Rozjeď to s úsměvem na Kole pro život v Plzni

22.9.2014
<p>Plzeňská padesátka letos přivítala přes 1000 závodníků včetně 14ti dětí z Dětského domova Domino Plzeň a vychovatele Jirky a Ivany. Průvodce celým dnem jim dělala ambasadorka Specialized Tereza Votavová, která je mimo jiné i spoluautorkou celého Rozjeď to s úsměvem.</p>

Dětí bylo tedy na tomto závodě jako smetí.Ráno dostali všichni jako vždy registrační balíček a tričko od pořadatele závodu, dále pak bidon, rukavice a svačinku od Specialized, kde v jejich depu už bylo nachystáno 16 kol a helem dvorním mechanikem Martinem Šťastným, který se o děti vždy stará s takovou péčí, že mají opravdu zázemí jako špičkoví závodníci a mohou si alespoň na jeden den vyzkoušet, jaké to je. Dopoledne následovalo zaškolování na kolech s Robem Jezlem z týmu České Spořitelny na nově vznikajícím pumptracku hned vedle areálu bývalého výstaviště. S Térou, jakožto znalou skákání a techniky následovala malá lekce ve skate parku a učení se přeskočit fun box. No a na konec prověření komplexních schopností na dřevěném pumptracku Kola pro Život. Pak byl čas na svačinu, doplnění pití a rozcvičky před startem Fitness jízdy. Dopoledne v depu to vypadalo, že všichni vyrazí na krásný závod plný sluníčka a spocených zad. No… Asi dva kilometry po startu se karty obrátily. “Děcka, musíme dojet do cíle čistí, protože s námi chce mluvit televize…” Vtipkuje ve startovním koridoru Téra. “Tzzaa…Já si nechci ušpinit tenisky, takže určitě dojedu čistej.” Odsekává jeden z kluků, Tomáš.

A za deset minut po tom, mají všichni mokré i spoďáry. Těžko říct odkud, ale najednou se přihnala bouřka, která se závodíků držela celou cestu. Klasický slejvák, co z hlíny udělá kluziště a ze silnice brouzdaliště pro děti. Všichni mokří až na kost bojovali na trati Fitness jízdy, která tentokrát naštěstí nebyla tak zrádná, jako obvykle. Nicméně za podmínek, které panovaly nebyla rozhodně zadarmo. Děti šlapaly poctivě do pedálů, protože byli tak mokří a zmrzlí, že potřebovali jet, aby se alespoň trochu zahřáli. Nejstarší kluci vyrazili napřed se strejdou Merťákem a ostatní jeli s Térou a tetou Ivanou. I nejmenší David jel parádně a bojoval co to šlo. Nicméně pár kilometrů před cílem na něj přišla krizička a chvost týmu Rozjeď to s úsměvem měl co dělat, aby Davídka vytáhl z nekomfortu. Naštěstí se jim to ale povedlo a Davídek dojel do cíle jako motorová myš. Moc hezky šlapaly i holky, které do cíle dojely zhruba za hodinku a čtvrt. “Mě je jedno, jestli dojedu zacákaná. Baví mě to a jsem ráda, že můžu být na kole.” Komentovala průběh vyjížďky 15ti letá Vendy. “Jsem moc ráda, že jsem sem mohla dnes jet. Jezdila jsem na kole naposledy v 11ti a moc mě to bavilo. Od té doby sem ale kolo neměla.” Vypráví o pár kilometrů dál podobně stará Denisa. Když na menšího Michala a Dominika přijde slabší chvilka na poli plném bláta… Prosviští okolo nic jeden ze závodníků dlouhé tratě a křičí “Krásně jedete chlapi, jen tak dál..” A v tu ránu mají kluci na tvářích úsměv a začnou pořádně šlapat. “No super, kluci. Paráda. Vám řikám, že fakt jedete hezky. Co si dáme k obědu, až dojedem do cíle, co?” Povzbuzuje je cestou ambasadorka Tereza. Klasický trik, který zabere vždycky. Od té chvíle až do cíle kluci ani jednou nezpomalili a to i přesto, že déšť zesílil a všem už byla velká zima.

V depu stáli všichni zmoklí jako slepice a klepali se zimou. Kdo mohl, šel do sprchy, nebo se alespoň rychle převlíkl do suchého a vyrazil na oběd. No a potom musely přijít na řadu klasické aktivity, jako projíždění pumptracku, trenažer Škoda auto atp. Tentokrát, ale bylo v doprovodném programu i něco navíc. Koncert Kašpárka v rohlíku. Baby punk, který prostě učaruje všem. A ani děti z DD Domino nebyly vyjímkou. Kašpárek předvedl opět parádní show. Po bujarém vystoupení následovalo klasické nekonečné vyhlašování a bohatá tombola. Ta byla tentokrát nakloněna dětem a tak zpět do dětského domina odcházel Denis, Pavel, Vendy a Michal se spoustou cen. Mezi nimi byla například kniha o rozhlednách, karimatka, batoh, rukavice na kolo, kraťasy na kolo, poukázky na BG Fit a zátěžové testy u Alltraining.cz atd. No a třešničkou na dortu byla Škoda Rapid na víkend s plnou nádrží, kterou vyhrál marketing manager Specialized, otec českého Fourcrossu, který tentokrát vyrazil s námi – Zdeněk Pól. Jediný, kdo opět nic nevyhrál, byla Tereza Votavová. “Tak já sem asi prokletá, nebo co. Nikdy v životě sem v tombole nic nevyhrála. A to sem letos měla díky KPŽ tolik příležitostí!” Dětem jí bylo tak líto, že jí chtěli dát ceny, které vyhráli oni. Tak to má být. Dobrý člověk se pozná. A i tyhle děti jsou dobré. Celý den si náramně užily i přes to šílené počasí, ničeho se nezalekly a díky tomu, budou mít další nezapomenutelný zážitek, do škatulky “dlouho nezapomenu”, což je cílem Rozjeď to s úsměvem. Rozzářit úsměv na tváři dětem, které neměly v životě třeba tolik štěstí, jako jiné.

Speciální poděkování patří Robu Jezlovi a Lucce s Andy za pomoc při dopoledním výcviku a obecně zájmu, který projevuje Česká Spořitelna Junior tým při každém Rozjeď to s úsměvem. (tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu