Soutěž Do práce na kole lámala rekordy.

13.6.2016
<p>Bezmála jedenáct tisíc lidí z celé České republiky udělalo něco pro svoje zdraví i životní prostředí a zapojilo se do květnové soutěže Do práce na kole, jejímž cílem je motivovat zaměstnance k šetrné dopravě. Účastníci z 1 825 firem najeli na kole během května neuvěřitelných 2 104 000 kilo­metrů. Nejvíce kilometrů v přepočtu na jednoho účastníka najeli v Otrokovicích – 396 km za měsíc. V Otrokovicích mají také nejlepší Cyklozaměstnavatele roku 2016, firmu Continental Barum.</p>

V šestém ročníku soutěže vzrostl počet zúčastněných soutěžících z loňských 7280 na 10 789. K rekordním číslům přispěli letos kromě cyklistů i běžci a chodci, kteří se mohli poprvé do soutěže také zapojit. Z celkových více než dvou milionů „čistých” kilometrů urazili lidé pěšky nebo během 161 535 km.

Tradičně se nejvíce účastníků zapojilo v Praze, celkem 3601. „Pravidelně dojíždím z Brd do Prahy. Rád si po ránu protáhnu tělo na kole, ušetřím čas a mohu ho vyplnit jinými aktivitami, nemluvě o tom, že každý den započatý jízdou na kole je barevnější,” prozradil účastník soutěže, Filip Hájek z Kytína. Následovalo město Brno s 1595 účastníky, nad 500 zapojených bylo ještě v Pardubicích, Plzni a Olomouci. V přepočtu na obyvatele se ovšem nejvíce jezdilo v Jindřichově Hradci (1,2% obyvatel), v Otrokovicích (1,1% obyvatel), v Jihlavě, Novém Jičíně a v Pardubicích (ve všech kolem 0,8%).

Za to, že jezdili, běhali, či chodili celý měsíc do práce na kole, získali nejpilnější soutěžící kola, koloběžky, zájezdy, cyklodoplňky, poukazy na společné zážitky a mnoho dalšího. Slavnostní vyhlášení výsledků šestého ročníku probíhá v zapojených městech v první polovině června. Iniciativa Auto*Mat, hlavní organizátor soutěže, uspořádal slavnostní zakončení ve čtvrtek 9. června v prostorách Tiskárny na vzduchu v pražské Stromovce. Hlavní cenu za pravidelné dojíždění v Praze obdržel tým Fantastická čtyřka z Magistrátu hlavního města Prahy. Ten byl vylosován ze všech týmů, které ujely během května alespoň dvě třetiny cest do práce na kole (nebo během či pěšky).

Celorepublikový nejvýkonnější jezdec v soutěži, pan Martin Vašák z Brna, najel za měsíc úctyhodných 2 922 kilometrů (což je průměrně téměř 100 km denně), ženské kategorie opanovala Vlasta Štochlová z Prahy, která nejen, že najela za květen 2 190 kilometrů, ale na každé ze svých cest pořídila 2 až 4 krásné fotografie denně, které sdílela na facebooku, a nakonec z nich sestavila působivou fotogalerii na webových stránkách http://www.dpnk2016.wix.com/dpnk2016. Za tento počin získala hlavní cenu v celorepublikové kategorii Kreativita v podobě koloběžky YEDOO City New.

Kromě týmů a jednotlivců se oceňovaly také firmy, které poskytují svým zaměstnancům dojíždějícím do práce na kole nejlepší podmínky. Titul Cyklozaměstnavatele roku 2016 v ČR, roční předplatné časopisu Newsweek a poukaz na tisk do firmy OP Tiger získala firma Continental Barum z Otrokovic. “V Barumu organizují jednak motivační vnitrofiremní soutěž s hodnotnými cenami, po areálu firmy jezdí více než 700 firemních jízdních kol. Někteří technici a údržbáři mají k dispozici koloběžky. Už nyní mají zaměstnanci Barumu k dispozici 5 koláren s čipovým systémem hlídané kamerami, další se staví. V administrativní budově jsou na každém podlaží sprchy a šatny, zamykací skříňky tu mají dokonce i na cyklistické přilby. Ředitel Barumu Libor Láznička osobně od svých zaměstnanců zjišťuje, s jakými problémy se při dojíždění do práce na kole potýkají, a hlavní problematické úseky slíbil projednat se zastupiteli města Otrokovice a přispět na jejich řešení městu i finančně,” vysvětlila koordinátorka soutěže, Iva Nevečeřalová.

V pražském cyklozaměstna­vatelském klání se nejlépe umístila firma Mibcon. „Firma si titul vysloužila především tím, že motivuje nejen svoje zaměstnance, aby se do práce pohybovali na kole nebo pěšky – celoroční motivační soutěží s hodnotnými cenami, ale motivuje dokonce všechny své zákazníky. Každý, kdo do Mibconu přijede na kole, dostane za odměnu ručník z bio-bavlny s logem Mibconu,” říká Iva Nevečeřalová.

Odměňovaly se také podněty na zlepšení cyklistické infrastruktury. Jako nejlepší „cykloopatření” pro Prahu ohodnotila porota složená z týmu Auto*Matu návrh Michaely Sábelové na odstranění bariéry v podobě vysokého obrubníku mezi dvěma cyklostezkami v oblasti Vršovic.

Možnost počítat si kilometry i pravidelnost a automaticky se zařadit do kategorie „Aby firmy šlapaly”, je však možné až do konce září. V kategorii zvítězí ty týmy, které budou v průběhu května až září šlapat nejpravidelněji. Tuto kategorii pořádá ABRA Software, národní partner Do práce na kole, ve spolupráci se spolkem Auto*Mat.

Tradičním generálním partnerem soutěže Do práce na kole je firma TNT, která všem soutěžícím rozváží startovní balíčky s originálním tričkem soutěže, které pro Auto*Mat tiskne a balí společnost OP Tiger. Dalšími již tradičními národními partnery byla Ambasáda Nizozemského království a firma MMD. Soutěž byla mediálně podpořena Českou televizí, agenturou MEC, časopisy Newsweek, Velo, radii YouRadio, Wave a Radiem 1.

Výsledky všech soutěžních kategorií jsou k dispozici na stránkách soutěže www.dopracenakole.cz pod jednotlivými městy.

(tz)

foto Jan Krčmář

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu