tento závod domácí, Černošice, v jejíž blízkosti vede trať, jsou jeho bydlištěm. Zdálo by se, že v „bratrském“ souboji rozdílných vah s kolegou Boudou bude mít právě on v cíli navrch. Ne, ne, prvenství putuje do Slavkova na Moravu, kde pro změnu žije urostlý Grande Paolo: „Nebylo to vůbec jednoduché vítězství, Matouš jel jak urvaný ze řetězu, měl jsem problém mu uviset. Škoda, že jeho tempu nestačil Jan Rajchart, mohli jsme mít v cíli triple. Ke konci už jsem se cítil lépe.“ popsal průběh závodu a své pocity vítěz Pavel Boudný. A že je Bouda při chuti a sil má pořád ještě dost, ukázal všudypřítomným divákům na tribuně dostihového závodiště v odpoledním sprintu na klusáckém oválu exhibičního závodu na 1+3 kola – Chuchelský sprint Taxi Praha 14007 comfort class, Kritérium hlavního města Prahy. S přehledem na cílové rovince „rozvěsil“ své soupeře. Dostihovou terminologií vyhrál o několik délek před Janem Fojtíkem (Drásal Cannondale). Matouš Ulman se už sprintu nezúčastnil, odjel se připravovat na nedělní mistrovský závod XC Bedřichově.

Start všech tras probíhal na klusáckém oválu a diváci, kteří využili na fandění sousední tribunu, měli vše jak na dlani. Horka v předešlých dnech a vysoká teplota v den závodní vysušila již tak suchou startovní rovinku a prachu po startu si užili všichni do sytosti, včetně nejlepších v průběžném pořadí Prestige Trophy za zaváděcími auty. Prvních přibližně 7 km se jelo po silnici a tempo bylo závratně rychlé. Za Radotínem začíná mírné táhlé stoupání, na kterém již pomalinku začínají odpadat ti, kteří přepálili tempo v úvodní rovince. Začínají se vytvářet skupinky jezdců s podobnou výkonností. Profil závodu Praha – Karlštejn je charakteristický svým zvlněným profilem. Na trase se střídají místa s táhlými rovinkami a části s prudkými krátkými výjezdy, které jsou již skoro na hraně vyjetí. Dlouhá lesní, hravá a jezdivá pasáž nabízí spoustu zábavy i adrenalinu, který si jezdci mohou při svém zápolení s tratí užít. Do první občerstvovací stanice v Mořince, která je umístěná v polovině trasy, to bylo opravdu pořád nahoru dolu. Po celou dobu se střídaly krátké prudké výjezdy, které bylo třeba pokud možno vyjet svižně bez ztráty rychlosti, s jezdivými lesními pasážemi, které dovolovaly jezdci krásně si pohrát s kolem a ukázat, co v každém je. Při pohledu na první občerstvovací stanici se jistě každému lehce ulevilo, doplnění tekutin v tak horkém dni bylo na místě. Především, ti kteří trať nejeli poprvé nebo ti, kteří se informovali od ostatních, věděli, co je čeká okamžitě po nabrání sil na občerstvovačce. Ano, ten legendární kopec na Mořince je tu! Premianti tajně doufali, že se to někudy objede, ale vzápětí, při pohledu na kopec obsypaný cyklisty v necyklistické pozici – tedy pěšky vedle kola, jim bylo jasné, že si to budou muset vychutnat celé až na vrchol. Průjezd či průchod mezičasem na vrcholku již naznačoval, že větší část závodu je zdárně zdolána. Nebylo by však na místě domnívat se, že zpět do cíle ve Velké Chuchli to už bude pohodička po rovince nebo z kopce. Ve druhé části přibylo polních táhlých rovinek s nepříliš příjemným podkladem, na kterém to pořádně drncalo. Opravdová lahůdka čeká čistokrevné bikery v blízkosti zahrádkářské osady v Radotíně. Jako loni i předloni je na pořadu dne sjezd mnoha sérií několika schodů, které po sobě následují ve velmi krátkém sledu. Někdo sjíždí, někdo skáče a někdo vede kolo vzorně vedle schodů. Dojezd do cíle je veden na dostihovém oválu, po kterém následuje několik ostrých zatáček na písku. Technická pasáž ještě dovoluje zdatnějším jezdcům polepšit si o pár míst a urvat další bodíky pro hodnocení v celoroční soutěži Prestige Trophy. Někdo si jel závod pro body do celkového pořadí, někdo si jel na pohodu a někdo se protrápil díky horkému počasí, ale všichni uvítali výborný servis a zázemí v cíli, které je již standardem na závodech Kolo pro život.

Na start Karlštejn Tour se postavili i některé předem avizované sportovní osobnosti. A vedly si skvěle. Z trasy C si běžec na lyžích Dušan Kožíšek (WSM Amulet Rozhozec) dokonce odvezl bronzovou medaili ve své kategorii 23 – 29 let a celkově obsadil 6. místo. Stejnou trasu na 37 km si vybral paralympionik Michal Stark. Snad ho povzbudila vítězná hláška ze soutěže s Českou spořitelnou a Michalem: “Dvě nohy jsou hrozně fádní, ta tvá jedna legendární, bude s tebou do skonání, ty to zvládneš pravou zadní.”, že se mu letos po smolných zážitcích z KPŽ 2015 podařilo ani jednou nespadnout z kola a dojet na úžasném 164. místě z téměř 500 účastníků Céčka! Mezi exkluzivní osobnosti na Béčku patřil jeden z nejlepších světových triatlonistů, Jan Čelůstka. V nabité konkurenci 800 bikových specialistů obsadil 57. místo a v kategorii 30 – 39 let byl 16. O to větší zájem byl o jeho autogram na stánku Muc-Off v zázemí. Jediný, kdo své kolo neosedlal, byl Tomáš Hertl. Druhý nejúspěšnější český hokejista v soutěži Zlatá hokejka, mladá hvězda NHL a skvělý hokejový útočník si bude muset na závod KPŽ počkat do příští sezóny. „Ke kolu mám teď hodně blízko. Cyklistický trenažér je totiž to první, co mi v rámci rehabilitace lékaři doporučili  Loni jsem tady v Chuchli říkal, že bych se rád za rok některé z tras Kola pro život osobně zúčastnil, ale zranění kolena ke konci sezóny mi to nedovolí. Tak snad příští rok, “ doufá hráč San Jose Sharks. Místo závodění tedy Tomáš jako ambassador Prahy Evropskoho hlavního města sportu 2016 podpořil děti při dětských závodech, rozdal spoustu podpisů, fotografií a dokonce pokřtil nový zlatý zvon, kterým se dětem bude při závodech oznamovat vjezd do posledního kola jako na slavné Tour. Zvon ponese navždy jméno „Tomáš” 🙂

Svoji premiéru si odbyla ještě jedna nová zajímavá soutěž v rámci závodu KPŽ. Všichni, kdo si do svých mobilů stáhli aplikaci STRAVA, mohli prověřit svoji rychlost na segmentu Menhir Climb. Rozhodčí po závodě soutěž vyhodnotili a vyhlásili jméno vítěze. Nejrychlejším bikerem na krpálu za Mořinkou se stal Matouš Ulman.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu