Střední Čechy znají Nejlepšího vrchaře

16.9.2013
<p>„Cyklo silniční rallye Praha-Křivoklát-Praha“ – ojedinělý závodní projekt se zrodil na Křivoklátských okruzích západně od Prahy, silničáři si to tu 15. září rozdali formou rychlostních zkoušek na osmi měřených úsecích o titul nejlepšího vrchaře Středočeského kra­je.</p>

Do nového typu cyklistické akce, cyklo rallye na trase Křivoklátských okruhů O nejlepšího vrchaře odstartovalo v neděli z náměstí v Hostivici 73 cyklistů. Utkali se na třech trasách a ve čtyřech kategoriích. Vítězem a majitelem poháru pro nejlepšího vrchaře Středočeského kraje se stal Václav Nežerka, který všech osm měřených úseků zajel v čase 0:58:00hod a jako jediný se na dlouhé trati dostal pod hodinu. Akci, kterou společně uspořádala občanská sdružení „ANO,ANO“, „Klub pražských cyklistů“ a “CK Vinohradské šlapky“ byla i beneficí ve prospěch projektu „Ano, sport pomáhá“, v rámci, které se vybralo více než 25tisíc korun. Jedna z účastnic, shodou okolností vítězka kategorie žen, pak věnovala ve prospěch projektu dětské horské kolo.

Ještě před startem byl vysvětlen systém bezkontaktního měření na vrcholech všech stoupání, kterých bylo na dlouhé trase 8, na kratších pak 5(4). Všichni účastníci se rychle sžili s novou formou závodu a tak se během prvních dvaceti kilometrů sjeli do větších skupin. Zde se živě diskutovalo a byla dobrá nálada, i když průměrná rychlost byla přes 32km/h. Nejvíce se hovořilo o formě závodu, probírala se jednotlivá stoupání a také o budoucnosti tohoto projektu. Jeho ojedinělostí je totiž forma, jak nabídnout alternativu okruhovým závodům a pustit cyklisty na trať delší jak 100km, aniž pořadatel narazí na problém s bezpečností při vytvoření pelotonu. Na tomto typu závodu se mezi jednotlivými měřenými úseky jede přiměřeným tempem pouze s časovým limitem, a tak se žádný oficiální peloton nevytváří, tudíž nikdo nemusí riskovat. K samotným vrchařským prémiím pak nutno dodat, že vše proběhlo perfektně. Každý byl na startu stoupání bleskově „odčipován“ a na vrcholu pak již jen projel kolem měřícího zařízení a jeho čas se uložil do čipu, který měl umístěné na řídítkách. Po celou dobu toto měření fungovalo perfektně a premiéra tohoto zařízení u nás (v republice) proběhla na jedničku. Mimo jiné pak na trase na závodníky čekaly i 3 občerstvovací stanice, v cíli guláš a alko či nealko pivo ze soukromého pivovaru Chýně.

Takže si nyní všichni kladou otázku, zda je tento první závod v novém formátu další možností, jak vrátit závodní cyklistiku zpět na silnici i při delších tratích.

Kompletní výsledky závodu najdete ZDE:

http://anotym.blogspot.cz/…ysledky.html

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu