Písničkář Jan Řepka chystá letní cykloturné

4.7.2014
<p>V sobotu 12. července vyrazí pražský písničkář Jan Řepka na své čtvrté tuzemské cykloturné. Naplánováno je sedm koncertů, více než 300 km a komponovaný hudební program. Polovina každého večera bude totiž patřit kanadské zpěvačce Leah Abramson, kterou bude moci mimopražské publikum slyšet vůbec poprvé.</p>

„Veškerou výbavu si povezeme sami na nosičích, a to včetně malé zvukové aparatury,“ říká iniciátor Jan Řepka. „Kytarista Patrick Metzger a já pojedeme na speciálních nákladních kolech, takže pohodlně pobereme všechny nástroje a další ne tak nutné, ale užitečné věci. O kytaru se budu nejspíš dělit s Leah, ale určitě budeme hrát část koncertů i společně. Byl bych rád, kdyby vzal s sebou Patrick svoje akustické dobro. To se u nás slyší málo.“

Malá letní cyklotúra 2014 navazuje na cesty, které podnikl písničkář Jan Řepka v letech 2009–2011. Tentokrát naplánoval pohodlnou trasu vedoucí od soutoku Vltavy a Labe do Kutné Hory a odtud přes Sázavu, Sedlčansko a Brdy zpět do hlavního města. Hlavním cílem je poloveřejný festival na Malostatku Blatiny v obci Šebáňovice, kde dojde opět po roce k jednorázovému sjednocení dua Nestíháme, v němž Řepka působil prvních osm let své veřejné dráhy.

Vstup na většinu koncertů bude dobrovolný. Také proto vyhlásili hudebníci internetovou sbírku na pokrytí nákladů s cestou přímo spojených. Turné tak mohou podpořit i ti, kteří se ho nebudou moci přímo zúčastnit. Sbírka probíhá do 7. července na crowdfundingové platformě Startovač (www.startovac.cz/…yklotura2014).

Hudebníci zvou k dílu každého: „V duchu pořadů typu Open Mic bude během každého večera po jistou dobu mikrofón přístupný komukoli, kdo o to na místě projeví zájem,“ podotýká Řepka, takto rovněž koordinátor renomovaného hudebního cyklu Open Mic POTRVÁ.

Program turné

12/7 Praha / U Trojského koně (17:00)

13/7 Mělník / Želví doupě (18:00)

14/7 Lysá nad Labem / Patro (20:00)

15/7 Kutná Hora / Blues Café (20:00)

16/7 Nespeky / Hotel Lauřím (20:00)

19/7 Šebáňovice / Malostatek Blatiny (17:00)

20/7 Nové Podlesí / Za Komínem (17:00)

Podrobnosti na www.janrepka.cz

video www.youtube.com/watch?…

VIDEO KLIP Leah Abramson (Lose-Lose): www.youtube.com/watch?…

VIDEO LIVE Leah Abramson (How To Love a Drowning Man, Fool’s Gold): www.youtube.com/watch?…

VIDEO KLIP Jan Řepka (Na cestě): www.youtube.com/watch?…

VIDEO LIVE Jan Řepka (Odysea): www.youtube.com/watch?…

VIDEO DOKUMENT Jan Řepka (Slyšíš, jak to kolo zpívá?): www.youtube.com/watch?…

Leah Abramson /CAN/

Leah Abramson se narodila v Kanadě, její rodinná historie je ale z půlky spjata s Československem. Leah už ale česky nemluví. Zato umí anglicky tak, že od roku 2012 vede lekce písňopsaní (songwriting) na vancouverské univerzitě.

První autorské album jí vyšlo už před sedmi lety, na nynějším turné ale představuje především svou nejnovější desku The Late Riser (2013). Poznávacím znamením jsou tu právě nevšedně propracované texty, libý hlas a křehkost. Písně Leah Abramson si také proto žádají poměrně intimní prostředí a patřičně naladěné obecenstvo.

Na první české šňůře doprovází Leah původem kalifornský kytarista Patrick Metzger. Také jeho předci pocházejí ze střední Evropy (Německo, Maďarsko). Ostatně, není bez zajímavosti, že jeho prababička působila před válkou jako operní pěvkyně v Budapešti.

web: www.leahabramson.com

Jan Řepka

Jan Řepka se na české písničkářské scéně pohybuje od konce 90. let. Během osmiletého působení v duu Nestíháme vydal dvě alba, získal mnohá žánrová ocenění a absolvoval více než 500 koncertů u nás i v zahraničí. Od roku 2010 vystupuje sólo nebo se zpěvačkou Josefinou Žampovou, s níž natočil samostatné album Čistý byl svět.

Řepka je autorem desítek písní a překladů (Dylan, Matter, Simon, Young). Dosud nejdelším koncertním turné byla Česko-slovensko-polská hudební cyklotúra 2011. Cesta vedla třemi státy, měřila více než 1 900 km a v jejím průběhu odehrál mladý trubadúr 26 koncertů.

V roce 2007 založil Jan Řepka spolu s publicistou, písničkářem a překladatelem Michalem Bystrovem hudební cyklus Open Mic POTRVÁ, který dnes platí za vůbec nejrespektovanější scénu svého druhu u nás. Během sedmi let se na její půdě vystřídalo více než 400 různých autorů.

web: www.janrepka.cz | www.openmic.eu

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu