Rekordní Mladá Boleslav Tour Škoda Auto

10.5.2016
<p>Na sobotní závod v Mladé Boleslavi se sjelo téměř 2000 bikerů, o 300 víc než v loňském roce! Den všem zpříjemnilo nejen parádní sluneční, i když trochu větrné počasí, ale také řada osobností a našlapaný doprovodný program hlavního partnera KPŽ a celé akce – Škoda Auto.</p>

Po čtrnáctidenní pauze, kdy cyklisté i organizátoři načerpali nové síly, se všichni příznivci horské cyklistiky sešli pod hlavičkou KPŽ už posedmé ve městě aut, škodovácké baště – Mladé Boleslavi. Přivítalo je skvěle vybavené, prostorné zázemí, v areálu Krásná louka. Vešly se sem komfortně i tratě dětských závodů, na kterých po celé dopoledne sváděli své boje malí bikeři a bikerky, kterým přijel zafandit a následně potěšit svoji autogramiádou i skifař Ondřej Synek, nechyběli ani maskoti titulárního partnera dětských závodů ČT Déčko – radost zejména menším dětem rozdávali rozverní Jů a Hele s Večerníčkem.

Mladoboleslavská kápéžetková trať je od těch dvou předchozích (v Dobřichovicích a Hustopečích) odlišná. Jak bylo předem avizováno, těžko by tu cyklisté hledali prudké krpály, táhlé výjezdy nebo těžké krkolomné sjezdy. Atraktivita všech zdejších tras spočívá v pravém opaku. Jedno letadlo za druhým, které brázdilo vzdušný prostor nad areálem, jakoby výstižně charakterizovaly průběh tras B, C i D – letecký den. Rychlé, technicky nenáročné trasy na suchém podkladu přilákaly velké i malé cyklisty. Na nejdelší trasu B (56 km) se přihlásilo 900 závodníků, na kratší trasu C (34 km) jich vyjelo téměř 400 a pokud k tomu ještě přičteme závodníky na trase D – Fitness jízdě a malé caparty na dětských závodech ČT 😀 Junior Trophy, dostaneme se k historicky rekordní účasti v závodě.

V prostoru startu před Zákaznickým centrem Škoda Auto už od 11:00 panovala rušná atmosféra, stovky bikerů se sem sjížděli z Krásné louky, aby se zařadili do svých startovních koridorů. Pěšky dorazili ze zázemí i jejich nejbližší a přátelé, aby je hlasitě povzbudili. Úvodních předstartovních slov se ujal ministr financí Andrej Babiš a zástupce ŠKODA AUTO, Pavel Toman. Start závodu v Mladé Boleslavi je vždy okořeněn nějakou specialitkou. Bonbonkem, který peloton zavedl do terénu letos, byl nadupaný vůz Škoda Fabia R5 pilotovaný továrním jezdcem týmu Škoda Motorsport Janem Kopeckým. Že se asi opravdu jedná o hodně ostrou káru, muselo být jasné i závodníkům na chvostu startovního pole, když pilot rozburácel motor tohohle téměř 300 koňového stroje. V tu chvíli vzal do svých rukou startovní pistoli náměstek hejtmana Středočeského kraje Karel Horčička a přesně v 11:30 hlavní závod Mladé Boleslav Tour ŠKODA AUTO odpálil.

Start byl samozřejmě stejně jako na ostatních závodech KPŽ vyhrocený, každý jezdec chtěl urvat co nejlepší pozici do terénu. První kopec nekope) na trase však některým z natěšenců rychle sbírá síly, a tak se pomalu začíná oddělovat to, co se oddělit má. Když je balík cyklistů ještě převážně pohromadě, začíná první terénní pasáž, která je navíc do mírného kopce. Zde dochází k prvním malým kolizím a dokonce k několika pádům. Jestli je ale mladoboleslavská trasa něčím náročná, tak především pasážemi na polích, loukách a otevřených prostranstvích, na kterých to tuto sobotu obzvlášť brutálně foukalo. Tady se vyplatilo trošku pošetřit síly a svézt se za někým v háku. Cyklistická etika a gentlemanství naštěstí patří i na závody Kolo pro život, a tak se jezdci na čele skupinky pravidelně a poctivě střídali. Bikerské lahůdky v podobě sjezdů úplně nechyběly ani tady, byly ale rychlé a jezdivé, občas s nějakým tím kamenem, kořenem a sem tam i skokem. Tradičním zpestřením trasy byl výjezd na zříceninu Zvířetice a pochopitelně dlouhé sprinty do cílové rovinky na Krásné louce. Přihlížející diváci, kteří v cílovém koridoru fandili a tleskali, si mohli vychutnávat tu pravou show při finišerských sprintech. Ten úplně první o zlatou medaili předvedli jezdci stáje Česká spořitelna Accolade Pavel Boudný s Matoušem Ulmanem v čase 1hod 45min 38s, kdy Boudný tradičně převálcoval svého kamaráda. Na třetí příčku dosáhl o dvě minuty později Petr Šťastný (Erste Premier Petr Čech) před svým oddílovým kolegou Josefem Kamlerem.

Že bez kopců může být závod pěkně těžký, stačí, když zafouká, potvrdil vítěz závodu a novopečený maratonský mistr republiky Pavel Boudný (Česká spořitelna – Accolade): „Jo, dnes fučelo opravdu hodně. Mě to ale zase tolik nevadilo, i když jsme jeli většinu závodu v úniku jen ve dvou spolu s kolegou Matoušem Ulmanem. Díky tomu, že foukalo všem stejně, tak to byl spravedlivý závod pro všechny.“ Žádné drama se nekonalo ani v cíli: „Mě tenhle závod sedl, byla to trať vysloveně pro mě, takže i dojezd do cíle více méně jasný,“ zakončil s úsměvem na tváři hodnocení závodu slavkovský rodák. Mezi ženami si po 2 hod. a 8 min. na trati rozpomněla na pocit z vítězství dřívější první dáma KPŽ Denisa Stodůlková, hájící nyní barvy týmu Erste Premier Petr Čech, za sebou nechala tentokrát Annu Šmídovou (Nilfisk ALTO Cycling Team) a Janu Pichlíkovou (Erste Premier Petr Čech)

Skvělou fanouškovskou atmosféru zažili i závodníci při startu kratší trasy C na Krásné louce i účastníci nezávodní Fitness jízdy, kam se přelily snad všechny děti z dopoledního Jétéčka se svými rodiči. Společně pak všichni po příjezdu do cíle mohli pokračovat další zábavou v areálu, občerstvením a relaxací na trávě nebo u stánků. Malí i velcí fanoušci si chtěli také vystát frontu na cenný podpis Jana Kopeckého nebo olympionika a bezkonkurenčně nejvyššího člověka v areálu, skifaře Ondry Synka. Každý si závod i celý den užil po svém. Pořadatelé za dobře připravený závod zaslouží pochvalu.

Letecký den je za námi a můžeme směle vyhlížet další závod v Jestřebích horách (21. 5.), který díky svému převýšení téměř 1800 m na Béčku a 1100 m na Céčku, dá zabrat malinko více. Pro pohodáře je i letos připravená kouzelná vyjížďka do Babiččina údolí. Prodlouží Pavel Boudný svou sérii vítězství? Přijeďte se zúčastnit a užít si krásný víkend do podkrkonošských Havlovic nad Úpou! Více o závodu a seriálu na www.kolopro.cz

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu