Velká cena Prahy na horských kolech zve do sedel!

20.7.2017
<p>V sobotu 22. července odstartuje z dostihového závodiště ve Velké Chuchli již osmý díl Kolo pro život 2017, 18. ročník seriálu tak vstoupí do své druhé poloviny. Cvalové a klusácké dostihy pro tento jeden jediný den v roce nahradí jezdci na horských kolech v rámci největší pražské MTB akce pro veřejnost: Praha – Karlštejn Tour České spořitelny, která se třetím rokem pojede s podtitulem Velká cena Prahy na horských kolech. O nesmírné popularitě bikerské akce svědčí i rok od roku narůstající číslo aktivních účastníků z celé republiky, které v loňském roce poprvé překonalo hranici dvoutisícové účasti a s počtem 2078 bikerů se stalo třetí nejnavštěvovanější akcí KPŽ v roce 2016.</p>

Velkou výhodou této sportovní události je možnost vybudovat zázemí ve skutečně velkorysém areálu chuchelského dostihového závodiště, odkud startují všechny trasy a kde mají své místo i dětské závody. Letos se navíc poprvé podařilo dohodnout umístění celého zázemí na travnatý povrch přímo uprostřed dostihového oválu! Původní plocha mezi parkovištěm a kamennou budovou s tribunami již v posledních ročnících praskala ve švech, a proto byla vyjednána možnost výstavby stanového městečka se všemi službami a aktivitami doprovodného programu do centrální části, která poskytne návštěvníkům obrovský prostor, dokonalý komfort a skvělou možnost fandit jezdcům na startu i při dojezdu do cíle.rů se stalo třetí nejnavštěvovanější akcí KPŽ v roce 2016.

Pro plynulý přesun účastníků mezi parkovištěm a zázemím bude rovněž premiérově instalována více než 2 m široká dřevěná lávka pro pěší. Jediné, co zůstává mimo ovál je velký přívěs s prezencí, který bude zaparkován na kraji parkoviště u vstupu na lávku. Vzhledem k pravidelnému každodennímu tréninku koní (6:00 – 9:00) bude vstup do zázemí povolen až od 9:00, ale možnost prezence od 8 hod tak bude zachována.

Program celého dne odstartují dopoledne děti. Ty to pěkně napálí po travičce v rámci dětské série ČT Déčko Junior Trophy a porovnají své dovednosti a rychlost na kole v šesti věkových kategoriích. Start dětských závodů je kvůli tréninku koníků výjimečně posunutý na 9:30!!! Děti i rodiče si tedy ráno přispí a Fitness jízdu, která startuje v 13:00, pohodlně stihnou. Klání dětí vyvrcholí po poledni jízdou nejmenších na odrážedlech. „Piloti“ bezpedálových strojů mají startovné zdarma, pro všechny mladé závodníky je v cíli připravená účastnická medaile a odpoledne skvělý zábavný a soutěžní program.

Impozantní je start všech tří tras pro dospělé bikery na klusáckém oválu. Diváci letos zafandí přímo na okruhu, a z bezprostřední blízkosti uvidí jak neskutečnou rychlostí za zaváděcím vozem Škoda – Kodiaq vypálí stovky cyklistických nadšenců. Po několika sekundách se za pelotonem slehne zem a nad pokropeným oválem zůstane jen letní nebe. A z jakých tras můžete vybírat? Hlavní trasa B měří 53 km, převýšení 1150 m a startuj v 11:30. Kratší trasa C nabídne 37 kvalitních bikových kilometrů s převýšením 810 m a start ve 12:15. Nejkratší trasa D, tzv. Fitness jízda je naopak pojata jako nezávodní vyjížďka na 19 km, má převýšení pouhých 131 m, takže se do ní může zapojit opravdu každý. Právě díky nenáročnému charakteru je určena především pro společnou jízdu dětí s rodiči nebo pro ty, co nemají chuť propotit dres, ale chtějí si na kole užít hezký den v příjemném tempu. Třeba pro senioři, maminky, začátečníci, kamarádky ze školy, co si řekly, že o prázdninách zkusí něco nového… Na této trase jsou povolena i elektrokola a kola s přívěsnými kočárky.

Zatímco Fitka zavede cyklisty hned po startu přes most na pravý břeh Berounky do Lahovic, na Zbraslav a dále až do Dolních Černošic, obě delší trasy jsou vyznačeny na opačné straně řeky. Málokdo by věřil, že jede v bezprostředním okolí největšího města v republice! Bikeři určitě ocení překrásnou přírodu CHKO Český kras, roblínského údolí nebo průjezdy malebnými ranči s dlouhosrstým skotem v okolí Vonoklas. Milovníci pravého bikingu zaplesají nad technickou pestrostí tratí, kde polní a lesní cesty střídají kamenné úseky. Nebude chybět pověstný výjezd na krpál za Mořinkou, kterému nikdo neřekne jinak než Mont Ventoux, připravené jsou také dobře zásobené občerstvovací stanice s ovocem, sladkostmi i profesionálními výživovými doplňky od Nutrendu či Servis Pointy Park Tool s ochotnými mechaniky pomoci při defektu vašeho kola.

Ještě před závěrečným slavnostním vyhlášením vítězů na velkém pódiu a slosování tomboly shlédnou „cyklistický bonbónek“ – vložený stíhací závod jednotlivců na 1 + 3 dostihová kola: Chuchelský sprint, Kritérium hlavního města Prahy na horských kolech. Ve hře je letos dokonce pět prémií pro muže a tři pro nejrychlejší ženy v cíli (3000, 2000, 1500, 1000 a 500 Kč a 2000, 1500, 1000). Určitě se nechte strhnout a přidejte se k hlasitému skandování a podpoře borců anebo se rovnou přihlaste a nechte se povzbudit diváky. Podmínkou je, že se ve stejný den zúčastníte jedné z tras B nebo C, zato startovné je zdarma. Registrace online je možná do středeční půlnoci 19. 7. na www.kolopro.cz, na místě pak v pátek 21. 7. (18:00 – 20:00) nebo v sobotu 22. 7. (8:00 – 11:00 pro trasu B, do 11:30 C, D a Sprint).

Děti je nutné přihlásit nejpozději 30 minut před startem příslušné věkové kategorie.

Populární bikerskou akci již popáté finančně podpořilo Hlavní město Praha. Hlavním partnerem 12. ročníku Karlštejn Tour je Česká spořitelna, dalšími významnými partnery jsou Středočeský kraj, Městská část Praha – Velká Chuchle a Městská část Praha – Radotín. Díky ale patří všem, kteří závod podporují a pomáhají ho realizovat, včetně přilehlých obcí a jejich starostů, policie ČR, hasičského sboru Třebotov a spousty dobrovolníků, bez kterých by tak velký podnik nebylo možné uspořádat. A na závěr ještě jedno velké jméno, které ozdobí letošní ročník – Jiří Ježek! Jistě není třeba o nejúspěšnějším paralympijském cyklistovi a olympionikovi psát víc.

Přijeďte 22. 7. s kolem do Chuchle. Čeká vás skvělý sportovní den!

(tz)

Foto archiv pořadatele

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu