Závod míru vychovává jezdce pro Giro

5.6.2014
<p>Terezín/Itálie – Letošní Giro d´Italia je minulostí. Tentokrát ale mělo hodně společného také s májovými etapami tradičního českého podniku Závodu míru juniorů. Na obou závodech se totiž mimořádně předvedli francouzští bratři Bouhanniové.</p>

Zatímco mladšímu Rayaneovi tak tak uniklo celkové prvenství při ZMJ jeho starší bratr Nacer ovládl hned tři etapy jednoho z neprestižnějších závodů světa a celkovou bodovací soutěž. Ve výsledcích Gira pak nechyběli ani dřívější jezdci ZMJ.

„Vždy je moc pěkné takové souvislosti sledovat a není nic příjemnějšího než vědět, že závod, který tu desítky let pořádáme, má přímou návaznost na svět velké cyklistiky. Pro celou řadu mladých kluků je to nesmírná motivace a my jsme rádi, že je můžeme podpořit. Vždyť právě juniorský Závod míru už nastartoval kariéru u celé řady profesionálních jezdců,“ podotkl ředitel Závodu míru juniorů Svatopluk Henke.

Mezi poutavé příběhy letošního roku patří jistě ten o bratrech Bouhanniových. Mladší Rayene doslova na cílové pásce v Terezíně přišel o celkové prvenství Závodu míru juniorů, když ho ze žlutého trikotu vysvlékl Dán Magnus Klaris. Oba do závěrečné etapy vstupovali s nulovým rozdílem, ale Francouz pozici lídra neudržel a ze 43. ročníku si odváží stříbro. Pouhý den po skončení májových etap jakoby bratrovu prohru pomstil starší Nacer, který vítězstvím ve 4. etapě Gira jasně ukázal, že jméno Bouhanni je třeba si pamatovat. Nacer současně oblékl trikot vedoucího jezdce bodovací soutěže. Na dva dny ho o něj pak připravil Ital Viviani, ale svým druhým vítězstvím v 7. etapě, ho Bouhanni získal zpět a do konce třítýdenního závodu už ho nepustil. V 10. díle k němu získal vítězný etapový hattrick.

Na slavném Giru d´Italia se ale představili i nedávní účastníci Závodu míru juniorů. Celkovou šestou příčku si z Itálie odvezl polský jezdec Rafal Majka z týmu Tinkoff-Saxo. Majka přitom v roce 2007 zvítězil v závěrečné etapě v Terezíně a celkově mu patřila šestá příčka. Tehdy se celkovým vítězem stal krajan Kwiatkowski, dnes jezdec stáje Omega Pharma – Quick Step. Na Giru celková pětadevadesátá příčka zase patřila Němci Patricku Gretschovi, který v roce 2005 jako úřadující mistr světa v časovce ovládl májový souboj s chronometrem. Pozor, v časovce tehdy hned za ním přijel krajan Marcel Kittel. Přesně ten Kittel, který na letošním Giru před Bouhannim vezl trikot lídra bodovací soutěže, když senzačně vyhrál druhou a třetí etapu.

„Osobně jsem přesvědčený, že i v letošním ročníku Závodu míru juniorů najdeme budoucího šampiona některé z Grand Tour, kterého budeme sledovat na televizních obrazovkách. Vím, že všichni z pořadatelského týmu jsou rádi, když si mohou povídat o tom, jak se úspěšní cyklisté v minulosti prezentovali na našem podniku. S některými by se našly třeba i veselé historky. Každopádně je na co vzpomínat a to je důvod, který celý tým pořadatelů žene neustále kupředu,“ dodal tiskový mluvčí ZMJ Patrik Pátek.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu