Tatry Tour 2014

4.8.2014
<p>Čtvrtý díl série 53×11 Marathon Cup se odehrál v zahraničí – start a cíl byl ve Starém Smokovci a okruh kolem Tater po slovenské a polské straně měřil 195 km s nemalým převýšením 2750 metrů.</p>

Duší závodu a jeho hlavním organizátorem je František Pitko, který uskutečnil první ročník tohoto klání již v roce 2004. Vznikl u příležitosti vstupu Slovenska, Česka, Maďarska a Polska do EU. A právě zástupci těchto zemí tvořili většinu startovního pole čítajícího letos 266 hlav na delší trase a dalších 84 účastnic a účastníků se pak popralo na trase 72 km s cca 1000 metry převýšení.

Luxusní zázemí maratónu poskytl Grandhotel Starý Smokovec. Byla tam prezentace, vyhlášení vítězů a oběd respaektive pro mnohé z nás večeře.

Start závodu byl v sobotu v deset ráno před Grandhotelem. Během startu a prvních zhruba 70 kilometrů panovalo příjemné počasí s polojasnou oblohou. V prvním velkém výjezdu bylo na trati až nepříjemné vedro, avšak na polské straně nebe ukázalo závodníkům svou méně přívětivou tvář, z temných mračen se spustil ohromný liják, který neustával až do mety cca 40 km před cílem. V duchu slovenské hymny se nad Tatrú blýskalo, až to příjemné nebylo. V závěru závodu však opět vysvitlo slunce a tak si znavení cyklisté mohly v klidu odpočinout na travnatých plochách v okolí cíle. Trať byla z větší části vedena po silnicích první třídy, avšak díky bezvadnému organizačnímu zajištění podpořenému slovenskou a polskou policií a až neuvěřitelné trpělivosti a ohleduplnosti většiny řidičů, to nebylo na škodu. Pokud na to měl někdo během závodu čas, bylo, když pomineme průjezd Liptovským Mikulášem, kolem trati stále na co koukat. Její profil však i přes nemalou délku není extrémní, kdo přežil druhý největší kopec na 140 kilometru, měl v podstatě vyhráno. Přeci jen jelo se naštěstí „pouze“ okolo a ne přes Tatry.

Absolutním vítězem se stal Polák Artur Detko v exkluzivním čase 5 h 5 min a 5 s, druhý za ním skončil o pouhé dvě sekundy domácí Matěj Jurčo, vítěz z let 2005 a 2008. Nejlepším Čechem byl devátý Jakub Svoboda z CK Kolokrám Svijany, který zná taktéž pocit dvojnásobného vítěze (2009 a 2011).

V ženách vyhrála Slovenka Tatiana Jaseková před dvěma Češkami Lenkou Borufkovou a Danielou Havránkovou (obě Eleven Rubena Test Team).

Výsledky na oficiálních stránkách závodu: www.tatrytour.eu

Finále série 53×11 Marathon Cup obstará 9. srpna Cannondale Koloshop Krušnoton – parametry nejtěžšího českého silničního maratónu jsou – 250 km a 4900 v.m. Pro normální smrtelníky jsou na výběr ještě další – kratší – trasy. Více na: www.krusnoton.cz

(jn)

Foto: Martin Bali Jenčík

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu