Rock Machine 2014

27.6.2013
<p>Kdo si letos stěžoval na nedostatečný výběr dostupných biků s koly 27,5“, bude v příštím roce vysvobozen. Kolekce Rock Machine 2014, jejíž představení proběhlo v uplynulých dnech, byla sestavena právě s důrazem na tento průměr. Mezi další perličky patří dva zcela nové fully nebo líbivá silnička. Ke dvaceti letům existence si toho značka nadělila hodně.</p>

Budete-li hledat v katalogu šestadvacítky, rovnou vás odkážeme mezi nejdostupnější kola. Pro zajímavost, nejlépe vybavená šestadvacítka Rock Machine má přehazovačku Shimano Acera. Tyto biky série XC Fun jsou nabízeny už s rámem od 14“ a rozšiřují tak vlastně i nabídku dětských kol. Idea je taková, že mladý cyklista může z 20“ stroje přesedlat rovnou na 26“ a vynechat tak velikost 24“. Několik modelů s 26“ koly zůstalo také v „dámském oddělení“. A samozřejmě je tu DH model Whizz. Zbytek kolekce ovládá 27,5“ a 29“, každý model je vždy nabízen s oběma velikostmi kol.

Blizzard a Vortex – stejný systém, různý zdvih

Trochu zvláštní postavení mají fully. Hliníkové modely Blizzard a Vortex se totiž neliší jen velikostí kol, ale i zdvihem. Menší a mrštnější Blizard je obdařen 140 mm, větší stabilní tank Vortex 120 mm. Co mají naopak obě kola společné, je vlastní podání „virtuálu“ FPS (Floating Pivot Technology). Kompaktní tuhá stavba podpořená pevnou osou je zavěšena na dvojici vahadélek. K tomu hornímu je přes prvek Smart Link, zabraňující „zavírání“ v poslední třetině zdvihu, uchycen tlumič. Použité jednotky RockShox s delší pístnicí umožnily dosáhnout nízkého poměru přepákování. Nižší tlak v tlumiči pak znamená větší citlivost. Při volbě osazení se v Rock Machinu drželi při zemi – důraz byl kladen především na životnost a dobrý poměr ceny a výkonu. Výsledné biky tak nejsou jen pěkné, ale i dostupné.

Firestorm a Explosion – elegantní karbon

Nový karbonový rám je opět ve verzi pro 27,5“ a 29“. Značce se podařilo vytvořit zcela současný rámový základ ¬¬s krásně tvarovanou hlavovou partií, třmenem uvnitř zadního trojúhelníku a tvarovanými komfortními vzpěrami Dynastay 3. Topmodely jsou osazeny Rebou a Shimanem XT, nejdostupnější verze nesou vidlice RockShox 30 Gold TK a sady Deore/SLX. I tady by měla být konečná prodejní cena příjemným překvapením. Na karbonové modely navazuje řada Performance – hliníkové biky Torrent (29“) a Blitzfire (27,5“).

Silnice už není popelka

Novým počinem je i karbonová silnička. Tento segment byl značkou dosud trochu zanedbáván, ale blýská se na lepší časy. Modely Raceride 1200 a 700 stojí na pěkném matném rámu. Umístění brzdy pod středovým pouzdrem má příznivý vliv na aerodynamiku, ale i na komfort sedlových vzpěr. Rám je vybaven tapered hlavou, pressfitem pro 30mm osu a vnitřním vedením bovdenů. Výbava v úrovni Shimano Ultegra, respektive 105 také vypovídá o zajímavém poměru ceny a schopností této novinky.

Text a foto: Karel Kuchler

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu