BGCH zná mistry republiky – Z bikového bláta do golfové louže

3.9.2014
<p>Historicky první mistrovský titul v BikeGolfu získal golfový profesionál Petr Trčka. „Byl to nejvíc vydřený golf v mém životě“, zazněl i jeden z hlasů. „Ještě nikdy jsem nemusel v sobotu absolvovat mountainbikový marathon, abych se v neděli mohl postavit na první týčko k odpalu.“</p>

V sobotu 30. srpna a v neděli 31. sprna se v okolí jihočeské Jistebnice konal první ročník R&L LEGRAS BIKEGOLF CHAMPIONSHIP 2014, mistrovství České republiky v závodě spojujícím cyklistiku a golf. S náročnou tratí o délce 32 kilometrů a osmnáctijamkovým hřištěm Čertovo Břemeno si nejlépe poradil golfový profesionál Petr Trčka. Ten sice ani v jedné disciplíně neobsadil vedoucí pozici, ale třetí místo v závodě kol a druhé místo v golfovém turnaji mu zajistilo celkové prvenství. Trčka (ročník 1982) v sobotním závodě, který se jel na 32 kilometrů v okolí Jistebnice a byl součástí cyklitické Galaxy série, ztratil na nejlepšího cyklistu závodu 14 minut a 59 sekund, což v přepočtu znamenalo při začátku golfového turnaje ztrátu devíti ran (koeficient přepočtu byl 1 minuta a 30 sekund ztráty na nejrychlejší čas = jedna golfová rána). Trčka ale skvělým výkonem 73 ran (při paru hřiště 70) toto manko dohnal a nechal za sebou všechny své soupeře.

[GALLERY-620]

V jízdě na kole exceloval někdejší cyklistický profesionál Milan Spěšný (ročník 1977), a to celkovým časem 1 hodina, 23 minut a 34 sekund. V golfu však zahrál 105 ran a skončil v druhé polovině výsledkové listiny, což mu nakonec vyneslo celkovou čtvrtou pozici, těsně pod stupni vítězů.

Na celkově druhém místě se umístil Petr Míšek (ročník 1993), který kolo zajel za 1 hodinu, 54 minut a 7 sekund, byl desátý v pořadí se ztrátou přes 30 minut a celkově ztrácel dvacet ran. Ovšem excelentnímm golfovým výkonem 68 ran (dvě rány pod par hřiště, při HCP 3,4), což byl i nejlepší turnajový výsledek dne, si zajistil celkově druhou pozici. Třetí v celkovém pořadí skončil Jiří Spudich, který zajel na kole sedmý nejlepší čas (1:44:34) a v golfu zahrál 82 ran, což znamenalo čtvrtý nejlepší golfový výsledek dne.

Těsně pod stupni vítězů skončil i český olympionik, skikrosař Tomáš Kraus, několikanásobný vítěz Světového poháru. Zajel devátý nejlepší cyklistický čas (1:47:09) a zahrál 90 ran (12. místo), celkově obsadil čtvrtou pozici. O tu se s ním podělil vedle Spěšného i Jaroslav Jára (6. na kole, 18. v golfu s 93 ranami) V kategorii žen vyhrála Alena Klierová s cyklistickým časem 2:15:19 a golfovými 90 ranami. V soutěži tříčlenných týmů patří první místo Golfu Příbram ve složení Jiří Spudich, Jiří Boukal, a Pavel Slepička. Vítězný Trčka si odváží kolo Specialized Rockhopper 29, vítězové dostali také lahve fracouzského šampaňského značky R&L Legras.

Celý závod dokonale prověřil fyzickou i psychickou kondici všech účastníků. Cyklistická trať vedoucí převážně terénem s celkovým převýšením 818 metrů byla velice náročná, jako kritický se ukázal především výjezd na Monínec, kde většina ze čtyř desítek účastníků závodu své kolo musela tlačit. Trať byla v sobotu i silně podmáčená a jezdci čelili bahnu na mnoha úsecích. Naopak nedělní golfový turnaj se potýkal se silným, dvouhodinovým lijákem, v němž museli všichni hráči projevit silnou vůli na hřišti vůbec zůstat. Nikdo ale nevzdal – určitě i proto, že by tím ztratil svůj „vydřený“ cyklistický výsledek z předchozího dne.

Golfoví účastníci Jistebnického marathonu, který se jel v rámci Galaxy série, přitom v cyklistickém závodě projevili i duchapřítomnost i obětovavost. Šestnáctileté závodnici, (nebyla součástí turnaje kolo+ golf, jela cyklistický závod), která měla vážnou nehodu a utrpěla těžký úraz, okamžitě poskytli první pomoc bez ohledu na to, že tím v závodě ztratili mnoho minut.

Organizátoři i účastníci závodu byli, nejen s ohledem na skutečně těžké podmínky obou závodů, s prvním mistrovstvím České republiky R&L Legras BikeGolf Championship 2014 spokojeni. Martin Raufer za pořadatelské vydavatelství V-Press říká: „Splnil se náš cíl, vyhrál univerzální závodník, který v obou disciplínách předvedl sportovně nesmírně kvalitní výkon. Ale naprosto oceňuji všechny účastníky mistrovství, protože už jen dokončit oba závody bylo náročné.“ Vedle sportovně velmi zdatných účastníků převažovali v poli čtyř desítek závodníků vcelku běžní cyklisté a golfisté. Svědčí o tom celkové časy a počty ran. Více než polovina závodníků potřebovala na jízdu o délce 32 kilometrů čas přes dvě hodiny, někteří jeli i přes tři hodiny. V golfu se střed pole pohyboval mezi 90–110 ranami, někteří hráli i přes 120 ran.

Atmosféra závodu byla ovšem vynikající, což komentoval i golfový publicista a nadšený cykloturista Andrej Halada, který společně s Martienm Rauferem myšlenku turnaje kolo+golf propagoval: „Důkazem, že tohle bylo skutečné sportovní mistrovství, nikoli běžné závody, bylo i to, že na finální vyhlašování výsledků po golfovém turnaji zůstali prakticky všichni účastníci. A snad všichni také odjížděli s dobrým pocitem, že mohli v jednom závodě skloubit dva sporty, které mají rádi.“

Martin Raufer k tomu dodává: „Určitě budeme příští rok pokračovat, všichni nás v tom utvrzují a myslím, že tenhle turnaj přispívá i k bourání bariér mezi golfem a ostatními sporty. Chceme určitě zachovat sportovně vysokou náročnost, ale zároveň už teď vybízíme všechny, kteří jezdí v Česku na kole, aby začali s golfem a mohli se turnaje také zúčastnit.“

Jsem nadšený! Mně se to strašně líbilo. Hlavně ten sobotní závod, ten nás ve stoupání na Monínec pořádně prověřil. Já si ale myslím, že trať nebyla tak dlouhá, aby byl šitá vyloženě na míru cyklistům, že kdyby se jelo víc kilometrů nebo dva okruhy, byli by cyklisté víc ve výhodě, takhle to bylo nastavené spravedlivě. Je to jedna z prvních vlaštovek, určitě se najde spousta lidí, kteří zvládnou absolovovat obě dsciplíny a rozhodně se najdou i mezi dobrými golfisty. Těším se na příští ročník.“ Okomentoval nejen svůj titul, ale i celou netradiční akci Petr Trčka.

Skikrosový reprezentant Tomáš Kraus dodává: „Určitě to nebylo pro slabé povahy – hodně těžké kolo a možná ještě těžší podmínky při golfu, ale ta kombinace je prostě bezvadná. Jsou tu lidé, kteří hrají hodně dobře golf i jezdí hodně dobře na kole a zkombinovat to je hodně těžké. Mě baví obě disciplíny a jejich kombinace je pro mě spíš takový relax a příprava na zimní sezonu.“

Foto: Lukáš Haberzettl

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu