Jiří Novák vyhrál Brasil Ride

29.10.2014
<p>Vynikající úspěch se podařil Jiřímu Novákovi, který dokázal společně s Hansem Beckingem vyhrát náročný etapový závod Brasil Ride, považovaný za druhý nejtěžší MTB etapový závod světa, hned po Cape Epic.</p>

Dvojice týmu Superior Brentjens MTB Racing Team rozhodla o vítězství v celém závodě až v poslední etapě a na druhou dvojici Tiago Ferreira – Periklis Ilias v konečném součtu získala 2 minuty a 17 sekund.

Brasil Ride, který se jede v národním parku Chapada Diamantina, je náročný nejenom svými parametry, 595,9 km a 12 508 metrů převýšení rozložených do 6 etap a úvodního prologu dlouhého 20 km, ale také tropickými teplotami, které stoupají až k 50 stupňům.

Zpočátku se závod pro česko – nizozemskou dvojici vůbec nevyvíjel dobře. Po krizi v druhé etapě se dvojice dokonce propadla až na 6 příčku.

„Viktore, dneska totální stopka v posledním kopci, málem jsem tam chcípnul, chytili jsme slušnej zásek. No ale uvidíme jak to půjde dál, ještě máme 5 etap…“ napsal Jirka Novák bezprostředně po dojetí etapy dlouhé 147 km s převýšením 3355 metrů, svému trenérovi, Viktorovi Zapletalovi.

V následujících etapách se ale Novák s Beckingem, bezchybnou jízdou dokázali postupně posouvat stále více dopředu a před poslední etapou byli na celkově druhém místě se ztrátou 2 minut na dosud vedoucí dvojici Ferreira – Ilias.

V poslední etapě dokázali svůj výkon z předchozích etap zopakovat a tak Jiří Novák, 11. muž letošního mistrovství světa XCM v Africe, může slavit jeden ze svých doposud největších úspěchů v kariéře.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu