Cyklistický rej v Hustopečích

2.5.2016
<p>Po úvodním vydařeném otvíráku kápéžétkové sezóny se seriál závodů přesunul z nevyzpytatelných brdských hvozdů do zdánlivě rovinatého kraje porostlého vinicemi, stromy meruněk a unikátních mandloní, tolik charakteristických jen pro tuto oblast. Že zdání klame se mohli závodníci přesvědčit z propozic po zhlédnutí výškového profilu tratě. Ostrá několikazubá pila s celkovým převýšením 1492 metrů (trasa B) předpovídala, že se nebude jednat o procházku růžovou zahradou, lépe řečeno, růžovým mandloňovým sadem!</p>

„Repete” v podobě druhého ročníku Hustopeče AGROTEC Tour ŠKODA AUTO bylo na programu uplynulou poslední dubnovou sobotu 30. 4. 2016. Po rekordní účasti na Trans Brdech se ani Morava nechtěla nechat zahanbit a napovídal tomu i počet předem přihlášených závodníků. Hustota obyvatel Hustopečska tak rázem markantněji vzrostla o pěknou řádku cyklonadšenců. Ze svažitého Dukelského náměstí přímo od Sloupu Nejsvětější Trojice v horní části vyrazilo postupně potrápit svá těla i stroje na všechny tři trasy (B – 50 km, C – 30 km, D – 17 km) přes 1000 bikerů a bikerek.

Předstartovní zdravici obstarali starostka města Hana Potměšilová spolu s ministrem financí Andrejem Babišem a pak už se šlo rovnou na věc. Pár set metrů po startu se u tunelového podjezdu pod D2 utvořil mnohohlavý chumel snažící se co nejrychleji dostat na druhou stranu. Po vjezdu na polní cestu se mohutně vířil prach, slalom mezi polovyschlými kalužemi dělal trať mírněji hravější. První vleklejší stoupání po vinařské stezce na sebe nenechalo dlouho čekat. Na rozjezd fakt slušný a pro školácké přepálení a zatavení se jako stvořené.

Kdo si však o pár kilometrů dále při strmém výšlapu Mandloňovou stezkou, notně povzbuzován dětmi převlečenými za hrozen a mandli, ani jednou „nevycvaknul” a až k rozhledně na Starém vrchu (303 m n. m.) vystoupal na jeden zátah, zaslouží velký upřímný obdiv. Komu se to bohužel nepodařilo, měl alespoň více času, kochat se a hledat motivaci při výhledu na protější Pálavský kopec. Zatímco na první občerstvovačce se trať „Céčkařům” půlí, „Béčkaři” pokračují pokořit další rozhlednu, tentokrát Nedánov (368 m n. m.). Její tvar připomíná přesýpací hodiny – symbol času. Právě nedaleko odtud se měřil první mezičas! „Chlapi, zastavte aspoň na chvilenku, dáme po kalíšku,” snaží se nás místní vinaři zviklat od sportovních výkonů při průjezdu kolem Boleradického rybníka. „Tož koštnite, jedno decko vám nemože přec uškodit…” Lehko uvěřit, že by se nenašel nikdo, kdo by odolal a nezastavil na hlt místní odrůdy bílého. Naopak při průjezdu obcí Diváky jsme si střihli krátký asi čtyřsetmetrový kostkový Paříž–Roubaix závod po nefalšovaných kočičích hlavách, akorát ten Sagan jaksi chyběl.

Do cíle zbývaly ještě tři pichlavé tesáky. První krátký, ale intenzivní houpák po suché lesní cestě. „Tepovka” si ani neměla šanci odpočinout a následoval druhý stejně takový, ale o dost delší. Třetí už díky bohu asfaltový, za to nejméně s 15 % stoupáním. O výživnou pasáž, která bezesporu všem uvedla v činnost i ty nejposlednější dosud opomíjená svalová vlákna, nebyli ochuzeni ani závodníci na kratší trase C, i jim se tady rozhodovalo o pořadí. Poslední pohled na zříceninu hradu Děvičky pod vrcholem Pálavy a následný střemhlavý sešup až k podjezdu pod dálnicí a po poli rovnou do cíle.

Počasí se celý týden tvářilo velmi aprílově, v sobotu však ukázalo tu nejvlídnější azurovou tvář. Při vyhlašování vítězů to chvílemi v areálu společnosti AGROTEC připomínalo čarodějnický sabat, leč do půlnoci pár hodin ještě zbývalo. Podávalo se dozlatova opečené selátko, lahodná mandlovice tekla proudem, spokojené děti pobíhaly v čarodějnických maskách a na vysněnou projížďku traktorem se stála fronta.

Mezi elitou tentokrát chyběla spousta zvučných jmen kvůli Mistráku v Teplicích. Nejrychlejší koště (myšleno kolo) metlo domácímu Pavlu Boudnému (Česká spořitelna Accolade). Se suverénním náskokem porazil své pronásledovatele, když jel téměř celý 50 km závod na čele sám a druhém Filipovi Adelovi (Superior MTB) i třetímu Josefu Kamlerovi (Erste Premier Petr Čech MTB) nadělil téměř 4 minuty v cíli. Pavel Boudný: “Sice s Matoušem (Ulmanem) je to lepší, chyběl jako parťák, ale jelo se mi dobře. Jel jsme skoro pořád sám, už od prvního táhlého kopce. Takže jsem musel jet furt rychle, tempo jsem si určoval sám a snažil se kontrolovat, co se děje za mnou. Jsem rád, že se mi podařilo obhájit loňské vítězství právě tady. V ženské kategorii se tentokrát dařilo závodnicím týmu Erste Premier Petr Čech MTB, které obsadily první dvě příčky. Pro zlato si vystoupala na stupně Jana Pichlíková, pro stříbro Denisa Stodůlková a bronzovou medaili si z Hustopečí odvezla Jana Čupová (NOVOTOP GHOST). Závod si ale užili závodníci na všech trasách, které byly perfektně připravené stejně jako areál akce v místním AGROTECU s pestrým a nabitým doprovodným programem pro děti i dospělé.

Příští víkend si dává KPŽ pauzu. Načerpejte síly, dobře potrénujte a za 14 dní se těšíme na viděnou ve škodovácké baště – Mladé Boleslavi. Více o závodu a seriálu na www.kolopro.cz

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu