Rock Machine 2017, zaostřeno na trail

16.8.2016
<p>Značka Rock Machine těží ze zázemí kopřivnického výrobce Bike Fun International, z letité tradice i z personálně posíleného týmu. O distribuci kol Rock Machine se v České republice stará společnost Cyklomax, která se pochlubila svými novinkami pro sezonu 2017 na tradiční prezentaci v Seči. Byli jsme při tom.</p>

Jednou z vůdčích osobností Rock Machinu se čerstvě stal náš někdejší úspěšný reprezentant v trialu Jaromír Spěšný. Ten uplynulých deset let strávil u Authoru, kde měl mimo jiné na starosti i sesterskou značku AGang. Ano, i z této personální rošády je jasné, kam značka v příštích letech napne své síly. Budou to stejně jako dosud především kola zábavná, odolná, určená pro stezky. Další oblastí, kam bude Rock Machine investovat svou energii, jsou elektrokola. V sezoně 2017 rozšíří nabídku pevňák eBlizz 27,5+ s novým speciálně pro MTB určeným pohonem Shimano Steps e8000, další rok se pravděpodobně můžeme těšit i na elektro fulla.

Víra v traily

I když Jára Spěšný zastává funkci produktového manažera teprve krátkou dobu a do podoby kolekce 2017 prakticky neměl šanci promluvit, zhostil se celé prezentace novinek. Její těžiště leží ve dvou nových rámových platformách. První je nová generace fullů Blizzard, druhou je trailový pevňák Blizz na plusových kolech. Oba nové rámy spojuje tvarování Shark Spine EVO, tedy křivka horní rámové trubky inspirovaná tvarem páteře žraloka. Nové rámy poznáte podle výztuhy mezi horní rámovou trubkou a vrcholem trubky sedlové. Tento prvek bude prorůstat celou nabídkou, tak jak bude kolekce procházet generačními obměnami.

Blizzard

Nový rám Blizzard je možné použít s koly 27,5“, 27,5+, ale i s klasickými devětadvacítkami. Standardně však bude v katalogu nabízen pouze v prvních dvou variantách (devětadvaceti­palcové Blizzardy zůstávají v letošní podobě), a to jako modely Blizzard 90–27+, Blizzard 70–27+, Blizzard 50–27+, respektive Blizzard 90–27, Blizzard 70–27 a Blizzard 50–27. Trojice Blizzardů s koly 27,5“ bude disponovat zdvihy 160/160 mm, plusové verze budou mít o 2 cm méně (140/140 mm).

Bez ohledu na zdvih a šíři plášťů používají nové Blizzardy Boost osy kol a kliky, jsou osazeny teleskopickými sedlovkami, mají vnitřní vedení kabeláže, stejně tak u všech modelů jsou použité jednopřevodníky a 35mm kokpity. Nechybí úchyt ISCG05.

Možná ještě zásadnější úpravy postihly geometrii. Přesně v souladu s trendy byla zkrácena zadní stavba, prodloužena horní rámová trubka a více položena vidlice. K tomu připočtěte kratší představce a širší řídítka. Rámy využívají tlumiče s metrickým označením v co největších délkách pro nízký poměr přepákování. Pérování nadále obstarává vlastní „virtuál“ FPS s detailně přepracovanou kinematikou. Rock Machine se s touto generací přiklonil k sedlovkám o průměru 30,9 mm.

Blizz

O modelech Blizz se dá říci prakticky totéž, co o nových Blizzardech. Jde o trojici ostře laděných kol na plusových pláštích, avšak bez odpružení. Myšlenkou je přinést jednoduché kolo na flow traily ale i jinam, na rozdíl od fullu bez zvýšených provozních nákladů.

Registrační systém a další značky

Rock Machine dále prodejcům představil svou vizi softwaru SecureBike, který vytváří po zaregistrování kola obchodníkem i zákazníkem jakousi elektronickou servisní knížku. Umožní plánovat garanční prohlídky, vést záznamy o servise, komunikovat se zákazníkem, ale slouží také jako nástroj prevence odcizení kola.

Dále byly k vidění novinky dalších značek pod křídly Cyklomaxu. Vlastní marka Max1 bude letos obohacena například o karbonové ráfky, Lake nabídne několik nových modelů treter, pokochat jsme se mohli barevnými řetězy KMC nebo v Německu vyráběnými helmami KED.

(kk)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu