Dvě smutné aktuální cyklokrosové zprávy

4.11.2015
<p>Pořadatel amatérského cyklokrosu ve Višňovce oznámil, že se nedělní závod ruší a Ondřej Bambula ukončil kariéru.</p>

* Nedělní cyklokros ve Višňovce nebude !! Došlo k nedodržení termínu firmou, která provádí revitalizační práce v parku. Práce, které měly být dle smluv hotové do konce října jsou cca v polovině a trať je nesjízdná, plná trní a pokácených stromů. „Dnes jsem byl s omluvou kontaktován z MČ Praha 9. Společně jsme doufali, že se vše zvládne, bohužel ani po urgencích se to nepodařilo. Závoďákům se omlouváme. My jsme byli nachystaní a připravení. Sami jsme organizaci věnovali spoustu času. Bohužel nastaly věci, které ovlivnit neumíme. Děkujeme za pohopení.“ Řekl za kolektiv Bike Ranch Michal Douša.

* Ondřej Bambula ukončil kariéru Kvůli nadále přetrvávajícím zdravotním problémům ukončil osmadvacetiletý cyklokrosař ČEZ Cyklo Teamu Tábor Ondřej Bambula profesionální kariéru. Když se táborský cyklista Ondřej Bambula posadil letos po operaci tepny levné nohy opět na kolo, zdálo se, že má vyhráno. Jenže během reprezentačního cyklokrosového soustředění v Táboře ve středu 21. října absolvoval běžnou lékařskou kontrolu v pražském Motole, která odhalila nečekaný nález.

Devět měsíců po operaci zjistili lékaři na vyšetření CT angiografie, že stent (výstuž) v dané tepně, je v místě ohybu prolomený dovnitř. „To způsobuje horší prokrvení a s větší zátěží by se můj stav mohl nadále zhoršovat. Proto jsem se rozhodl ukončit vrcholovou cyklistiku,“ uvedl Bambula.

Loni v Lošticích stihnul Bambula odjet první závod Toi Toi Cupu, pak byl čtrnáct dní téměř neschopen jakéhokoliv pohybu. Následovala operace a nezbytná rehabilitace. Letos si vyzkoušel přípravu na silnici, pak zahájil cyklokrosovou sezonu. Absolvoval pět závodů, z toho Světový pohár ve Valkenburgu. „Vyšetření mě zastavilo, sám bych na to nepřišel,“ nepociťoval Bambula sebemenší problém. Když mu ovšem lékaři oznámili jeho zdravotní stav, bezprostřední reakcí bylo neuvěřitelné zklamání.

„Nejprve jsem netušil, co se vůbec děje. Byla to pro mě totální rána pod pás. Prostě blesk z čistého nebe. Dokonce jsem to obrečel. Přitom jsem se cítil zdravý. Při zatížení vrcholového sportovce by následně hrozilo riziko znovu uzavření této tepny, což by znamenalo omezení pohybu a následnou operaci s nejistým výsledkem, kde by byl krajním řešením bypass. Okamžitě jsem přehodnotil životní priority. Se všemi blízkými jsem se shodl, že zdraví je jen jedno a to nejdůležitější,“ usoudil Bambula.

Uvidí cyklokrosoví fanoušci Bambulu ještě na závodech nebo je to definitivní konec kariéry? „Ano uvidí. Ale té profesionální kariéry je určitě konec. Tu amatérskou si nechám do budoucna otevřenou. Sportem se chci dál jen bavit,“ naznačil svou budoucnost a dodal: „Už nebudu trénovat pětkrát až šestkrát týdně. Hýbat se nepřestanu, ale zátěž už nebude jako dřív. Jinak by se stent mohl v tepně neustále zužovat. Za půl roku mě čeká další kontrola,“ prozradil své další plány.

Ondřej Bambula se s cyklistikou loučit nehodlá. Už v sobotu byl na závodech Toi Toi Cupu v Lounech. „Mým přáním je i nadále zůstat u cyklistiky, nejlépe jako asistent trenéra. Domluvil jsem se, že zůstanu u týmu do konce sezony a zkusím předávat zkušenosti mladším kolegům,“ vysvětlil. Ze dne na den se mu na cyklokros změnil pohled. „Pohled z druhé strany je krásný. Absolutně bez nervů. Člověk si udělá svoji práci a má hotovo,“ přiznal s úsměvem na tváři.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu