Závod pro drsňáky

2.9.2014
<p>Jedenáctý ročník závodu Wenger Czech Adventure Race odstartoval 20. srpna v deset hodin dopoledne z náměstí v Jeseníku, za sychravých 12 stupňů. Po úvodním prologu, kdy se čtyřčlenné týmy rozdělily na běžecké a bajkové dvojice a sbíraly kontroly po okolních kopcích, následovala již společná etapa na horských kolech.</p>

V úvodní části byl pro závodníky připravena speciální kontrola, ukrytá v hloubi jeskyně Rasovna, pro kterou museli závodníci za pomocí lan po kluzkých kamenech. Odsud závodníci pokračovali pro kontroly do Rychlebských stezek, nad kterými zaplesá nejeden milovník trailů – pokud nelije jako z konve nebo je nejede po tmě, což se mnohým přihodilo. Naštěstí se náročné technické sjezdy obešly bez větších zranění a závodníci mohli pokračovat na 20kilometrový trekking posbírat kontroly v místních zatopených lomech, což pro promrzlé závodníky byla zkouška vůle.

Jeden ze zatopených lomů ukrýval oblíbenou přírodní překážkovou dráhu Bolskros, která neodmyslitelně patří k Wenger Czech Adventure Race. Během ní závodníci vylézali po provazových žebřících, přelézali staré zdivo, skákali do zatopených lomů a zdolávali náročné převýšení.

Na stokilometrovou MTB etapu týmy vyrazily již za tmy a Jeseníky nastavily svou drsnější tvář. U úst se srážela pára a teploty se krčily u nuly. Etapu nejrychleji opět dokončily oba Salomon-Suunto týmy, kdy kolem druhé hodiny ráno, vyčerpaní a vymrzlí dorazily do depa, převléci se na 70km trekingovou etapu s vloženými lezeckou a in-line disciplínami. Půl hodiny po nich dorazil Adidas, další týmy ztrácely již více než čtyři hodiny, zato hned čtyři týmy v těsné blízkosti. O čtvrté místo přišel kvůli svému “prospánkovému” přístupu tým Wenger, kterého po hodině spánku a pomalém depu dohonily hned dva týmy: ukrajinsko-ruský MND a tým Krásní muži a silná žena. Těsně za nimi vyrážel holandský tým Dutch Adventure. V lezecké sekci byly pro každého závodníka přichystány dvě cesty, od obtížností UIAA III – VI. V průběhu dne však opět začalo vydatně pršet, teploty klesly, skály začaly klouzat a z přístupové cesty se stala další nečekaná disciplína – canyoning. Déšť znepříjemnil i in-linový dvouhodinový výjezd na bruslích k horní nádrži přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně. Ve výšce 1300 m. n. m. za silného větru a deště závodníkům do zpěvu rozhodně nebylo.

O vítězi rozhodl právě tento treking během první noci, kdy tým Salomon-Suunto/Accom udělal navigační chyby a ztratil 40 minut během jediného postupu. Na konci etapy ztrácel již dvě hodiny! Adidas nejprve zkoušel vedoucí týmy dotáhnout, postupně však ztrácel tempo a nabíral ztrátu. Tým MDK se zatím dostal před tým Wenger, který si dopřál druhou hodinu spánku, zatímco tým Krásní muži a silná žena proběhli depem již druhou noc non-stop.

Nic není až do samého konce jisté, a to ani v 55hodinové závodě Wenger Czech Adventure Race.

Navečer druhého dne při trekingové etapě bylo téměř jasné, že první tři místa jsou rozdána. Mezera za vedoucím triem byla téměř čtyři hodiny a vypadalo to, že zbývající týmy budou soupeřit nejvýše o čtvrté místo. Po svém návratu z treku však tým Adidas oznámil, že odstupuje ze závodu, nechávaje třetí místo k souboji skupině čtyř týmů za nimi.

Jelikož je však závod založen na počtu kontrolních bodů a čase, za který závod absolvují, tak po vynechání dvou etap a předčasném projití cílem spadli na osmé, ale stále bodované místo.

Poslední dvě etapy byly hladké, bez vložených disciplín. Nejprve 115 kilometrů jízdy na horských kolech a poté 50 kilometrů trekking. Nicméně, s blížícím se limitem začínalo být jasné, že všechny kontroly nestihne nikdo a závod se změnil ve strategickou hru, které kontroly vynechat.

Oba týmy Salomon-Suunto byly jediné, které dokončily celou bajkovou etapu. Bylo však zřejmé, že pokud nedojde k nějaké zásadní strategické chybě, Salomon-Suunto/Accom s dvouhodinovou ztrátou již nemůže tým Salomon-Suunto/Nutrend/S21 ohrozit.

Accom se tedy soustředil na upevnění druhé pozice, orazil nejbližší trekovou kontrolu a do cíle přišel více než tři hodiny před limitem. Nutrend si vedoucí pozici lehce zdramatizoval postupem na nejvzdálenější trekingovou kontrolu, navigačně však bez vážnějších problémů a pro vítězný potlesk přiběhl s půlhodinovou rezervou před časový limitem.

Mnohé týmy se na závěr vydaly pro jedinou, nejbližší trekovou kontrolu a pak už v cíli se zaslouženým šampaňským čekaly na závěrečný součet nasbíraných kontrol. Vítězem se stal tým Salomon-Suunto/Nutrend/S21a ve složení Radka Brožková, Jan Císař, Marek Navrátil a Roman Šinkovský obhájil loňské vítězství. Druhé místo obsadil avizovaný tým Salomon-Suunto/Accom a třetí příčku vybojoval rusko-ukrajinský tým MDK.

Dejna Odvody

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu