Závod míru má jezdce na Tour

17.7.2014
<p>Co má společného letošní ročník Tour de France s českým etapovým Závodem míru juniorů? Přesně 24 jezdců!</p>

Na startu 101. ročníku nejslavnějšího etapového závodu planety stálo 198 závodníků. Dvacet čtyři z nich se přitom v minulých letech objevilo naopak při nejslavnějším juniorském etapovém závodě, který pořádá CK Slavoj Terezín. Každý osmý závodník Tour tak v dřívějšku poznal silnice především severočeského kraje a německého Saska, kde se prestižní juniorský podnik už léta jezdí. „Je samozřejmě velká radost sledovat, kam až se ti kluci dokázali dostat. Ještě nedávno tu zápolili a teď jsou ve velkém světě cyklistiky. Bez nadsázky můžeme říci, že Závod míru pomohl nastartovat kariéru mnoha jezdců a to je také důvod, proč se tento podnik snažíme udržet a i když to vůbec není lehké, stále zachovat jeho úroveň a tradici,“ sdělil ředitel Závodu míru juniorů Svatopluk Henke.
Oněch čtyřiadvacet cyklistů pochází z éry Závodu míru z let 1999 až 2011. Jen dva z nich už v této chvíli, tedy v polovině závodu, na Staré dámě nepokračují. Paradoxem je, že jde o nejstaršího a současně nejmladšího účastníka ZMJ. V roce 1999 v Terezíně startoval fenomenální Švýcar Fabian Cancellara, naopak v roce 2011 jeho nynější stájový kolega Holanďan Danny van Poppel. „V živé paměti mám, když Cancellara dal tehdy při časovce většině startujícím časový limit. Rozhodčí ho museli posunout, jinak by druhý den na startu skoro nikdo nebyl,“ usmál se tiskový mluvčí Závodu míru juniorů Patrik Pátek.
Na Tour tak diváci stále mohou sledovat dvaadvacet jezdců, kterým kdysi mohli fandit na severočeských silnicích. Osm z nich na ZMJ startovalo hned dvakrát. Čtyři z nich celý závod dokonce vyhráli. V celé historii juniorský mírový závod dvakrát celkově ovládli jen dva závodníci a oba jsou stále součástí Tour – Polák Michal Kwiatkovski (2007, 2008) a Slovák Peter Velits (2002, 2003). ZMJ ale vyhrát dokázal i zmíněný Cancellara (1999) nebo Estonec Tanel Kangert (2005), dnes jezdec Astany. Na ZMJ byla taková jméno jako Špilak, Majka, Sagan, Bodnar, Tony Martin, Marcel Kittel nebo i dva čeští borci Leopold König a Jan Bárta, kteří aktuálně bojují na Staré dámě. Všichni mají jedno společné. Závod míru vždy dokončili. Mezi účastníky není jediný, který by májové etapy „utnul“ předčasně. „Není ale pravda, že by daný jezdec nutně musel jako junior zářit, aby dnes mohl být součástí Tour de France. Třeba takový Francouz Bryan Coquard z týmu Europcar v roce 2010 dojel až jako třiaosmdesátý,“ uklidnil mladé cyklistické nadšence Patrik Pátek.
Závod míru juniorů vychovává vycházející hvězdy. Letošní 43. ročník vyhrál Dán Magnus Klaris, ale představil se tu i mladší bratr Francouze Nacera Bouhanniho Rayane. Také Nacer je někdejším účastníkem ZMJ a letos si odvezl z Giro d´Italia trikot vítěze bodovací soutěže. Budoucích „velkých“ jezdců tu tedy mohlo být hned několik. Pořadatelé na tom stále usilovně pracují. „Prakticky ihned po skončení letošního ročníku Závodu míru juniorů se začalo s přípravami na ten nadcházející. Strašně bych si přál, aby díky zmíněným faktům měl pořadatelský tým se Svatoplukem Henkem v čele alespoň o trochu snazší pozici při přípravách a jednáních s partnery. Závod míru juniorů je skutečným pokladem, který český sport má, a zaslouží si svoji pozornost a podporu,“ uzavřel tiskový mluvčí závodu Patrik Pátek.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu