Táborskou bitvu ovládl Boroš

29.9.2014
<p>Velká cyklokrosová rodina se letos poprvé sešla v kraji cyklistice zaslíbenému. Vítězi Velké ceny Olomouckého kraje a města Loštic – Memoriálu Emila Hekeleho staršího se postupně stali: žák Tomáš Ježek (IVAR CS – Author Team), kadetka Elizabeth Ungermanová (KC Kooperativa SG Jablonec nad Nisou), kadet Jan Gavenda (Nutrend Specialized Racing), žena Martina Mikulášková (TJ Stadion Louny), junior Martin Matějček a muž elite Michael Boroš (oba ČEZ CT Tábor).</p>

Pořadatelé v Lošticích připravili shodnou trať s mistrovstvím České republiky 2014, které 11. ledna na stejném místě ovládl Martin Bína. Počasí pořadatelům, závodníkům a fanouškům přálo, ostatně sešel se jich opět hojný počet. Ráno sice ještě hrozilo deštivým dnem, ale odpoledne už svítilo sluníčko a teplota se blížila dvacítce. Vůně slivovice a tvarůžků se rozléhala podél trati plné zatáček kolem fotbalového hřiště SK Loštice 1923 a v přilehlém lesíku, takže vše bylo tradičně v naprostém pořádku a mohlo se začít!

Pojem velká cyklokrosová rodina nebyl vůbec nadnesený, což mimo jiné dokazují hned stupně vítězů kategorie žáků (34 účastníků). Zlatá příčka: Tomáš Ježek (IVAR CS – Author Team), syn Václava, tedy bývalého člena kdysi světového Author Teamu Praha a 10. muže MS 2001 v Táboře. Stříbrná příčka: Jakub Hník (KAH Sport Vrchlabí), bratr Karla, bronzového třiadvacítkáře z MS 2011 v St. Wendelu. Bronzová příčka: Jakub Ťoupalík (ČEZ CT Tábor), bratr Adama, vítěze SP 2013/14 mezi juniory.

V kadetkách (15 účastnic) vyhrála o čtyři sekundy Elizabeth Ungermanová (KC Kooperativa SG Jablonec nad Nisou) před Terezou Vaníčkovou a o minutu třiadvacet před Klárou Vernerovou (obě (IVAR CS – Author Team).

Závod kadetů (25) měl plně pod kontrolou Jan Gavenda (Nutrend Specialized Racing), druhý skončil David Honzák (KC Kooperativa SG Jablonec nad Nisou) a třetí Šimon Vaníček (Remerx Merida Team Kolín).

Výrok dne patří nejmenovanému kadetovi z hloubi pole, který ovšem svoji horší formu na úvod sezony bral s humorem: „Ty vole, jel jsem za borcem, kterej měl píchlou zadní galusku, a nemoh jsem ho vůbec docvaknout.“

Ženám (14) kralovala úřadující mistryně České republiky a jedenáctá z posledního MS v Hoogerheide Martina Mikulášková (TJ Stadion Louny), druhá za ní s velkým odstupem byla Jana Czeczinkarová (Big Shock Team o.s.) a třetí Adéla Šafářová (Moravec Team).

V juniorech (27) to dlouho vypadalo na jasnou záležitost pro Slováka Mateje Ulíka (ošk Tatran), ovšem v závěru ho předstihl v úvodu závodu chybující Martin Matějček (ČEZ CT Tábor). Třetí místo nakonec vybojoval Lukáš Kunt (Remerx Merida Team Kolín).

Ve 14:00 odstartovala hlavní kategorie mužů U23 a elite (48). Představili se i oba krajánci z belgického týmu BKCP-PowerPlus Luboš Petruš a Adam Ťoupalík, kteří doma budou závodit už asi jen na mistrovství České republiky 2015 ve Slaném a na mistrovství světa 2015 v Táboře.

Hned v prvním kole ovšem odjeli Michael Boroš a Jakub Skála (oba ČEZ CT Tábor) a svůj náskok vzornou spoluprací navyšovali až do cíle.

Za nimi se vytvořila skupina ve složení Vladimír Kyzivát (Johnson Controls AŠ MB), Luboš Petruš, Ondřej Bambula (ČEZ CT Tábor) a Matěj Lasák (Max Cursor). Ve třetím kole se na ně dotáhl Adam Ťoupalík startující z poslední řady. Ťoupalík pak až do osmého okruhu jel s Bambulou, aby mu pak nastoupil a sám si dojel do cíle pro poslední místo na pódiu.

Za zmínku a uznání určitě stojí desátá příčka ředitele závodu Emila Hekeleho (Steven Bikes – Emilio Sport), který tak může být spokojený nejen s dobře uspořádaným závodem, ale i s tím že si připsal další cenný bod do žebříčku UCI.

Michael Boroš: „Ze začátku jsme se nijak nedomlouvali, vyplynulo to hned po startu, kdy jsme jako jediní vyjeli ty schody a všem ostatním poodskočili. Jeli jsme ve dvou a celý závod spolupracovali. Takhle snadné jsem to určitě nečekal, ale celou letní sezonu jsme se poctivě připravovali, takže jsem rád, že se nám ten začátek sezony povedl.“

Jakub Skála: „Dostal jsem pokyn od trenéra Červínka, že nemáme na nic čekat. Já jsem trošku poodskočil v technice, Michal si mě dojel, a pak už jsme si ten závod udělali spolu. Takhle jsme to nečekali. Byl to první závod, nikdo nevěděl, jak na tom jsou ostatní, bylo to trošku nervózní. Odstartovalo se, ze mě to spadlo a já si pak jel prostě svůj závod. V posledním kole jsme se domluvili, že si dáme takovou férovku a Michal Boroš měl na cílové rovince více sil.“

Adam Ťoupalík: „Měl jsem špatnou startovní pozici. Nemám žádné body v žebříčku UCI, protože jsem vloni ještě závodil v juniorech, a tak jsem vyrážel z poslední řady. V průběhu třetího kola jsem se dostal na třetí pozici a jel s Ondřejem Bambulou, který nechtěl spolupracovat. Tak jsem za to vzal v osmém kole a Ondřej už to nevydržel. Náskok jsem si hlídal až do cíle. Se třetí příčkou jsem rozhodně spokojený, byl to můj první závod v mužské kategorii.“

TOI TOI Cup pokračuje druhým podnikem v Lounech 4. října.

Text a fotky: Martin Bali-Jenčík

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu