Kolo pro život – Orlík Tour Kooperativy

9.6.2016
<p>Jaroslav Kulhavý a Jitka Škarnitzlová si vezou vítězství od vody Orlické přehrady</p>

První červnovou sobotu hostil areál na Vystrkově v těsné blízkosti Orlické přehrady pátý díl seriálu Kolo pro život. Tenhle nádherný závod je výjimečný svou diváckou kulisou v zázemí závodu, zasazením celé trasy do kopců obklopujících vodní nádrž Orlické přehrady a především tím, že se jede na dvě kola, což ocení hlavně diváci, kteří si hlasité povzbuzování, tleskání a troubení na nejrůznější foukačky užijí mnohem více než kdekoliv jinde. Hlavní trasu na 57 km s přehledem vyhrál Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing) a Jitka Škarnitzlová (Česká spořitelna Accolade). Celkem si Orlík Tour Kooperativy přijelo užít téměř 1500 závodníků, z toho 360 dětí.

Ani deštivé počasí v předešlých dnech a předpověď počasí na sobotu neodradila a na Orlík se sobotního rána sjížděly stovky aut bikerů a bikerek, kteří se chystali poměřit síly nejen se svými soupeři ze stejné výkonnostní kategorie, ale také s našimi nejlepšími bikery. Na startu královské distance se totiž kromě ostříleného dua Matouš Ulman a Pavel Boudný z týmu Česká spořitelna Accolade objevil také úřadující olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý.

Jarda si na Orlík dojel nejen pro vítězství, a přerušil tak dominanci dua Boudný – Ulman, ale také už dopoledne potěšil své malé i velké příznivce, odstartoval několik závodů dětí a fotil se s každým, kdo si přinesl foťák nebo mobil. Především ale ukázal před dvěma nejvýznamnějšími akcemi horské cyklistiky (MS a OH), že se vrací po zranění levé ruky do exkluzivní formy.

Areál na Vystrkově je prostorný, a tak není problém, aby se do něj vměstnalo celé zázemí závodu, start i cíl. Dopolední předstartovní horečka závodníků je jemně rozbíjena debatami, zda sprchne nebo bude letos oproti loňskému ročníku počasí k závodníkům přívětivější. Je čas zafandit dětem, kterých přijelo zapojit se do dopoledních bojůvek více

než 350. V 11:15 je startovní koridor dokonale zaplněn, startovní rovinka obsypaná fanoušky, kteří přišli podpořit své koně v závodu. Několik desítek sekund zbývá do startovního výstřelu, každý vstřebává poslední rady, tipy a informace o trati. O hlasitý odpočet posledních několika sekund do startovního výstřelu se kromě spíkra postará také dav diváků. To potěší a nabudí! Především v prvních několika stech metrech je třeba mít oči na stopkách a prsty připravené na brzdových pákách, také několik kilometrů ihned po startu se jede po úzkých lesních cestách, kde na nějaké předjíždění moc prostoru není. „Na předjíždění času dost,” honí se určitě hlavami závodníků, když vidí obrovskou kaluž na jedné straně nebo husté bláto na straně druhé…

Na technicky i fyzicky náročné trati to nebylo úplně jednoduché. Pravda, několik míst na občerstvení a na mírné oddychnutí se našlo, ale to byly pouze výjimky. V místě, kde se béčková a céčková trasa oddělila od trasy Fitness jízdy, byla umístěna jedna z nejhezčích pasáží celé tratě. Jezdivý úsek plný zatáček, které se klikatily mezi stromy, sem tam náznak klopené zatáčky, do které se dalo krásně opřít kolo a nechat ho ladně proplout touto pasáží. Podklad, který zde překvapivě nebyl skoro vůbec blátivý, musel udělat radost snad všem. „Pojedeme tudy ještě jednou?“ „Jasně!“ ozývá se od jednoho z pořadatelů stojícího nedaleko. Skvěle!

Krásný sjezdík ale není nekonečný. Záhy ho pro změnu vystřídá jedno z nejtechničtějších míst na trase. Právě tady se ukázalo, jak kdo zvládá svůj stroj v opravdu těžkém terénu. Kamenitý úsek by asi sám o sobě nebyl ničím extra náročným, ale v kombinaci s vodou,… Nejlépe na tom byli ti, kteří to vzali autopilotem vysokou rychlostí, a dole pěkně přepnuli. Pomalá rychlost vybízela k ustlání si natvrdo. Podobně tomu bylo na asi nejblátivějším místě na Orlíku, které střídalo kamenitou sekci. Tady byl ten pád alespoň do měkkého. Naštěstí se celý závod obešel kromě pár odřenin a naraženin bez větších úrazů. Kilometry v slunečném počasí rychle ubíhaly a Orlická přehrada jako na dlani a průjezd písčitou pláží napověděl, že se blíží cíl prvního kola. Průjezd areálem přibližně v polovině závodu je taková orlická specialitka. Závodníci, kteří se perou s tratí, si v něm naplno vychutnávají žádoucí doping v podobě hlasitého povzbuzování fandů a hurá do druhého kola. Teprve v druhé rundě se ukáže, kdo si dokázal dobře rozložit síly. Na jednu stranu je skvělé vědět, jaké záludnosti jsou na trati připravené, ale na tu druhou to může být pro ty, kdo nepošetřili, trošku stresující. Podpora fanoušků je ale na různých úsecích opravdu famózní, a tak kilometry ubíhají. Druhý sjezd na pláž orlické přehrady a cíl je opravdu blízko. Výjezd po asfaltce a poslední lesní úsek před zázemím už je posledním „trápením“. Dvě levé zatáčky a hurá sprintem do cíle po nezvykle krátké cílové rovince.

Hlavní hvězda závodu, olympionik Jaroslav Kulhavý nenechal nikoho na pochybách, kdo je u nás nejlepší biker. Na těžké, technicky náročné trati s kořenovými pasážemi, navíc ztížené kluzkým blátem, o celkové délce 57 km, určoval od startu tempo závodu. „Zhruba na pátém kilometru už jsme jeli ve třech. Já, Maty (Matouš Ulman) a Bouda (Pavel Boudný). Jel jsem přesně to, co jsme podle wattů potřeboval. Trať jsem si předem neprojížděl a ani jsem si ji moc, kromě typického průjezdu pláže, nepamatoval z mých dřívějších startů. Ale neměl jsem s tím problémy. Matouš občas dělal tempo, Bouda moc nestíhal. Matymu jsem odjížděl ve sjezdech a v tom posledním před cílem jsem si na něho udělal menší náskok, který mi stačil udržovat až do cíle. Rozhodně jednoduchý závod to ale nebyl, jak by se zdálo. Perfektně mi zapadl do mého tréninkového plánu. Po komplikacích se zlomenou rukou nabírám formu a cítím se výborně. Proti upravenému tréninkovému plánu jsem tak o týden, deset dní v předstihu. Jsem zase o level výše. Cítím, že to jde tím správným směrem,” zakončil naše povídání Jarda Kulhavý. Druhý Matouš Ulman (Česká spořitelna – Accolade) byl v cíli trochu zklamaný. „V posledním sjezdu mi Jarda více cuknul. Já jsem se tam musel vyhýbat lidem z céčka, a pak už ho nešlo dojet.” Třetí v cíli, jeho stájový kolega, Pavel Boudný dnes neměl svůj den: „Jsem po nemoci, nešlo to…” Mezi ženami na hlavní trati 57 km vyhrála celkem s přehledem Jitka Škarnitzlová (Česká spořitelna – Accolade) před Pavlou Havlíkovou (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.) a Janou Pichlíkovou (Erste Premier Petr Čech MTB). Jitka svoje vítězství okomentovala: „Mám velkou radost, Orlík mi vyšel na výbornou. Forma se mi zlepšuje, cítila jsem to už na posledním svěťáku ve Francii a dnes se to potvrdilo.“

Po bahenních lázních přijíždějí do cíle všichni špinaví, s kolem, které je obalené blátem a v oblečení, které má po dvou a více hodinách u všech dost podobnou barvu. Servis, který je na každém závodě KPŽ připraven, tak uvítá bez výjimky každý. Zábava v krásné prostředí a v příjemném počasí může pokračovat u stánků s občerstvením či na vyhlašování vítězů všech kategorií. Ať už byla předpověď počasí jakákoliv, ať vyšla či nikoliv, bylo krásně, teplo, slunečno, což jenom podpořilo dobrou náladu a krásně prožitý den s Kolem pro život.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu