České trenéry inspiroval belgický kouč z Bakala Academy

7.12.2015
<p>V Terezíně se sešla domácí cyklistická trenérská elita. Speciální dvoudenní seminář v někdejší baště cyklistiky vedl Remko Meeusen, lektor uznávané Bakala Academy a spolupracující trenér kontinentálního týmu AWT GreenWay, tedy farmy World Tour Teamu Etixx – Quick Step. Ten české kouče seznámil s nejmodernějšími metodami vedení, plánování a vyhodnocování tréninku.</p>

Unikátní seminář připravil dlouholetý juniorský reprezentační kouč, metodik Českého svazu cyklistiky a ředitel juniorského Závodu míru Svatopluk Henke. „Terezín byl za dob trenéra Menharta skutečným centrem československé cyklistiky. V místním Parkhotelu máme i po těch letech stále skvělé zázemí, takže se snažíme o to, aby tradice spojení vrcholové cyklistiky a města Terezín neuhasla. I proto jsem tento seminář směřoval na sever Čech a jsem rád, že se setkal s takovou odezvou. Podobné semináře totiž mají především pomoci trenérům otevřít oči při práci s mládeží a následně s nadějnými jezdci. Zkušenosti těch nejlepších jsou k nezaplacení a měly by přinést i větší motivaci a chuť k tréninkové přípravě,” vysvětlil důvod uspořádání cyklistického semináře v Terezíně Svatopluk Henke.

Čtyřem desítkám trenérů v terezínském Parkhotelu přednášel právě Remko Meeusen. Belgický kouč představil nejprve fungování Bakala Academy, ve které je lektorem. Akademie je centrem v těsné blízkosti univerzity v Lovani, kde se věda potkává s tréninkem na nejvyšší úrovni. Bakala Academy spolu s týmy AWT GreenWay a Etixx Quick Step představuje ucelený projekt pod záštitou Zdeňka Bakaly. Ten umožňuje identifikovat mladé talenty (AWT GreenWay), následně je zařadit do systému testů a přípravy v rámci špičkového střediska sportovní medicíny (Bakala Academy), díky čemuž jezdci vstupují do nejvyšších pater profesionální cyklistiky. „Tímto systémem prošel například Petr Vakoč, Jan Hirt nebo Karel Hník,“ podotkl Henke.

Jak Meeusen blíže upřesnil, tak v Bakala Academy pomocí nejmodernějších technologií mohou trenéři lépe simulovat třeba konkrétní prostředí a přesněji testovat výkon sportovců. „Máme tu třeba místnost, kde s velkou přesností simulujeme výškové prostředí v rozmezí tří až sedmi tisíc metrů nad mořem. To ale není nastaveno úpravou tlaku, ale množstvím filtrovaného kyslíku, který je pomocí velmi citlivých membrán vháněn do místnosti. Pracujeme tu i s jedinci, kteří se připravují na výstup Everestu. Nejrůznější rentgeny pak pomohou ukázat stav a poměr svalových vláken. V Bakala Academy se zkrátka snažíme pomocí vědy co nejlépe nastavit trénink a následně získat co nejpřesnější zpětnou vazbu, abychom věděli, kde se mohou jezdci zlepšit,” popsal fungování centra Remko Meeusen.

Meeusen se následně pustil do teorie všeobecného plánování a periodizace tréninku, kdy detailně popsal jednotlivé tréninkové cykly a fáze. Konkrétně porovnal i rozdílné přístupy v přípravě u jezdců typu závodník připravující se na Tour, klasikáře Philippa Gilberta či sprintera Toma Boonena. Přidal též několik ověřených tipů a triků. Na program navazovala testovací část, kdy Meeusen přednesl, jaké zvolit postupy a kdy a jak jezdce testovat. S tím souvisela otázka vyhodnocování tak, aby zpětná vazba byla relevantní. Na teoretickou část navazovaly praktické ukázky zátěžových testů u rozdílných typů sportovců, aby byly jasně patrné výkonnostní rozdíly. Samostatnou kapitolu tvořily nutriční rady a téma výživa. „Není to poprvé a rozhodně ani naposledy, co k nám přivádíme takového specialistu a uznávaného lektora. Celá řada trenérů se rozhodně má co učit a podobný seminář by měl přinést především nový impuls k použití moderních metod přípravy tréninků a práce se sportovci,” dodal Svatopluk Henke, na kterého navázal lektor Meeusen: „Doba a vývoj technologií nám umožňuje získat stále více vědomostí o fungování lidského organizmu. Jednou ze zásad ale je naslouchat a mluvit se sportovcem o jeho potřebách a aktuálním stavu a situaci. Jen s individuálním přístupem se můžete kvalitně a zdravě zlepšovat,” uzavřel Remko Meeusen.

Seminář se uskutečnil díky podpoře Českého olympijského výboru a jeho fondu Olympijské solidarity, mezinárodní cyklistické unii UCI a Českého svazu cyklistiky. Určen byl pro české trenéry cyklistiky a triatlonu. Mezi účastníky proto nechyběl Jan Řehula, bronzový medailista z olympiády v Sydney a dnes hlavní kouč české triatlonové reprezentace, předsedkyně České triatlonové asociace Lenka Kovářová, Zdeněk Nosek – trenér aktuálně nejlepšího juniorského sportovce Evropy Jiřího Janoška, Lukáš Thun, reprezentační trenér stíhacích disciplín na dráze či uznávaný trenér elitní stáje Whirlpool-Author Otakar Fiala. Meeusena sledovali také někdejší profesionální cyklisté Tomáš Konečný a René Andrle.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu