Mr. Quix, překážky schválně postavené do cesty

24.9.2015
<p>Tento rok se naše redakce stala partnerem dovednostní soutěže Mr. Quixe, která je součástí série cyklo závodů pro děti s názvem Bikeclinic Cup. Od jara do podzimu měli všichni, kdo rádi jezdí na kole a není jim víc jak 16 let, možnost vyzkoušet si, co na kole zvládnou, jak ho ovládají a jak si spolu rozumí. Co čeká každého mladého bikera a co by ten, kdo se chce vydat na pořádné horské trasy vydat, umět, nám Michal Šťovíček, který na Bikeclinic Cupu v roli Mr. Quixe vystupuje.</p>

Mr. Quix – kdo to vlastně je?

Mr. Quix je takový ten správný týpek, co má rád výzvy a nebojí se pořádně šlápnout do pedálů. Je to kluk, který ovládá své kolo a pohybuje se na něm v terénu, jako by to byla součást jeho samotného. Umí všechny možné triky, ale přitom nepotřebuje machrovat. Má prostě radost z biku jako takového. To je Mr. Quix – postavička, kterou na Bikeclinicu představuji.

Jsi takový?

Samozřejmě, proto mě vybrali. (smích)

Co soutěž Mr. Quixe obnáší?

Tak předně při něm jde o to, aby je biker zvládnul, a s co nejmenším úsilím a bez komplikací. Dráha obsahuje přírodní i umělé překážky, které prověří bikery v rovnováze, citu pro kolo, volbě správné stopy a dávkování optimální rychlosti, protože ne všude je výhodné mít co největší rychlost. Na kole musí zvládnout slalom mezi překážkami, jízdu po zadním kole, střelbu na cíl, přeskok překážky… Mr.Quix dráha je měřená na čas, rozdělená do dvou věkových kategorií. V případě špatně technicky zvládnuté překážky přičítáme 2 trestné sekundy. Pokud dojde k pádu během průjezdu tratí, přičítá se 5s. Pomoc rodičů na překážce u těch nejmenších je 2s ztráta. Výsledný čas se sčítá. Vyhrává ten, kdo má nejlepší čas.

Je některá překážka oblíbená nebo naopak neoblíbená?

Takovou perličkou je průjezd dodávkou, který děti hodně baví. Děti z boku najednou do nákladního prostoru a zadní částí vyjedou pomocí lávky či schodu.

Bikeclinic Cup je pro děti od jednoho roku do 16 let. Předpokládám, že všechny děti nezávodí na stejné dráze Mr. Quixe.

To ne. Závodníci jsou rozděleni do kategorií podle věku na mladší a starší a každá věková kategorie má svou vlastní dráhu. Zajímavostí přitom je, že v kategorii 9 – 16 let vyhrávají spíše kluci, nejčastěji kolem 11 let, a v kategorii pro ty mladší vítězí spíše děvčata. 

Jsou děti hodně soutěživé?

Jsou a jsem za to rád. Soutěživost je skvělá vlastnost. Jen ji v našem Bikeclinic Junior teamu, ve kterém se děti věnují cyklistice pravidelně, usměrňujeme tak, aby to nebyla soutěživost za každou cenu. Na závodech občas vidím, že to, zvlášť ty mladší děti, občas sebere, když se jim něco nepovede, a jsou z toho opravdu špatní. Jsou to taková malá dramata, která jsou ale z pohledu těch dětí velice silným okamžikem. My v týmu jim vždycky říkáme, že to nevadí a je to v pořádku, protože vždycky musí být někdo druhý, třetí… že je to součást hry a je na nich, aby se vyšvihli výš. Je to nesmírně důležité, aby se z toho dostali a do dalšího kola závodu příště vyrazili se stejným, nebo ještě větším odhodláním a přitom vždycky věděli, že jejich hlavním soupeřem nejsou ani tak ostatní, jako spíš vlastní možnosti, které právě tréninkem můžou posunovat dál a dál.

Bikeclinic Cup je závod horských kol, co všechno závodníky čeká na tratích?

Během závodu na naše závodníky čeká v určitém smyslu dospělá trať, jaké známe z okruhu UCI XC světového poháru. Troufám si říci, že Bikeclinic Cup má jedny z nejlepších tratí a děti prověří dokonale. V Novém Městě na Moravě jsme jeli pro ty starší hodně procent tratě oficiální trati světového poháru. Děti to motivuje a vidíte tu radost v očích, když můžou závodit v místě, které znají z televize, či osobní návštěvy závodu. Máme start pod obloukem, vyvolávání závodníků před závodem, střídáme asfaltové sekce s bahnitými úseky a kořenovými stezkami. V Jablonci nad Nisou jsme měli 18% stoupání po lesní cestě a skvělé sjezdy plné přeskoků s možností se opřít do klopené zatáčky. Děti, které jezdí Bikeclinic Cup, jednou budou skvěle připravené na přechod mezi dospělé závodníky. Já jako Mr. Quix se během několika vybraných závodů pohybuji mezi účastníky a snažím se být jim oporou. Mnohokrát působím i jako servisní podpora, při defektu nebo spadlému řetězu. Bývám první u pádu, protože se pohybuji všude po trati. Nejraději mám ale atmosféru před startem, kdy si plácáme rukou a hecujeme se do závodu. Vidíte, jak děti mají chuť závodit a to je to, proč to všichni v Bikeclinic Cupu děláme.

To zní, že je trasa hodně náročná.

Je přiměřená věku. Mladší děti mají trasu jinou, než ty starší. Nejmladší (1–4 roky, pozn. redakce) závodí jen na rovině. Bát se nemusí ani ten, kdo na kole běžně moc nejezdí a nikdy závod nejel. Vlastně je to tak, že právě tito závodníci mají trochu výhodu v tom, že ví, co je čeká, protože terén toho závodu mnohdy velmi dobře znají, protože v jeho okolí bydlí a prochází tudy. Na kole je to ale stejně vždycky jiné. Kolo je prostě kolo. (smích)

Ostatní závodníci terén dopředu neznají?

Pokud jde o ty, kteří přijedou na Bikeclinic Cup jen v závodní den, tak ti se můžou připravit v tom smyslu, že si na webu projdou popis tratě a mohou si vyhledat fotky terénu. Pokud přijedou do města na celý víkend, tak můžou spolu s místními využít toho, že sobota je věnována tréninkům a trať si mohou projet na nečisto.

Co dělá na Bikeclinic Cupu ze závodníka vítěze?

Jezdíme časovky, ale jen o čase to není. Důležitá je právě i schopnost ovládat kolo jako takové – není důležité přijet první, ale být ready na i na další závod, tj. neublížit si, nezranit se. Zní to jako klišé, stokrát opakovaná rada, kterou zná snad každý sportovec, ale my pracujeme s dětmi – ti se všechno teprve učí, zkouší… Mnohdy mají takovou chuť závodit a hlavně vyhrát, ale já jim říkám: „Neblbněte – jezděte v mezích svých možností a jezděte a jezděte – a za čas i ty větší kluky a holky předjedete!“ A je to tak. 

Jak se liší umístění dětí v závodě samotném a v soutěži Mr. Quixe? Každá věková kategorie nejspíš má své favority a dá se čekat, že zkušení závodníci uspějí v obojím. Nebo ne?

Není pravidlem, že favorit závodu je favoritem i na mé trati. Má trať je specifická disciplína a spíše se vítězové střídají podle toho, jak danou lokalitu postavím a zakomponuji do terénu. Máme na závodech kluka, který jezdí závody XC v lepším průměru, ale Mr. Quixe jezdí skvěle, protože je perfektní technik a je vidět, že tento směr je tím, kterým by se měl na kole ubírat. Věřím, že jednou bude slavný sjezdař.

Zaujalo mě, že Mr. Quix nedává ocenění jen v samotné dovednostní soutěži, ale že jste na závodech zavedli také cenu Mr. Quixe s názvem Fair play borec. Co to znamená?

Toto je zvláštní cena, kterou dávají samotní závodníci svým soupeřům. Vycházíme z toho, že hrát fair play je základním předpokladem našich závodů. Obnáší to dodržování pravidel obecně daných pravidel sportovního chování a schopnost pomoci druhému závodníkovi, když je v nouzi. Krom toho sem patří i celkové klidné a profesionální vystupování, schopnost uznat porážku. Aby si to děti opravdu uvědomili, necháváme na nich, aby sami určili, kdo takovým borcem je.

Soutěž Mr. Quixe je součástí cyklo závodů Bikeclinic Cup 2015. Tento seriál pro děti od 1 roku do 16 let jede svůj druhý ročník a v sobotu má svou poslední zastávku v Praze v Letňanech.

Více informací najdete na: http://bikeclinic-cup.cz/.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu