Cyklobusy do Českého lesa

21.5.2015
<p>Již druhým rokem jezdí do Českého lesa z Plzně dva cyklobusy, jejichž služby lze během jednodenních či víkendových výletů kombinovat. Šest obcí nyní společně láká cyklisty do Českého lesa na nové zajímavosti jako je rozhledna Havran, Tachovský zámek či krásnou přírodu podél loni doznačené Stezky železné opony.</p>

„Turistická nabídka je široká, tak abychom přilákali nové turisty, musíme jim nabídnout víc než jen dopravu cyklobusem,“ říká starosta z Bělé nad Radbuzou Libor Picka, který inicioval první cyklobus do Českého lesa. „Proto jsme se s dalšími starosty z Hostouně, Poběžovic, Přimdy, Rozvadova a Tachova domluvili nejen na společné podpoře cyklobusů ale i na jejich společném marketingu, který zahrnuje také tipy na výlety od těch krátkých až po delší. Chceme cykloturisty navést do zajímavých míst, která na rozdíl od mnohých šumavských nejsou zatím tolik známá,“ dodává Libor Picka. Tyto snahy podpořila i značka nejprodávanějšího nealkoholického piva Birell, která pro cyklisty připravila speciální akci ve vybraných hospodách, v rámci níž mohou získat dárek pro cyklisty. „Chceme, aby cyklisté na svých zastávkách preferovali nealkoholické pivo a jejich jízda byla bezpečná,“ uvedl Luděk Baumruk, manažer značky Birell.

Mnohé cyklisty, kteří rádi jezdí z Plzně na Šumavu, nyní omezuje výluka na železnici mezi Nýrskem a Železnou Rudou. Nabídka cyklobusů do Českého lesa jim může nabídnout alternativu pěkného víkendového výletu. Český les je ve srovnání se Šumavou stále o něco méně navštěvovaný i přesto, že zde je mnoho lokalit s krásnou přírodou. V místech, kde bývaly pohraniční obce, nyní najdete jen zbytky základů tehdejších stavení a staré nyní krásně kvetoucí ovocné stromy. Oblast bývalé železné opony, kudy vede mezinárodní Stezka železné opony (v systému mezinárodních tras EuroVelo označená číslem 13) nabízí několik míst, která jsou historicky spjata se železnou oponou, například památník stříhání ostnatých drátů v Nových Domcích u Rozvadova, Muzeum železné opony ve Starém Rozvadově a zbytky železné opony s ostnatými dráty pod nově opravenou a loni zpřístupněnou rozhlednou Havran. „Tachovsko teď nenabízí turistům už jen největší krytou jízdárnu v ČR ve Světcích, ale také loni zpřístupněný Tachovský zámek a rozhledna na Vysoké. Nedaleko Tachova je také rozhledna Havran, ze které je krásný výhled na českou i německou část Českého lesa,“ vypočítává tachovský starosta Jiří Struček. Doporučené cyklovýlety uvedené na portále www.plzenskonakole.cz právě výše uvedené zajímavé cíle zahrnují.

Součástí tohoto společného cyklobalíčku jsou tištěné letáčky včetně mapky tras cyklobusů zpracované plzeňským nakladatelstvím RAMAP, internetové provedení informací spolu s návrhem doporučených tras pak zpracovala Radka Žáková, editorka regionálního informačního portálu pro cyklisty plzenskonakole.cz. Tištěné letáčky jsou k dispozici v Informačním centru města Plzně vedle radnice a v infocentrech v Českém lese. K dispozici jsou také u řidičů obou cyklobusů do Českého lesa (cyklobus Český les a cyklobus Mže) ale i Brdského cyklobusu. Souhrnné informace včetně doporučených tras pro cyklovýlety pak cyklisté najdou i na internetu na regionálním informačním portále pro cyklisty plzenskonakole.cz, informace o cyklobusech pak na www.csadplzen.cz/cyklobus .

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu