Dvaadvacáté pražské schody

20.5.2015
<p>Závod na jednu hodinu a jedno kolo se od začátku vyvíjel ve prospěch dvou českých jezdců, Kulhavého a Hynka. Jezdili spolu na čele až do tří čtvrtin závodu. V závěsu za nimi se střídali Hermida, Škarnitzl, Ulman, Boudný, Gutierrez a Lakata. Jarda ještě stihl vyhrát druhou láhev luxusního šampaňského Pierre Paillard na prémii v 10. kole, ale pak mu dvakrát spadl řetěz a nakonec ze závodu odstoupil. „Už to nemělo cenu, ztratil jsem s Kristiánem kontakt. Je to škoda, mohlo to být ještě zajímavé,“ řekl Kulhavý.</p>

Celým odpolednem provázel dvojjazyčně neúnavný spíkr Michal Berka, který dokázal přítomné roztleskat a vyburcovat k hlasitému skandování. Atmosféra závodu byla v posledních kolech neuvěřitelná a pochvalovali si ji i samotní účastníci. Do cíle nakonec dojelo 7 závodníků, ostatní byli dojeti o kolo a museli odstoupit. O magii závodu se přesvědčili všichni přítomní diváci i díky počasí, které opět, navzdory nepříznivé předpovědi počasí vydrželo po celý průběh akce bez deště a větru a misty zasvítilo i slunce.

Kdo nemohl dorazit fandit fyzicky, mohl závod sledovat prostřednictvím online přenosu České televize, generálního mediálního partnera akce, která závod poprvé v jeho historii přenášela formou LTE sítě přímo na online web ČT. Záznam formou přímého přenosu bude v premiéře odvysílán ve středu 20. května od 22:20 na ČT Sport. Na výrobě pořadu se podílelo 36 pracovníků, z toho 9 kameramanů, záznam tedy určitě bude stát za to.

Páté, čtvrté, třetí i druhé místo to byla bilance Kristiána Hynka na Pražských schodech až do včerejšího dne. Na 22. ročníku se mu včera konečně ve velmi silné konkurenci podařilo ukořistit zlato. Ještě k tomu přidat vítězství na prémii v pátém kole a nakonec mu připadla i druhá prémie z 10. kola. Lepší oslavu 35. narozenin si nemohl přát.

Když přijížděl do cíle na Hradčanské náměstí sám, mohl si dovolit před cílovou bránou zvednout kolo nad hlavu poděkovat skvělým divákům a vydechnout: „Krásné vítězství! Atmosféra byla neuvěřitelná. Je to pro mě moc cenné první místo.“ O 40 vteřin později dorazil dvojnásobný vítěz Schodů Španěl Hermida a se ztrátou více než jedna minuta vybojoval třetí příčku Jan Škarnitzl, vítěz z roku 2013. Kristián, kterého zdobí titul mistra Evropy v maratonu a již dvakrát byl úspěšný v závodu dvojic Cape Epic, jel v minulosti na Schodech mnohokrát. Na pondělní tiskové konferenci si na vítězství věřil a netajil se ambicemi na vítězství. Konečně se mu v kulisách historického centra Prahy na oblíbeném závodě podařilo vystoupat na nejvyšší stupeň. Diváci mu vítězství přáli, povzbuzovali ho podél celé trati a zůstali, aby mu spolu se zástupci partnerů poblahopřáli.

Pražské schody výsledky:

1. Kristián Hynek (Topeak Ergon) 1:03:41, 2. José Antonio Hermida (Šp./Multivan Merida) –41, 3. Jan Škarnitzl (Sram Mitas Trek) –1:11, 4. Sergio Mantec Gutiérrez (Šp./Trek Factory) –1:40, 5. Matouš Ulman (Česká spořitelna-Accolade) –1:49, 6. Alban Lakata (Topeak Ergon) –2:34. 7. Ondřej Fojtík (Force KCK Zlín) –3:40.7

Náš tip – Pražské schody 2018

Ještě před hlavním závodem si to mezi sebou rozdali zástupci firemních týmů ve zkráceném závodě na 3 kola a mohli tak okusit, jak fyzicky I technicky je náročná trať závodu Pražské schody. Jediná žena v jinak mužském pelotonu jela závod na kola 2. Na stupně vítězů vystoupali 1. Michal Novák (Velocentrum Specialized), 2. Václav Šuser (Čecká spořitelna), 3. Zdeněk Hendrich (Česká spořitelna) a samozřejmě byla oceněna i jediná žena, 1. Alžběta Pourová (Česká spořitelna).

oblast dotazu

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu