Pražský MTB pohár startuje tento víkend

10.3.2014
<p>Seriál oblíbených závodů v olympijském cross country pro širokou veřejnost, Pražský MTB pohár 2014 odstartuje svou soutěž v neděli 23. března na Zličíně. Ačkoli jde podle názvu výhradně o závody v hlavním městě, Pražského MTB poháru se účastní široká cyklistická základna z celé republiky včetně mnoha předních cyklistů včetně reprezentantů. Kvůli omezeným financím letos visel nad pohárem veliký otazník, nakonec se ale pohár v kvalitní podobě uskuteční, a to mimo jiné i díky paralympijskému cyklistovi Jiřímu Ježkovi, jenž doporučil Nadaci ČEZ, jakožto její dlouhodobý patron, finančně podpořit právě tuto akci.</p>

„Pražský MTB pohár je určen profesionálním i amatérským jezdcům všech věkových kategorií včetně těch úplně nejmenších. Spousta dnešních profi závodníků získala své první zkušenosti se závoděním právě v soutěži takovéhoto formátu, proto jsem rád, že se nakonec podařilo získat potřebné finance a seriál závodů může už tento víkend naplno odstartovat,“ uvedl Jiří Ježek, několikanásobný paralympijský medailista v silniční cyklistice.

Nejzkušenější jezdci se utkají v kategorii Elite. Různé věkové a výkonnostní skupiny zahrnují i kategorie handicapovaných cyklistů. Nejstarší skupinu závodníků tvoří jezdci nad 60 let. Ti nejmenší cyklisté do tří let absolvují svůj závod na odrážedlech.

V úvodní etapě na pražském Zličíně čeká závodníky velmi atraktivní a technicky hravá trať. Okruh prodělal přes zimu několik změn, takže je teď pro závodníky i diváky ještě zábavnější. Přínosem je, že trať je díky péči nadšenců z CK Calabrone celoročně udržovaná a okruh je běžně volně přístupný veřejnosti.

Z českých reprezentantů potvrdili pořadatelům svou účast v závodě například Jan Škarnitzl, Jiří Novák, Tereza Huříková, Jitka Škarnitzlová, Karla Štěpánová, Kryštof Bogár, Jan Nesvadba či naši juniorští reprezentanti Barbora Průdková a Jan Rajchart. Na celkové vítěze opět čeká unikátní pohár s pražskou dlažební kostkou a vítězové jednotlivých kategorií navíc obdrží i dres od firmy Kalas s logem celého seriálu. Závodníky kategorie Elite jistě potěší vypsání finančních odměn v každém závodě a celkový vítěz navíc získá zapůjčení luxusního vozu od společností Invelt a Dukla Marketing na jeden měsíc. Závodníci umístění na medailových pozicích obdrží v každém závodě hodnotné ceny od společností Moose , Nutrend a Dukla Marketing a všichni závodníci, kteří absolvují alespoň čtyři závody seriálu budou zařazeni do slosování o kolo Specialized.

Firma Specialized navíc nabídne účastníkům všech závodů Pražského MTB poháru možnost vypůjčit si některé z kol, které jsou součástí jejich prodejní nabídky. Zájemci tak budou moci absolvovat závod například na stejném modelu kola, na kterém jezdí i olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý nebo šestá žena světa v maratonu horských kol, Tereza Huříková.

Na výdaje pořadatelů spojené s organizací celkem pěti závodů Pražského MTB poháru přispěla Nadace ČEZ částkou 250.000 korun. „Ze spolupráce s Pražským MTB pohárem máme velkou radost. Horská cyklistika je populární sport, takže pohár má podle nás velký potenciál přilákat co nejvíce dalších zájemců o tento sport, a to hlavně mezi dětmi,“ uvedl Ondřej Šuch, manažer Nadace ČEZ. Organizátorem Pražského MTB poháru je Sportovní klub cyklistů Praha Nutrend Specialized, který při realizaci jednotlivých závodů spolupracuje s pražskými kluby Calabrone Zličín, SK Velo Praha a Sokol Kbely.

Součástí seriálu je i druhý ročník MČR novinářů v XCO. Zástupci této velmoci budou bojovat o tituly národních šampionů ve třech věkových kategoriích, do 40, do 50 a nad 50 let. Závod se uskuteční 4. května a pořadatelem budou Kbely.

Termínová listina Pražského MTB poháru 2014

23. března Zličín

27. dubna Řepy

4. května Kbely – MČR novinářů

14. září Libuš

21. září Řepy – finálový závod

Více informací o Pražském MTB poháru 2014 naleznete na www.prahamtb.cz

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu