Více jak 5000 cyklistů projelo Blankou

17.4.2015
<p>Včera projela Prahou největší cyklojízda v její historii. Dav dlouhý několik kilometrů naznačil, kolik lidí by se po Praze rádo dopravovalo na kole, kdyby se na místních komunikacích cítili bezpečněji. Jednalo se o největší cyklojízdu v její 15leté historii (první česká cyklojízda po vzoru amerických Critical mass se jela v dubnu 2001). Podle prvních odhadů tu bylo až deset tisíc cyklistů.</p>

Na náměstí Jiřího z Poděbrad se po roce opět sešli příznivci dvou duší poháněných vlastní silou. Tentokrát se sem ani nemohli vtěsnat a další stále proudili z přilehlých ulic – jen na facebookové události bylo přihlášeno přes 5000 lidí, nakonec se jich zúčastnilo ještě víc. Důvodem této cifry byli určitě i zvědavci, které letos přilákal předem avizovaný průjezd tunelem Blanka, na jehož problematiku dlouhodobě upozorňuje pořadatel cyklojízdy, sdružení Auto*Mat. Tu si Cyklisté nevyzkoušeli celou Blanku, pouze její nejdelší úsek – tunel Bubeneč z Letné na Pelc-Tyrolku.

Každá cyklojízda má také své hlavní téma – tím letošním bylo zveřejnění výzvy pro přijetí doprovodných opatření k tunelu Blanka. Jejím podepsáním dávali účastnící jízdy najevo, že jim dopravní situace v Praze po otevření Blanky není lhostejná. Bez přijetí těchto opatření totiž v centru Prahy přibude aut. Znění výzvy najdete na www.tunel-blanka.cz/vyzva, kde ji můžete také podepsat.

Obrovské množství cyklistů v ulicích způsobilo, že cyklojízda jela první polovinu trasy spíše krokem. Naopak při náhlém sešupu do tunelu cyklisté šlápli do pedálů a od té doby se jelo opravdu svižně. Do cíle v Holešovické tržnici se dorazilo už za tmy. Následovala tu afterparty a koncerty až do ranních hodin. Za umožnění průjezdu Blankou Auto*Mat děkuje především náměstku pro oblast dopravy Petru Dolínkovi, jenž tento nápad zaštítil. Povolení muselo sdružení sehnat i od Metrostavu, ČKD a pražského magistrátu.

Jarní cyklojízda Blankou také propagovala soutěž Do práce na kole, kterou Auto*Mat pořádá. Firma TDK, jeden z národních partnerů kampaně, jezdcům zapůjčil stovku mobilních repráků a davem se tak po celou dobu linula hudba všeho druhu. Auto*Mat děkuje všem za účast a věří, že cyklojízda pomůže dobré věci. S dalšími aktivitami Auto*Matu – které se snaží z Prahy u dělat trochu lepší místo k životu – se ale můžete potkat i dříve než za rok. Nevšední zážitky si lidé odnesete i ze sousedských slavností Zažít město jinak nebo ze zmíněné soutěže Do práce na kole.

Krátká zpráva proběhla i na České televizi http://www.ceskatelevize.cz/…rela-blanka/

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu