Skvělý závěr sezóny

20.11.2013
<p>Ve středočeském kraji, u břehu Berounky a těsné blízkosti hradu Karlštejn, se již po léta startuje v půli listopadu poslední akce MTB sezóny, Giant Winter Trans Brdy. Nejinak tomu bylo i letos, kdy se i přes slibované přeháňky postavilo na start 251 závodníků. A Brdy jim připravily vskutku parádní zážitek.</p>

Kromě počasí, jež ukázalo svou lepší tvář a po většinu soboty opíralo sluneční paprsky do tváří jezdců, zde nechyběla tradiční přátelská atmosféra. Vždyť řada závodníků absolvovala trať v ležérním tempu a připomínala spíše debatující hloučky, než supícího hada ambiciózních chrtů. Přestože byla trasa z větší části shodná s předcházejícími lety, měli s ní závodníci o poznání více starostí. Důvodem bylo spolu s měkkým podkladem, daným předchozími dešti, i nemálo prací v lese. Právě jejich vlivem se více jek polovina hřebenové trasy proměnila v jedinou kaluž mazlavé směsi, chytající cyklisty při každém šlápnutí do lepivých spárů. A pokud se již vymanili z náruče bláta, byly tu všudypřítomné mokré kořeny. Ale právě taková trasa je kořením správného bikování, a tak si nikdo ani na chvíli nestěžoval.

Současně je třeba poděkovat celému týmu pořadatelů, kteří se postarali o dokonalé značení trati, včetně nutných změn, vynucených lesními pracemi, ale i o dokonalé zázemí v cíli a na občerstvovací stanici. Na všechny totiž po dokončení čekala porce výborného guláše, samozřejmostí bylo i pití a další prostředky pro doplnění energie.

Kromě jezdců, kteří se zde loučili se sezónou, nechybělo ani dostatek závodního adrenalinu. Vždyť hned na prvním stoupání čekala vrchařská prémie a zajímavé ceny připravili sponzoři i v celkovém pořadí. I díky tomu bylo tempo na špici vskutku pekelné a nejvíce z něj dokázal vytěžit Jan Škarnitzl, který celou trasu 44 kilometrů prolétl v čase 1:39:34h. Aby se v rodině nehádali, jeho sestra Jitka ovládla pro změnu ženskou kategorii. A právě Jitku Škarnitzlovou (Giant Cycling Point), která závod navíc odjela s CamelBakem na zádech a ve volných kraťasech, jsme trochu vyzpovídali:

Jitko, jak se ti dneska jelo? Bylo to snadné vítězství, nebo tě soupeřky trochu potrápily? „Dneska to pro mě byl nejen závod, ale taky první den zahájení přípravy pro novou sezónu. Nevěděla jsem, co od sebe po několika dnech volna můžu čekat. Hned od startu jsem si držela první místo mezi ženami a snažila se propracovat co nejvíc dopředu. Po polovině závodu jsem začala pociťovat menší krizi, která se možná i díky tréninkovému volnu pořád stupňovala, přesto se mi ale podařilo menší náskok dovézt až do cíle, a tak jsem mohla slavit už třetí vítězství v řadě na Winter Trans Brdy. Mám tady hodně ráda tu uvolněnou atmosféru v cíli a tradiční opékaní buřtů :)“

Zmínila jsi přípravu na novou sezónu. Jak bude probíhat a jaké jsou tvoje cíle pro příští rok? „Ke kolu zařadím doplňkové sporty jako běh, plavání, a když sníh dovolí, tak i běžky. Přes zimu se budu věnovat hlavně tréninku techniky a už v lednu s týmem Cycling Point, kde zůstávám, vyrazíme do tepla na soustředění. Změna oproti letošku bude v kolech, Giant samozřejmě zůstává, ale přecházím z rozměru 29“ na dámské modely v rozměru 27.5“, a to jak na XC, tak i na enduro, které pojedu v rámci tréninku. Ráda bych vylepšila své 33. místo v závodě Světového poháru a po roce vyhrála Český pohár.“ Tak díky za rozhovor a držíme palce, aby se to všechno povedlo!

Slovo na závěr dáme hlavnímu organizátorovi závodu Jiřímu Hudečkovi: „Pokud jde o počasí, měli jsme zase štěstí. Trať byla sice hodně bahnitá, to ale k závodům horských kol patří. Všichni předvedli vynikající výkony a až na pár drobných poranění proběhlo vše dobře. Jsme moc spokojeni s časomírou Sportsoft. Rychlost, s jakou nám poskytují výsledky, je neuvěřitelná, a jednoduchost přihlašování a startovních listin si nemůžeme vynachválit. V letošním bahnitém ročníku si nedokážu představit rozhodčí, jak kontrolují naprosto nečitelná čísla. A tak budeme s čipy samozřejmě pokračovat. Jinak věřím, že všichni byli se závody spokojeni a do Letů se budou rádi vracet. Závěrem musím poděkovat všem sponzorům za podporu finanční i materiální a všem pořadatelům za hladký průběh závodu. Všichni se již musíme připravovat na rok příští. Úroveň závodů je pořád vyšší, a tak i my máme co zlepšovat. Na jubilejní desátý ročník Winter Trans Brdy se s vámi těší všichni pořadatelé!“ (tz)

kompletní výsledky: http://www.sportsoft.cz/…verview/1118

fotogalerie: https://www.facebook.com/media/set/?…

video: http://www.youtube.com/watch?…

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu