Megavalanche – Alpe d´Huez

24.7.2013
<p>Nevšední zážitek slovy Kamila Tatarkoviče</p>

Zdá se to být neuvěřitelné, ale tento světově známý závod v hromadném sjezdu se jel ve francouzském horském středisku Alpe d´Huez už podevatenácté! Každoročně se zde schází několik stovek nadšenců, nadšenkyň, aby se mezi sebou utkali v závodě, který startuje na ledovci, končí hluboko v údolí a pyšní se převýšením okolo 2500 m.

Kvalifikační jízdy se jely na kratší, něco málo přes 20 minut dlouhé trati, v menších skupinkách o 110 závodnících. Z každé kvalifikační jízdy postupovalo 23 nejrychlejších do nedělního hlavního závodu, kde se už na start postavilo přes 300 natěšených bikerů najednou! Start na prudké sjezdovce následovaný ostrou pravou zatáčkou už od prvních pohledů přinášel lehké obavy, jestli to půjde sjet bez závažnějších problémů. S postupně se zvyšující teplotou a táním ledu se však povrch stal takřka ideálním a nic nebránilo startu o deváté hodině ranní. Když se člověk dívá na takovou obrovskou masu bikerů, jak se najednou rozjedou z kopce za vidinou vítězství, je to neuvěřitelný pocit. Tolik adrenalinu a nečekaných zážitků se jen tak nevidí. Po zhruba dvoukilometrové jízdě po sněhu se už sem tam objevil singletrack nebo skála, následně sníh už úplně zmizel a jelo se po kamenech a hlíně. Krásný trail lemující kopce nad Alpe d´Huez se sem tam i zvedl, aby prověřil i fyzickou připravenost závodníků, ale ke konci opět ukázal svou sjezdovou tvář. Tolik vybržděných rolet jako v poslední pasáži těžko někde uvidíte. Ruce všech závodníků zde neuvěřitelně trpěly. A aby taky ne, když se jede sjezd o délce 40 minut.

Z vítězství se nakonec radoval Jerome Clementz před Remy Absalonem a Danem Athertonem. V ženské kategorii opět ukázala svoji sílu nestárnoucí Anne Caroline Chaussonová. Z Čechů se nejlépe umístil na 28. místě Kamil Tatarkovič následovaný na 57. místě Pavlem Čepem a 70. místě Janem Vanerem. Jediná česká bojovnice, Alena Lukášková, dojela na skvělém 39. místě. (kt) Foto: Kateřina Kubaschová

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu