DLOUHODOBÝ TEST: Specialized Rumor

16.7.2015
<p>Letošní dějství dlouhodobého testu kol se uzavřelo závěrečnou rozborkou a zhodnocením stavu v prázdninovém dvojčísle Vela. Úkolem testovacích jezdců bylo především najezdit maximální počet kilometrů, není ale divu, že si všichni za více než šest měsíců v sedle vytvořili ke „svým“ kolům pevné pouto. Během prázdnin se na <a href="http://www.iVelo.cz">www.iVelo.cz</a> postupně objeví vyznání, jimiž se s biky testeři definitivně rozloučí. Zuzka Dvořáková jezdila dámský trail bike Specialized Rumor.</p>

Tak a je to tady. Nadešel konec mého testování dámského trail biku Specialized Rumor, a tak můžu napsat dalších pár řádků z mých postřehů.

Letošní zima byla u nás v Krušných horách celkem dlouhá a vydatná. Sníh v lesích ne a ne slézt a co si budeme povídat, testovat trailové kolo na asfaltu není nic moc směrodatného. Nakonec jsem se přeci jen dočkala a mohla konečně vyrazit do terénu a prověřit kolo na krušnohorských trailech a nejen tam.

V dubnu jsem se zúčastnila enduro kempu Kamila Tatarkoviče v Olomouci a musím říct, že jsem byla mile překvapena místními traily, co se rozmanitosti a náročnosti týká. Najdou se tu rychlé a hravé pěšinky i cesty s různými překážkami, jako jsou lávky a různé skoky. Co se výjezdů, přejezdů různých překážek a nenáročných trailů týká, byla jsem s kolem spokojená. Kamenem úrazu byly hodně zavřené zatáčky, kde velká kola dosti překážela. Na druhou stranu je fakt, že se s takovými zatáčkami moc často nesetkávám.

Jízdní vlastnosti kola hodnotím kladně. Do kopce sviští, nehoupe se a cesta pěkně „odsejpá“. Z kopce pěkně „žehlí“ a téměř žádná překážka pro něj není problém. Vidlice s tlumičem fungují tak, jak mají. Předek i zadek se dají uzamknout, ale této možnosti já osobně nevyužívám, jelikož ve většině případů si je pak cestou z kopce zapomenu odemknout. Myslím si, že to ani není potřeba, protože kolo je do kopce pěkně pevné, žádná houpačka. Přehazovačka řadí přesně a rychle. Jen ty brzdy… Po pár jízdách v lese se páčky propadly a občas jsem měla problém dobrzdit z prudkého kopce. A jak už jsem psala v předchozím článku, nebylo by od věci, kdyby mělo kolo teleskopickou sedlovku. Jedná se o trail bike a tam se tato sedlovka využívá téměř pořád. Je to pohodlnější a mnohem více si jízdu užijete.

Nakonec moje osobní shrnutí. Jsem ráda, že jsem měla možnost testovat tuto „devětadvácu“ od Specializedu. Je to dobré kolo, bylo na něm příjemné poježdění a myslím, že hodně holek s ním bude spokojeno. Mně osobně vadí ale už zmiňovaná horší ovladatelnost kola v terénu. Jelikož nejsem žádný šaolinský mistr kola á la Prokop ale pouze rekreační bikerka, kterou baví jezdit na kole a sjíždět různě náročné traily, tak s tímto kolem jsem si připadala v terénu koprně. Není tak hravé a nejede s takovou lehkostí jako biky s menšími koly. Pro mě osobně tedy stále vítězí hravější šestadvacítka.

Zuzana Dvořáková

Foto: Rob Trnka a David Stella

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu