Výstava v Blatné o Christianu Battagliovi

5.9.2014
<p>Blatensko má svojí cyklistickou legendu a cyklistického patrona, barona Christiana Battaglia. Významnou výstavu k připomenutí jeho 100. výročí narození připravilo Městské muzeum Blatná.</p>

Slavnostní vernisáž byla 5. srpna a potrvá do 14. září 2014. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9.00 do 18.00 hodin.

Po Cyklistické nostalgii (viz mozaika Cykloturistiky č. 5/14) je to další zdařilá připomínka bohatého sportovního i soukromého života barona Christiana Battaglia, jeho sestry Blanky a italského šlechtického rodu Batttagliů, která se usadila a žila na zámku v Bratronicích u Blatné. Na výstavě jsou zajímavé exponáty a dokumenty ze soukromých sbírek jeho přátel – kola, trofeje, oblečení, album fotografií atd. Během dne je nepřetržitě promítán významný dokument, natočený s Blankou přímo na zámku Bratronicích v r. 1993.

Výstava je doplněna expozicí historických jízdních kol sběratelů Štěpána Košičára z Písku a Jiřího Plívy z Protivína. Raritou je vysoké kolo, pravděpodobně z let 1884–86 podle výpletu pravděpodobně z Velké Británie, repasované v dílně pana Vožniaka. Cestovatel František Šesták z Blatné vystavuje mimo jiné závodní kolo FAVORIT z r. 1962, na kterém po boku „Kristy“ často jezdil už jako žák a dorostenec. Také je k vidění jeho krosové kolo Galaxy s brašnami Sport Arsenal v kompletním vybavení tak, jak na něm úspěšně absolvoval všechny cyklistické expedice.

Součástí výstavy je připomenutí začátků turistiky a hlavního tvůrce prvních nákresů map a značených tras na Blatensku, pana Adolfa Trávníčka. Nechybí názorné ukázky tehdejšího turistického, vodáckého a lyžařského vybavení.

Zde je možné se také dozvědět něco více o Christianovi Battagliovi Ota Pavel v povídce Baroni na kolech Filmový dokument Paní Le Murie

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu