Cykloprohlídky na Plzeňsku mají nové okruhy

26.5.2015
<p>Již dvanáctý ročník cykloprohlídek láká cyklisty k poznávání regionu. Každý druhý čtvrtek a druhou sobotu v měsíci od května do září mohou šlápnout do pedálů s cykloprůvodkyní Radkou Žákovou a poznat nové cesty i zapomenutá či opomíjená místa regionu. Dva nové okruhy, které budou mít premiéru v červenci a srpnu, zavedou k plzeňským mostům a lávkám a představí některé zajímavé památné stromy Plzeňska.</p>

Ke stávajícím okruhům Plzní i jejím okolím, po kterých se cyklisté mohli svézt už dříve, přibudou letos ještě dva – „Plzeňské mosty a lávky“ a „Po památných stromech Plzeňska“. První představí cyklistům některé staré zajímavé mosty a také nové lávky, které jsou součástí systému tzv. Plzeňských greenways. Druhý okruh pak představí několik zajímavých památných stromů blízko Plzně včetně jejich zvláštností. Cyklisté se také doví, proč a které stromy jsou chráněny státem a co tato ochrana konkrétně představuje. Dozví se také o roli hraničních stromů nebo o dýchacích kořenech stromu, který běžně roste v močálech.

Mimoplzeňské okruhy jsou trochu delší než ty plzeňské, ale cyklista, který je zvyklý ujet 25–30 km, by je měl zvládnout. Díky zastávkám na výklad průvodce si totiž na mnohých místech odpočine. I tyto trasy jsou maximálně vedeny mimo komunikace, proto nejsou vhodné pro silniční kola. Nejvhodnější pro cykloprohlídku jsou kola horská nebo treková. Účastníkům doporučujeme vzít s sebou svačinu, dostatek tekutin, větrovku či pláštěnku a výbavu pro výměnu píchlé duše. Stejně jako loni, dostane každý účastník na konci prohlídky certifikát se svým jménem, datumem a počtem ujetých kilometrů.

V případě deště v době startu se prohlídka nekoná. Jízdenky lze koupit v Informačním centru vedle radnice, start je letos opět od Infocentra. Tam je také sraz účastníků vždy čtvrt hodiny před startem – tedy ve čtvrtky v 16.15 a o sobotách v 8.45. Po více než deseti letech byla mírně navýšena cena. Přesto ale zůstává velice nízká a navíc je v ní zahrnuta i cyklomapa města Plzně a další užitečné materiály, jako je letáček s povinnou výbavou kola atp. Dospělí tedy zaplatí 50 Kč, děti 20 Kč, rodina (max. 4 osoby) 100 Kč. Informace o cykloprohlídkách lze získat v Informačním centru vedle radnice nebo na regionálním informačním portále pro cyklisty www.plzenskonakole.cz.

Letošní premiérové trasy

„Plzeňské mosty a lávky” trasa – premiéra ve Čt 9. července 2015

Zahrnuje: most na Jateční, lávka u sv. Jiří, lávky u nádraží, most Nad nádražím, Tyršův most

Délka: cca 30 km, 3–4 hod vč. zastávek

Náročnost: střední, 1× větší stoupání

„Po památných stromech Plzeňska” trasa – premiéra v So 8. srpna 2015

Zahrnuje: lípa na Mrtoli, tisovec dvouřadý a mlynářova lípa v Dolní Lukavici, Lípa pod Ticholovcem

Délka: cca 55 km, 6–8hod vč. zastávky na oběd

Náročnost: střední, 1× větší stoupání

Termíny prohlídek:

SRAZ vždy čtvrt hodiny před startem na náměstí Republiky před Infocentrem vedle radnice: So 9. května, start v 9.00 – Krajem kaolinových dolů

Čt 14. května, start v 16.30 – Ke Koterovské vyhlídce

Čt 11. června, start v 16.30 – Historií plzeňských řek

So 13. června, start v 9.00 – Rokycanskem

Čt 9. července, start v 16.30 – Plzeňské mosty a lávky – PREMIÉRA

So 11. července, start v 9.00 – Za kamennými kříži

So 8. srpna, start v 9.00 – Po památných stromech Plzeňska – PREMIÉRA

Čt 13. srpna, start v 16.30 – Přírodní zajímavosti a výhledy

Čt 10. září, start v 16.30 – Plzeňské mosty a lávky

So 12. září, start v 9.00 – Po památných stromech Plzeňska

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu