Pavel Boudný skóroval v Hustopečích

4.5.2015
<p>Jak se jelo 950 bikerům v Hustopečích u Brna?</p>

Premiérový závod KPŽ v Hustopečích ovládli jezdci České spořitelny Accolade, první proťal cílovou pásku domácí Pavel Boudný. 

Po nestálém počasí a častých dešťových přeháňkách v druhé polovině minulého týdne řešil asi každý příznivec seriálu KPŽ, jestli se na novinku letošní termínovky – Hustopeče Agro Tour ŠKODA AUTO vydat, nebo ne. Jasno nám v tom při páteční předpovědi neudělala ani moderátorská stálice ČT, Tatiana Míková. A tak nezbylo, než to risknout, nebo si vzít sedmikrásku a trhat tak dlouho, dokud nám poslední lístek neporadil, jestli jet nebo ne,… Pokud ano, doporučení bylo jasné: Holinky, pláštěnky a deštníky s sebou. Organizátoři, pořadatelé a parta stavěčů, kteří do místa závodu přijíždějí už ve čtvrtek, aby postavili celý areál a vyznačili trať, si mokra užili až až, ale během sobotního dopoledne se postupně utišil vítr, ustal i poslední drobný déšť, mráčky se rozplynuly, a na start se dokonce vyčasilo na krásných 17 stupňů. Cyklobůh stál zase jednou při nás  Nakonec si samotní účastníci naopak pochvalovali, že se na jihomoravské poměry vůbec nepráší a vodu na většině míst dokonale vpila z předchozího měsíce vyprahlá jílovitá půda. Hned ráno odstartovali závodní den nejmladší bikeři přímo na louce v kopci vedle areálu. Kdo s sebou vzal do Hustopečí děti, určitě nelitoval. Junior Trophy zde oslavila v rozverném duchu své 10. narozeniny a pořadatelé JT pro spokojenost a legraci udělali maximum. Nechyběla spousta balónků, nafouknutých heliem i ústy Bohdany Půlpánové, na trati i přímo na kolech, děti dostaly karnevalové čepičky a také čerstvého čokoládového nebo bílého muffina s barevným posypem, radost byla ze stavebniček LEGO, dárků od Chupa Chups, startovalo se frkačkami a velké pozdvižení vzbudila cyklistka v kostýmu legendárního Růžového nebezpečí. Hned po závodech se děti mohly s Pepou Dresslerem přiučit novým dovednostem na překážkách nebo využít pumptrack Chupa Chups.

Všechny tratě pro dospělé (B – 50 km, C – 30 km, D – 17 km)startovaly z útulného Dukelského náměstí v centru Hustopečí. Účastníci nejdelšího závodu dokonale zaplnili čtvercové náměstí, na start jim přišli popřát štěstí starostka města Hustopeče, Hana Potměšilová, ředitel spolu pořadatelské společnosti Agrotec, Ing. Martin Rada a startovací povinnosti se ujal olympijský vítěz z Tokia 1964, cyklista Jiří Daler. Průběh hlavního závodu byl naprosto jednoznačný. Hned na 3. kilometru v prvním větším kopci za to vzala dvojice bikerů ze Spořky, Pavel Boudný a Matouš Ulman a se slušným náskokem dojeli ve stejném pořadí do cíle. Stejně jako první dva dojel do cíle osamocen i třetí v pořadí Michal Malík, kterého jsme loni vídali v dresu Nilfisku, ale letos přestoupil do týmu ELEVEN MERCEDES.

Pavel Boudný (Česká spořitelna Accolade) – vítěz závodu: „Chtěl jsem v tom hned na začátku udělat pořádek. V prvním asfaltovém kopci jsem za to vzal a ujeli jsme s Matouchem, a tak to bylo až do cíle. Trať tady dobře znám, jsem tu doma, je těžká, je tu hodně kopců, ostrých i dlouhých, žádná sranda,… Matouš Ulman (Česká spořitelna Accolade) – stříbrný: „Využili jsme příhodné místo na asfaltu a příznivý vítr a ujeli hned na začátku. Profilově to byl na KPŽ těžký závod, byla to pila, minimum rovin. Naopak po technické stránce naprosto nenáročný povrch – šotolina, vinice, asfalt… S Pavlem jsme si pomáhali, je tu domácí a jel víc, tak vyhrál.“ Michal Malík (ELEVENS MERCEDES) – bronzový: „Měl jsem představu, že půlku závodu pojedu s nima, ale při rozhodujícím úniku na 3. kilometru jsem nestačil a zůstal jsem sám. Jel jsem si svoje tempo, občas mě zezadu někdo dojel, ale zase jsem ujel a na posledních 10 kilometrů jsem si už hlídal svoji pozici. Celých 50 kilometrů to bylo pořád nahoru dolu, z kopce do kopce. Na KPŽ spíš těžký závod, ale já mám takovýhle závody rád, jen bych ubral trochu asfaltu ve sjezdech, jinak krásný závod. Překvapilo mě, že nebylo bláto ani nefoukalo.“ Mezi ženami to dlouho vypadalo, že s přesvědčivým náskokem zvítězí Pavla Havlíková (KC Kooperativa SG). Pavla si ale zhruba v polovině trati vyzvedla nepříjemnou daň v podobě defektu. Toho využila Anna Šmídová (NILFISK ALTO po cycling) a přijela do cíle jako první. Pavla stačila opravit defekt a dorazila druhá. Velkou radost měla z umístění na bedně bronzová Tereza Neumannová (BIKE 2000).

Po závodech čekal v areálu společnosti Agrotec všechny návštěvníky akce tradiční program vyšperkovaný autogramiádou našich bývalých vynikajících hokejistů Františka Pospíšila a Josefa Horešovského i dráhaře Jiřího Dalera. Děti se zase mohly usadit v traktoru a absolvovat jízdu v jednom ze dvou krásných strojů. A protože jsme byli na Moravě, nechyběl stánek se skvělým vínem a dobroty od Roberta doplnilo krásně urožněné prasátko. Premiéra v Hustopečích se nakonec díky příznivému počasí vydařila lépe, než si všichni představovali. Příští víkend mám KPŽ pauzu, tak si další prodloužený víkend hezky užijte a za 14 dní se uvidíme ve škodovácké baště – Mladé Boleslavi.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu