Craft 1000 Miles Adventure je za dveřmi

6.6.2014
<p>Craft 1000 Miles Adventure se začíná stávat tradicí a pojmem pro nadšence extrémních sportů. Letos bude tento závod startovat již počtvrté a opět se bude na co těšit. Start je naplánován na neděli 29. 6. 2014 v 15:00 SELČ v Hranicích u Aše. Trasa povede přes téměř všechna příhraniční pohoří České republiky, potáhne se přes celé Slovensko a zakončena bude u nejvýchodnějších hranic s Ukrajinou, v obci Nová Sedlica. Celková délka trasy je cca 1000 mil, k dispozici je ovšem i poloviční varianta, dlouhá cca 500 mil. I pro svou délku nemá tento ultramaraton na Starém kontinentu obdoby.</p>

Letošní ročník přilákal širokou škálu zájemců, nejen bikerů/bikerek, ale i chodců a koloběžkářů, kteří mají chuť si vyzkoušet závod, ve kterém jde o jediné. Vyhrát boj nad svou hlavou a i přes bolest dojet do cíle. Mají možnost si během závodu vyčistit hlavu, utřídit priority, posunout své limity dál.

S Craft 1000 Miles Adventure je neodmyslitelně spojeno jméno Jan Kopka, jež je zakladatelem a „otcem“ celého závodu. Základem pro vznik 1000 Mil se staly Honzovy zkušenosti ze světových extrémních závodů, které absolvoval (můžeme jmenovat například Iditarod Trail Invitational 2014 na Aljašce, Mongolia Bike Challenge 2010 a další). S nasazením sobě vlastním i letos vymyslel organizační tým trasu tak, aby byla co nejatraktivnější a zároveň co nejdrsnější. Závodníci se mohou těšit na krásnou krajinu bývalého Československa i všemožné nástrahy, které příroda skýtá.

Závod se jede tradičně zcela bez vnějšího zabezpečení, závodníci jsou odkázáni jen na minimum, které vezou na kole. Prověří to nejen fyzickou, ale i psychickou připravenost zúčastněných. Po trase jsou rozmístěné tři záchytné body, tzv. checkpointy, kde se zapisují časy průjezdů, poskytuje malé občerstvení a závodníci si zde vyzvedávají své předpřipravené balíčky se zásobami. Je zakázána jakákoliv cílená podpora zvenčí, velkou roli hraje i iniciativa závodníků, tj. jak si umí poradit. Závodníci mají k dispozici GPS s nahranou trasou, kterou musí dodržet, aby nebyli diskvalifikováni. Výjimkou jsou chodci, kterým stačí projít 22 záchytnými body a zbytek trasy si volí podle svého uvážení.

Věříme, že letošní ročník přinese spousty nových příběhů a nezapomenutelných zážitků. Že se opět zaryje našim závodníkům hluboko pod kůži. A také přiláká nové nadšence, kteří si budou moci tento druh extrémního sportu vyzkoušet na vlastní kůži.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu