České cyklomapy Dalmácie už v Chorvatsku

16.9.2016
<p>Se začátkem podzimní sezóny aktivních cest k Jadranu turisté právě dostali užitečný dárek: v Chorvatsku jsou nově v prodeji české mapy ostrovů a pobřeží Dalmácie. Cyklisté, pěší turisté a další aktivní cestovatelé nejen z Česka, ale z celého světa mohou odteď mapy koupit v síti pump INA přímo na cestě k moři – na dálnici směrem ke Splitu a pak v oblasti, kterou mapy pokrývají.</p>

Mapy vznikly díky kololodi. Bohumil Háj a Zdeněk Kukal i se svými spolupracovníky jsou profesí kartografy a geografy. Na tradičních dřevěných lodích už od 90. let plují mezi jadranskými ostrovy, po ostrovech jezdí na horských kolech. Tak vznikla originální cestovní kombinace: kololoď. A protože cyklisté – kololodníci – bloudili a postrádali dobré mapy, rozhodli se Kukal s Hájem připravit mapy vlastní, které umožní nezávislý pohyb v terénu. Spolutvůrce map Jan Vodňanský dnes vzpomíná na první cesty na kole po ostrovech: „Začátky byly fakt objevitelské; vyjedeš z asfaltky na makadam a nikdy nevíš, kde skončíš: buď v roští, nebo na panenské plážce u moře, anebo projedeš fantastickou průběžnou cestu, která tě po čase zas vrátí do civilizace – na asfalt. V novém tisíciletí přišly GPSky, terén jsme začali porovnávat i se satelitními a leteckými snímky. A když už jsme měli vše zmapováno, mapy jsme vydali i veřejně, poprvé v roce 2010.“ Práce tím nekončí, mapy se musí průběžně aktualizovat a zobrazené území se rozšiřuje – následují tedy nové, doplněné verze.

Mapy se od počátku prodávaly v Česku, zejména ve specializovaných mapových prodejnách. Postupně se tu a tam objevily i ve světě, zejména prostřednictvím internetových zásilkových obchodů. Na Amazonu jsou velmi kladně hodnoceny. Kukal říká: „Chtěli jsme je logicky dostat i na chorvatský trh. Ta země a její návštěvníci si slušné mapy zaslouží. I proto jsme texty psali chorvatsky, česky a anglicky. Jsem rád, že ve spolupráci s firmou INA se dnes naše mapy vracejí na ‚místo činu‘.“

Mapy pokrývají ve dvou dílech ostrovy a pobřeží střední a jižní Dalmácie od Omiše až k Dubrovníku včetně pohoří Biokovo a delty Neretvy, tedy ta místa v Dalmácii, která jsou aktivními cestovateli navštěvována nejvíce. Mapy jsou v měřítku 1 : 100 tis., jež je optimální vzhledem k menší hustotě cest než u nás. České mapy jsou veřejností i odborníky hodnoceny jako nejlepší mapy komplexně zobrazující tuto oblast. V Chorvatsku jsou v prodeji za 59,90 kun za kus.

Tradice českých turistických map je dlouhá a úspěšná. Tvorba map v kombinaci s terénním turistickým značením je jedním z oborů, ve kterém jsme na světě mezi nejlepšími, ne-li nejlepší vůbec. Pro vydavatele i jejich spolupracovníky je ctí mít možnost přenést kus této naší tradice do oblasti, která nám, Čechům, tak přirostla k srdci, a jež je bezesporu jedním z nejhezčích ostrovních a pobřežních území světa.

Více informací o mapách: http://www.geotour.cz/nase-mapy/

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu