V Náměšti vyhrál Rybařík

20.8.2013
<p>Pátý závod Galaxy série 2013 a současně podnik iVelo.cz bike marathon série, AVG Náměšťský Cyklomaraton. se nesl především ve znamení velkých změn na trati. Zatímco na dlouhé trase, která měřila necelých 90 kilometrů a nastoupalo se na ní 1900 metrů převýšení, nabídla maratóncům i staré známé úseky, zbrusu nová byla kratší trasa dlouhá 40 kilometrů.</p>

Právě zařazení do série pod záštitou časopisu Velo, přineslo potřebu malého prodloužení. Maratonská trasa tak „dospěla“ a meziročně přidala pár stovek výškových metrů, čímž splnila parametry tohoto prestižního bikemaratonského seriálu. Start dlouhé trasy z náměstí v Náměšti nad Oslavou odbily kostelní hodiny v půl dvanácté. Závodníci nejdříve vyrazili směrem na severozápad od města, a to na okruh, který se jezdíval i v předchozích letech. Letos se však jelo z velké části nově a v protisměru chodu hodinových ručiček, tedy v opačném směru, než bývalo zvykem. I pro účastníky předchozích ročníků tak byla úvodní část závodu úplně nová. Po bezmála 40ti kilometrech dával výhled na náměšťskou dominantu – zámek tyčící se nad městem – tušit blížící se průjezd městem. Zatímco maratonci jen prokroužili okolo kostela Sv. Jana Křtitele a pod barokním mostem pokračovali do druhé půlky závodu, účastníci 40tikilometrové trasy zde již končili.

Dlouhá trasa AVG Náměšťského Cyklomaratonu 2013 pak pokračovala dále, do druhé smyčky – tentokrát na jihovýchod a jih od Náměště nad Oslavou. Jelo se částečně po trase dobře známé z předchozích ročníků, přesto však ubylo asfaltu a došlo k mnoha dalším, spíše již kosmetickým úpravám. Zůstal zachován například průjezd okolo kamenné rozhledny Babylon u Kramolína.

S dlouhou trasou se v tropickém počasí, které je již tradičním koloritem AVG Náměšťského Cyklomaratonu, vypořádal nejlépe Ivan Rybařík (Čistý sport). Trať zvládnul za 3 hodiny 10 minut a 54 sekund. Tempo s ním dokázal držet jen Zdeněk Tomeček (GS Technik Cykloteam Jistebnice), který obsadil druhé místo, a pro bronz si dojel loňský vítěz Milan Fajt (Eurofoam Sport Team). Kategorii žen kralovala Milena Cesnaková (GS Technik Cykloteam Jistebnice), druhé místo v celkovém pořadí vybojovala Jana Matlášková (Cyklo Jiřička) a třetí nejlepší ženou dne na dlouhé trase byla Tereza Vaňková (M.K.V. Sport).

Kratší trasu na 40 km vyhráli Milan Šustek (Toyota Dolák MTB) a Zdeňka Němcová (Uniqa Jihlava). Více informací o AVG Náměšťském Cyklomaratonu 2013 naleznete na www.galaxy-serie.cz. Tam jsou také propozice na další podnik seriálu, kterým bude 31. srpna 2013 Kenda Jistebnický Maraton.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu