Mladá Boleslav Tour, souboj domácí elity

18.5.2015
<p>Třetí květnovou sobotu se v Mladé Boleslavi uskutečnil třetí, osobnostmi na startu i v zázemí nabitý a dlouho dopředu očekávaný podnik KPŽ – Mladá Boleslav Tour ŠKODA AUTO.</p>

V tradičním automobilovém městě šláplo v závodním tempu do pedálů svého kola téměř 1800 odhodlaných bikerů, přesné číslo se vyšplahalo na rekordních 1781, tedy o 150 víc než v loňském ročníku. Hlavního závodu na trase B (56 km) se zúčastnilo 733 závodníků, trasy C (34 km) 341 závodníků, trasy D – Fitness jízdy (20 km) 222 účastníků a dětských závodů Junior Trophy neuvěřitelných 485 malých cyklistů.

Zázemí dopoledních dětských závodů bylo stejně jako minulých letech situováno do těsné blízkosti areálu na obrovskou louku, kde pořadatelé pro děti vybudovali netradiční trať ve tvaru dvou spirál. Svoji premiéru si zde víc než úspěšně odbyl nový moderátor, Lukáš Luky Beděrka. Dalším obrovským překvapením byla pro děti přítomnost naší nejúspěšnější sportovkyně posledních let, Martiny Sáblíková, která nejen že závod odstartovala, ale také se zapojila do programu a učila malé bikery a bikerky mexické vlny a povzbudila je k co nejlepším výsledkům. Rodiče měli své závodící ratolesti na rozlehlé travnaté ploše jako na dlani a nechali se rozjetým spíkrem rádi strhnout k mohutnému fandění.

Areálu zázemí závodu dominovala absolutní novina ŠKODA AUTO v krásné bíle barvě – ŠKODA Superb. Automobil byl stále v obležení zvědavých diváků. Výkřiky „To je nádhera!“ nebo „To se fakt povedlo,“ nebyly výjimkou. Protože závod v domovské Boleslavi je pro ŠKODU AUTO stěžejní akcí v rámci závodů KPŽ a závod nese její název, nechyběla zde ani tradiční modelová řada Škodovky nová Fabia, Rapid a Octavia. Obzvlášť lakavý byl určitě Rapid, kterému se každý mohl podívat doslova na vnitřnosti, měl totiž některé části karosérie průhledné. Další zajímavostí na stánku ŠKODA AUTO byla autogramiáda dvou vynikajících českých sportovců, kteří se hned po podpisovce vydali na start hlavního závodu. Několikanásobný paraolympijský vítěz a mistra světa Jiří Ježek je známý tím, že běžně závodí se zdravými cyklisty a organizátoři měli radost, že si poprvé našel cestu i na závod KPŽ. Jiří startoval na hlavní trase závodu a nebýt defektu ke konci závodu, umístil by se velice dobře. Ondřej Synek, náš nejlepší skifař už je naopak na závodech Kolo pro život jako doma. Letos už startoval podruhé, jel jako motorka a opět s fantastickým výsledkem jako na Brdech. Na hlavní trase se vešel do první padesátky, byl 43.!

Start hlavní trasy 5. ročníku boleslavské Tour se tradičně nacházel v bezprostřední blízkosti Muzea Škody Auto. A právě na start si letos ŠKODA připravila opravdové překvapení. Po letech, kdy zaváděcím vozidlem byl Rally speciál Škoda Fabia S2000, vyjela z muzea naprosto unikátní Škoda 130RS ve zbarvení Rally Monte Carlo, to vše samozřejmě na počest oslavy 120 let společnosti ŠKODA. Při pohledu na subtilní světoznámé auto, které slavilo největší úspěch kolem roku 1975, zaplesalo srdce každého motoristického fanouška, je totiž stále snem několika generací.

Na startu se tentokrát sešla velmi silná konkurence. Kromě slavného veslaře a paralympionika stáli v prvních lajnách Kristián Hynek, Pavel Boudný, Matouš Ulman, Jan Fojtík, Jan Strož, a další, kteří chtěli urvat pro sebe a své týmy stupně. V kategorii žen nechyběly letos nejúspěšnější Anna Šmídová a Denisa Stodůlková. Po startovním výstřelu čekala na závodníky otočka o 180°, takže si každý mohl prohlédnout krásné „ereso“. Městem se vyrazilo ve volném tempu, aby nedošlo k nežádoucímu pádu. V přední linii za zaváděcím autem ještě padaly veselé poznámky, ale to jen do chvíle, kdy se pořádně zrychlilo a zpět do areálu se balík valil už naplno. Podle slov Matouše Ulmana a Pavla Boudného se chtěli tito přední závodníci hned na úvod trhnout. To se jim podařilo a v 6 lidech všem odjeli. O tempo se přitom staral hlavně Kristián Hynek. Nejdříve ze skupiny odpadl Jan Fojtík, poté skupinka dojela kompaktní až k zřícenině hradu Zvířetice. Zde lehce odjel Kristián Hynek spolu s Matoušem Ulmanem a Pavlem Boudným. Tato trojce jela pospolu až do posledního nově dlážděného výjezdu, kde Matouš Ulman už neměl tolik sil a zaostal. V cíli si Pavel Boudný na Kristiána Hynka věřil, mazácky ho ospurtoval a posledních 100 metrů už bylo o vítězi jasno.

Závod žen měl vcelku jasný vývoj – Anna Šmídová jela zapracovaná ve skupině mezi muži. I když ji občas někteří ne moc „džentlmensky“ nechali tahat. Ona ale měla informace o svém náskoku na trati od svého manžela, tak byla celkem v klidu a snažila se soustředit na svůj výkon. Nakonec zvítězila více než s tříminutovým náskokem na Denisu Stodůlkovou. Závod se opravdu povedl. K tomu, že je bezkonkurenčně nejvydařenějším z pěti ročníků kromě ideálního počasí přispěla parta 75 pořadatelů za Spinning MB i partnerská ŠKODA, díky které se bylo pořád na co dívat. Nikdo se nenudil, poprvé se za koly prášilo a závodníci nepřijížděli obalení bahnem. Seriál Kolo pro život pokračuje dalším závodem 30. května v Jestřebích horách. Do té doby zveme všechny fanoušky adrenalinové cyklistiky na velkou podívanou – už v úterý 19. května jedou Pražské schody! (tz)

Více o seriálu a závodech na www.kolopro.cz

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu