Nový veletrh Cyklo Brno 2013

25.10.2013
<p>Pořadatelé náhradního veletrhu za velké Bike Brno od čtvrtka do neděle nabídnou v Heršpické ulici desítky novinek od značek Specialized, Focus, Cannonndale, Sidi, Cervelo, Endura, Speedplay, Uvex a dalších. Otestovat bude možné například nový model Epic nebo Roubaix s kotoučovými brzdami. Na páteční podvečer 8.11.2013 je připravena autogramiáda Kamila Hofmana, autora knihy 100 Tour de France. Přítomni budou jak současní, tak i minulí účastníci závodů: Roman Kreuziger, Pavel Padrnos, Tomáš Konečný, René Andrle i domácí Ján Svorada. Většina hvězd by se měla zúčastnit i sobotní společné MTB vyjížďky, která bude startovat v 11 hodin z přístavu na přehradě.</p>

V polovině září oznámili manažeři veletrhu Bike Brno, že se 16. ročník akce, původně plánovaná na 7. – 10. 11. 2013, v letošním roce neuskuteční. O důvodech rozhodnutí můžeme vést dlouhé polemiky. Z původní kontraktační akce, pořádané Karlem Stárkem ve sportovní hale ve Žďáru nad Sázavou, se v průběhu let stal ambiciózní mezinárodní veletrh, který se přesunul do Brna. Jenže v poslední době se několikrát změnil termín a organizátoři jakoby ani sami nevěděli, pro koho je akce vlastně určena. V tiskové zprávě pořadatelé píší: „Změny v systému objednávek nových modelů jízdních kol pro nadcházející cyklistickou sezonu, přesycenost trhu a nové distribuční kanály vedly firmy k názorové roztříštěnosti ohledně termínu konání veletrhu, charakteru akce i jejich vlastní prezentace.“ Ano, systém objednávek zaznamenává určité změny, ale ne nijak výrazné. Už mnoho let musí maloobchody udělat předobjednávky (za výhodnějších podmínek) už koncem srpna, případně nejpozději v září. Pro maloobchodníky proto výrobci pořádají předváděčky už během prázdnin, kdo se chce podívat i na konkurenci, jednoznačně míří do Friedrichshafenu na Eurobike, pořádaný vždy v posledních dnech prázdnin. Začátkem listopadu – v době Bike Brno, už mají maloobchodníci kola dávno objednaná. A nejen to, mnohé modely z nové kolekce už mají dokonce na svých prodejnách. Pro ně tedy veletrh určený být nemůže. Pak nám zbývají koncoví zákazníci. Nejsme odborníci na marketing a studium chování klientů cykloprodejen, ale zdá se, že úvahy o nákupu kola přicházejí spíš před sezónou, tedy třeba v době pražské výstavy FOR BIKES. Navíc se nabízí otázka, kdo by vlastně koncovému zákazníkovi měl kola nabízet. Tady mají jasno brněnské veletrhy: „Nehodláme sklouznout na úroveň pouze prodejní výstavy za přítomnosti místních prodejců, jako tomu je v případě některých akcí s tématikou cyklistiky. Veletrh musí ukazovat budoucí trendy oboru, což prodejní výstava neplní“, uvádí Jiří Kuliš, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno, a.s. Jako slabou náplast nabídli pořadatelé u ještě existujícího veletrhu SportLife Brno „rozšíření doprovodného programu o cyklistiku“. Tak uvidíme.

Každopádně za novými modely kol v druhém listopadovém týdnu do Brna zamířit můžete. Díry na trhu se po svém chopili lidé kolem Jána Svorady a narychlo připravili první ročník výstavy CykloBrno 2013. „ Vážíme si toho, co dokázal Karel Stárek v průběhu let z původní výstavy vytvořit. A přišlo nám líto lidí, kteří na sportovní veletrh do Brna přijedou a z cyklistiky by neviděli prakticky nic. Proto jsme v termínu SportLife nabídli více něž osmi set metrovou plochu našich prodejen XCR a Svorada Specialized Concept Store našim dodavatelům, aby prezentovali novinky pro rok 2014. Jejich reakce nás docela zaskočila. My jsme výstavu v první fázi považovali spíš trochu za recesi, jenže nakonec to bude seriózní akce i s testováním kol, přítomností sportovních hvězd, prezentací řady novinek , společnou vyjížďkou a besedami.“, říká autor myšlenky Tomáš Hawerland z XCR s.r.o. Pořadatelé tedy od čtvrtka do neděle nabídnou desítky novinek od značek Specialized, Focus, Cannonndale, Sidi, Cervelo, Endura, Speedplay, Uvex a dalších. Otestovat bude možné například nový model Epic nebo Roubaix s kotoučovými brzdami. Na páteční podvečer 8.11.2013 je připravena autogramiáda Kamila Hofmana, autora knihy 100 Tour de France. Přítomni budou jak současní, tak i minulí účastníci závodů: Roman Kreuziger, Pavel Padrnos, Tomáš Konečný, René Andrle i domácí Ján Svorada. Většina hvězd by se měla zúčastnit i sobotní společné MTB vyjížďky, která bude startovat v 11 hodin z přístavu na přehradě. Jednou z mála výhod podzimního termínu veletrhu vždy bylo to, že už měli všichni „po sezóně“ a přítomnost lidí z byznysu, pořadatelů závodů i samotných profi závodníků v Brně byla ideální příležitostí k zajímavým osobním setkáním. A to nejen na výstavišti, ale hlavně večer s mnohem méně formálním charakterem. Na to, jak se „náhradní veletrh“ pořadatelům povedl, se můžete přijet podívat od 7. do 10. listopadu do Brna na Heršpickou ulici.

Více na FB XCR a SpecializedSvorada.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu