Pod pokličkou profesionálů

28.2.2017

Pokud obývá jednu domácnost vrcholový sportovec s ‘obyčejným’ smrtelníkem, může být s přípravou stravy obtíž. Když však spolu žije pár, který se závoděním na kole živí, mělo by u prostřeného stolu probíhat všechno hladce. Jana Jeřábková a Jan Slavíček je naší bezpochyby nejznámější a také neúspěšnější bikerskou dvojicí. Neváhali jsme je v Kolíně navštívit a zjistit, cože to ‘Jeřabina’ svému Honzíčkovi podstrojuje.
Příprava snídaně někdy zabere poměrně dost času, protože oba dávají proměnlivě přednost různému složení. Jana snídá chleba s máslem a medem či marmeládou, sýr a čaj (2. varianta nízkotučný jogurt, vločky, čaj), kdežto Honza si pochutná na vločkách s jogurtem a medem a kávě, i když někdy si také dá chleba s máslem, salámem a sýrem.
Na oběd se Jana může pochlubit vlastním receptem na drůbeží maso s vynikající sýrovou omáčku. Půl kilogramu kuřecího nebo krůtího masa se osmaží na cibulce, k tomu se přidají nakrájené plátky sterilovaných žampionů a 15 dkg najemno nakrájené šunky. Takto připravený polotovar zalijeme šlehačkou, přidáme dva tavené sýry Apetito a posypeme strouhaným sýrem. Osolíme, opepříme a přidáme najemno nastrouhaný muškátový oříšek. Po rozmíchání jednoho vejce vaříme zhruba 20 minut.
“Podávám tuto omáčku většinou se zelenými špenátovými širokými nudlemi, ale chutná výborně i s obyčejnými těstovinami,” přibližuje Jana Jeřábková. “Těstoviny v našem jídelníčku vůbec zcela jasně dominují. Vařím i jiné druhy omáček, ale tuhle máme nejraději. A co se týče té šlehačky a sýra, vzhledem k našemu energetickému výdeji nám kalorie v nich obsažené nevadí. Pokud jedeme dopoledne dlouhý trénink a odpoledne už máme volno, bezprostředně po vyjížďce si dáme jogurt a Multaben a až později připravím nějaké maso, například čínu, přírodní řízky a podobně. Pokud je v programu i odpolední trénink, na oběd si dáme jen něco lehkého, třeba nudle s mákem, těstoviny se sýrem, pizzu apod. V tom případě chystám teplé jídlo až na večeři.”
Ta se opět u obou trochu liší. Jana si servíruje Multaben, Honza chleba s máslem, salám, tlačenku, někdy i pikantní tvarůžky nebo pivní sýr a neodepře si ani jedno pivo. Pokud si oba dopřáli jen lehký oběd, na večeři si smlsnou na palačinkách, žemlovce či francouzských bramborách. “Jinak se snažím dělat hodně zeleninových i ovocných salátů. V nápojích hrají prim minerálky, já dávám přednost slazené hanácké kyselce, Honza mattonce. Když se blíží důležité závody, snažím se tak tři dny předtím jíst většinou jen těstoviny a kuře na tisíc způsobů. Možná je to chyba, ale ryby u nás nemají příliš šanci. Honza říká, že nejlepší ryba je vepřová,” dodává Jana.
Jednou za týden zavoní u “Slávů” něco sladkého v troubě, nejčastěji bábovka. A když bikerské duo přes víkend závodí, jejich žaludky dostanou zabrat při večeřích u rodičů, kde přijde ke slovu tradiční “česká” kuchyně, tedy svíčková, segedínský guláš, španělské ptáčky a roštěnky.

Bývalý dráhař a později silniční profesionál Luboš Lom se dnes bez mučení přiznává, že si v mladických dobách se životosprávou příliš hlavu nelámal. Během svého celkem pětiletého italského působení zcela změnil přístup ke stravování a s poznáním, že jíst se dá nejen zdravě, ale i nadmíru chutně, zůstává tamní gastronomii věrný dodnes po skončení aktivní kariéry. Jeho manželka Eva dosáhla díky letům stráveným na Apeninském poloostrově vrcholného kulinářského umění, což můžeme potvrdit na základě vlastních zkušeností, a italskou kuchyni si zvykly i obě dcerky.
Jak tedy vypadá tradiční italské menu a la Lomovi? Skládá se ze čtyř chodů. Jako předkrm (antipasto) je skutečnou lahůdkou naložený lilek, k jehož přípravě budete potřebovat dva středně velké lilky (baklažány), panenský (extra virgin – zpracovaný za studena) olivový olej, česnek, sůl, pepř a čerstvé lístky bazalky nebo máty. Lilky nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru a necháme 10 minut odležet. Potom je nasucho nebo jen na nepatrném množství tuku osmahneme z obou stran na biftekové pánvi. Do mísy vložíme vrstvu osmahnutých plátků lilku, které posolíme, opepříme, proložíme rozpůlenými stroužky česneku a hojně zalijeme olivovým olejem. Tímto způsobem vrstvy stále opakujeme a mírně stlačujeme. Na poslední vrstvu položíme několik lístků čerstvé máty nebo bazalky. Potom mísu zakryjeme a necháme několik hodin (i do druhého dne) uležet v ledničce. Podáváme s bagetou nebo jiným bílým pečivem.
Jako první z hlavních chodů (v jídelních lístcích se setkáte s pojmem primi piatti) se podávají špagety se špenátem a gorgonzolou. Začneme uvařením špaget (nejlépe italské Barilla, Zara apod.) dle návodu. Mezitím jeden rozmrazený špenát zahřejeme a zahustíme moukou, mírně povaříme, přidáme sůl, rozetřený česnek a olivový olej. Třicet deka sýru gorgonzola (popř. Niva, Regina blu nebo jiný plísňový sýr) nakrájíme na kostičky. Uvařené špagety slijeme, vložíme do mísy a rozmícháme se špenátem a nakrájenou gorgonzolou.
Nyní přichází na řadu druhý chod (secondi piatti) – krůtí prsa se salátem. Na plátky nakrájená krůtí prsa lehce naklepeme, pokapeme olejem a necháme uležet v lednici do druhého dne. Maso opečeme v menším množství oleje na biftekové pánvi. Podáváme s bagetou a zeleninovým salátem. Ten připravíme tak, že ledový salát natrháme na kousky, omyjeme, osušíme a vložíme do ploché mísy. Přidáme po hrsti nastrouhané mrkve a nastrouhaného červeného zelí, nakrájená rajčata, plátky okurky a olivy. Ingredience se nemíchají, pouze pokapou vinným octem a panenským olivovým olejem.
Při cestách na profesionálních závodech pozorovatel nemůže nezaregistrovat, že na stole závodníků nikdy nechybí na závěr něco sladkého, tedy dolce, zákusek. Lomovi nabízejí ovocný salát Macedonia. Broskve, jahody, banány, jablka a další ovoce (nejlépe čerstvé) nakrájíme na kousky, vložíme do mísy, pokapeme trochou sirupu, popřípadě dosladíme a zalijeme trochou džusu se sodovkou. Salát podáváme chlazený.

Nezbývá než popřát dobrou chuť.

Text: Kamil hofman
Foto: VELO

Menu