Kona Cycling Point: ještě silnější

27.1.2014
<p>Ženský bikový tým se dvěma vítězkami českého poháru XCO se nebojí neskromného pohledu směrem k Riu 2016.</p>

Již za pár týdnů vstoupí do své už páté sezóny tým Kona Cycling Point. Projekt založený Liborem Opltem původně za účelem podpory amatérských cyklistů znovu zvyšuje pomyslnou laťku a chce být znovu silnější a úspěšnější, byť se může z loňské sezony pyšnit třeba celkovým vítězstvím Karly Štěpánové v Českém poháru horských kol cross country.

„Minulý rok jsme si dali za cíl být nejlepším českým ženským týmem a povedlo se. Letos bychom tuto pozici rádi potvrdili a více se zviditelnili i ve světě,“ říká šéf týmu Libor Oplt. Mne si při tom ruce, protože aktuální výkonnostní testy ukázaly nebývale dobré hodnoty u celé čtveřice závodnic.

Právě dvaadvacetiletá Karla, která je dost možná největším současným talentem české ženské cyklistiky, na sebe v minulé sezoně upoutala největší pozornost. Za pouhé tři roky „kariéry“ se dokázala dostat do domácí špičky a nakoukla i do první desítky ve Světovém poháru. I z tohoto důvodu bude jako jediná v týmu testovat na svém titanovém kole ojedinělou technickou novinku, která zatím nemá ve světovém poháru MTB obdoby. „Loňská sezóna se mi povedla na 110%, teď mě ale čeká těžký rok. Ale už dlouho pracujeme na tom, aby byl přechod mezi elitu žen co nejlepší,“ vysvětluje.

To Jitka Škarnitzlová si už svou premiéru v elitní ženské kategorii odbyla. Sestra českého olympionika závodící na kolech partnerské značky Giant chce dále pokračovat ve výkonnostním růstu. „Příprava zatím probíhá výborně a podle plánu, takže čekám, že výsledky budou mnohem lepší než vloni, budu se umisťovat na nejvyšších příčkách v Českém poháru a jezdit stabilně v tom světovém.“ říká juniorská vicemistryně světa, která vloni mimochodem vyhrála také první ročník české Enduro série.

Kona Cycling Point posilují dvě slečny – juniorka Denisa Bartizalová a Barbora Machulková závodící v kategorii do 23 let.

Sedmnáctiletá Denisa Bartizalová je dalším příslibem do budoucnosti. Vítězka Českého poháru horských kol v kategorii juniorek by chtěla svůj talent ukázat na i olympijských hrách mládeže, protože má bikrosovou minulost a vedle preferovaných horských kol závodí také na silnici.

Barbora Machulková by ideálně měla zastoupit Karlu Štěpánovou na postu nejlepší české bikerky v kategorii do 23 let. Z posledního republikového šampionátu má stříbrnou medaili, ale ještě více si cení druhého místa v závodě Světového poháru juniorek z před dvou let v Novém Městě na Moravě.

„Očekávám od Báry a Denisy takové úspěchy, jako měly Karla s Jitkou. Bára by měla být českou jedičkou kategorie U23 a Denisa obhájit vítězství v Českém poháru. Karlu čeká těžký přechod do elitní kategorie žen a Jitka se, věřím, výsledkově také opět posune,“ přeje si šéf týmu.

Tým zahájil přípravu na Kanárských ostrovech a nedlouho po návratu do české zimy zamíří na konci února na první závody na Kypr. Následovat budou další mezinárodní závody v Langenlois a Nales. Prioritou však budou závody Světového poháru a nejvyšší domácí bikové soutěže. „Cílem je, aby se holky nominovaly na mistrovství světa a Evropy.“ dodává Libor Oplt, jehož dlouhodobým cílem je tým evropské úrovně, který bude vychovávat z české základny závodnice světové úrovně. Netají se ani tím, že by rád některou ze svých závodnic viděl na olympijských hrách v Riu 2016.

To je také výzva směrem k možným budoucím partnerům. Pro sezónu 2014 však partneři zůstavají: výrobci kol Kona a v případě Jitky Škarnitzlové Giant a dále značky Northwave, Giro, Briko, Fox, Sýkora Sportswear, CEP a profesionální servis zajišťuje Bicycle Café. _____________­________________________­________________________­______

Cycling point je unikátní cyklistický projekt, který vznikl v roce 2008, aby původně podporoval pouze amatérské závodníky a poskytl jim vybavení i zázemí. V průběhu let, kdy jeho závodníci získali i několik republikových titulů, vzešla z této platformy nynější podoba profesionálního týmu spolupracujícího s předními světovými výrobci kol Kona a Giant. Díky těmto a dalším partnerům tým také nadále podporuje i řadu dalších amatérských závodníků.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu