Český cyklokros na prahu nové sezony

22.9.2016
<p>Cyklokrosová sezona se nezadržitelně blíží. Těsně před jejím startem proběhla v úterý 20. září dopoledne v restauraci U Medvídků v Praze tisková konference. Ta se celá nesla v optimistickém duchu, s důvěrou za lepší zítřky.</p>

Český pohár se letos koná po čtyřiadvacáté, ale jako národní pohár proběhne již 48. ročník. Toi Toi Cup odstartuje ve středu 28. září v Táboře. V Hlinsku se bude začátkem ledna bojovat o 66. titul mistra České republiky, i když je v jeho historii známo díky tříletému udělování titulů v kategorii profesionálů a jezdců do 23 let o šest šampionů víc. České reprezentanty čeká na sklonku ledna 68. mistrovství světa v lucemburském Bielesu, z toho po čtyřiapadesáté i za české účasti.

Nejvýznamnější změnou je otevření poháru zahraničním jezdcům s tím, že finálový závod je oddělen od mistrovství České republiky. Tím mají větší šanci uspět v celkovém hodnocení. Novinkou je zařazení závodů juniorů do kategorie C1. Tímto krokem chceme pomoci mladým závodníkům získat body do žebříčku UCI,“ uvedl Balogh. Ty se stejně jako loni se pojedou v osvědčených cyklokrosových destinacích – v Táboře, ve Slaném a v Uničově. Všechny tyto závody budou odvysílány v přímých přenosech České televize. V letošním kalendáři Toi Toi Cupu je na programu ve společné kategorii muži Elite a U23 deset závodů, plus mistrovství republiky v Hlinsku, které se ale nezapočítává do celkového pořadí.

Českému cyklokrosu se podařilo navázat spolupráci s Nadačním fondem Petra Koukala a jeho projektem STK pro chlapy. „Na každém závodě Toi Toi Cupu bude k dispozici speciální testovací „kadibudka“ Toi Toi, která Vám pomůže zjistit vaši rychlost,“ prozradil Balogh.

Další novinkou je založení cyklokrosové facebookové platformy pod názvem „Máme rádi cyklokros“. „Od projektu si slibujeme, že spojí cyklokrosové fanoušky z celé České republiky a osloví i nové příznivce,“ doufá předseda cyklokrosové komise. V závěru pak poděkoval partnerům, Českému svazu cyklistiky, krajům, městům a všem pořadatelům za podporu cyklokrosu. „Věřím, že všechny představené novinky nám pomůžou otevřít skrytý potenciál, který v sobě cyklokros má. Máme vizi, směr, podporu partnerů i výborného reprezentačního trenéra. Proto jsem přesvědčen, že se cyklokros výsledkově vrátí tam, kam historicky patří!“ doufá Balogh.

Letošní mistr republiky Radomír Šimůnek se vrací po desetiletém působení v zahraničí domů, kde bude oblékat barvy ČEZ CT Tábor. „Bylo to pro mě těžké rozhodnutí, protože jsem v Belgii prožil výborné a horší roky. Ale nastal čas vrátit se. V novém působišti se budu rvát do posledních sil,“ slíbil třiatřicetiletý jezdec všem fanouškům.

„Naše podpora bude i nadále pokračovat. Věřím, že návrat Radka Šimůnka pozvedne úroveň seriálu Toi Toi Cup ještě o stupínek výš,“ rozloučil se optimisticky jednatel společnosti Toi Toi Karel Svoboda.

Reportáž České televize včetně zpravodajského šotu si můžete prohlédnout zde: http://www.ceskatelevize.cz/…haru-balogh/

Text -peh-, foto Jaroslav Svoboda

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu