Doupovský kanón 2016

7.9.2016
<p>Armáda otevřela na jeden den cesty MTB závodu pod názvem DOUPOVSKÝ KANÓN 2016</p>

Sobota 3.9.2016 utekla tak rychle a měsíce, týdny příprav kvůli 24 hodinám. Pojďte se s námi podívat, co vše stálo za uspořádáním historicky první sportovní akce na území vojenského újezdu Hradiště, kde čekalo 1200 litrů vody, 1000 musli tyčinek, 60 Kg banánů, 80 Kg jablek, 20 kg hrušek, 15 litrů jablečné šťávy, 4 plechy napečených buchet, 2 litry ionťáku, 55 pomocníků na trati, 14 pomocníků v areálu závodu, 8 čtyřkolek, 3 terénní auta a 2 dodávky. Jádro organizačního tým 8 statečných : Vojta Marvan, Martin Šindelář, Láďa Doležal, Tomáš Bubeník, Lenka Procházková, Marcel Červenka, Honza Jansa a Petr Jirout.

Všemu předcházelo 94 dopisů s žádostmi o využití pozemků, 16 schůzek organizačního týmu, 6 stěžejních schůzek se zástupci Armády ČR, nespočet formulářů a jeden náměstek, tisíce emailů, 600 přihlášených závodníků, hodiny excelových tabulek, tisíc najetých kilometrů a nespočet probdělých nocí.

DEN D V den D se všechno vyvíjelo dle předem připraveného scénáře. V 8:00 začala na náměstí série rozhovorů, závodníci se pomalu sjížděli do startovního koridoru trasy ULTRA a za motivačního bubnování a melodie od Red Hot Chili Peppers se vydali vstříc rychlé a velice dynamické trati v Doupovských horách.

Od úvodních kilometrů se čekala selekce, nicméně vyrovnanost a síla první desítky byla neskutečná. Přes I.checkpoint se prohnala první skupina, která obsahovala hned 7 jezdců. Přes Žďárskou střelnici se závodníci vydali vstříc nejvyššímu vrcholu Hradiště a checkpointu II. Na vrcholu těžkého stoupání s dech beroucím výhledem za zády se skupina začala redukovat, ale stále to nevypadalo na one man show. Až po průjezdu brutální tankovou cestou na 50. kilometru závodu se pomalu odkrývaly karty a na 3 checkpointu začal útočit Petr Ježek. Jeho útoky však skupina postupně zneutralizovala a posledním sjezdem do cíle se řítila skupina s Filipem Eberlem, Petrem Ježkem, Láďou Fabišovským a Honzou Vrábkem. Útok střídal útok a na poslední kilometr skupina dojela v kontaktu. Takticky skvěle zvládnutým závěrem pro sebe sprint do finiše rozhodl Petr Ježek a stal se tak na dlouhou dobu pravým králem Doupova.

V tu dobu již v cíli bylo několik závodníků z trasy HOBBY. Ti svojí závodní premiéru Doupovem zvládli také neskutečně rychle. První Matěj Ouda, druhý Marcel Červenka a třetí David Suchý se dostali pod 1 hodinu a 30 minut.

Jako poslední na trať vyrazili běžci, kteří zdolali těžký 1/2 maraton z pera legendy Richarda Pletichy. Ani strhané značení od škodiče však radost z pohybu běžcům nezkazilo. Vítěz Láďa Lukšík trať zdolal v čase lehce nad 2 hodiny to hovoří o všem!

V areálu závodu vládla uvolněná atmosféra. Závodníci samozřejmě využili šance na občerstvení v místním cateringovém stanu nebo další nabídky lahůdek, na které je místní prodejci lákali. V permanentním obležení byl především obrněný transporter PANDUR z 41. mechani­zovaného praporu z Žatce či stánek VLS, který lákal na informace o doupovské přírodě.

Program pádil kupředu mílovými kroky a po slavnostní dekoraci vítězů nastoupily kapely Šťastnej den a The Remedy, několik skupinek účastníků pak pokračovalo v zábavě až do nočních hodin.

(den po závodě) jsme po náročném úklidů ve 3 hodiny odpoledne dorazili domů, mnohdy vyčerpanější, než kdybychom trasy závodu absolvovali také, ale s pocitem, že jsme odvedli dobrou práci.

Děkujeme za pozitivní reakce, kterými jste nás doslova zasypali. Kromě výzev, které rádi překonáváme, je to jedna z věcí, které nás nutí přemýšlet o dalších šílených projektech a akcích. Děkujeme všem sponzorům, kteří se za nás postavili a věřili, že naše nápady uskutečníme. Děkujeme všem účastníkům, že se chovali úměrně k lokaci závodu. Děkujeme všem, kdo se na pořádání podíleli.

Doupov se nyní předává zpět do původních rukou. Provoz vojenského újezdu je nepřetržitý. Opět se stane tou uzavřenou lokací, na kterou můžeme z Krušných hor koukat a vzpomínat na tenhle legendární průjezd. Opět platí přísná bezpečnostní pravidla a my je budeme všichni respektovat. Proč? Protože už jsme tam byli.

Text : Vojta Marvan ( Márvy ) Foto : Emil Meinl ( EmiR )

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu