1000 mil ze Slovenska do Česka – již brzy!!!

31.5.2013
<p>3. ročník v Evropě ojedinělého extrémního ultramaratonu Craft 1000 Miles Adventure startuje 30. 06. 2013 v Nové Sedlici, nejvýchodnější dědině u Slovensko/ Polsko/ ukrajinských hranic. Na start se připravuje 122 dobrodruhů ze sedmi států světa. Pro závodníky z řad bikerů, běžců, chodců a koloběžkářů je připravena trať v délce 1700 km s celkovým převýšením 39 km napříč bývalým Československem, která prověří jejich fyzickou i psychickou odolnost a obohatí je o nezapomenutelné zážitky a dobrodružství.</p>

O trati

Moto závodu nejlépe přiblíží na co se mohou závodníci i diváci těšit při dalším ročníku: „Dílčí osobní vítězství, dosažení svého vlastního cíle, sebepřekonání, nabytí sebedůvěry, pocit pokory, úcta k soupeři i přírodě, poznání i sebepoznání, strach i euforie, radost i bolest…… a hlavně velké dobrodružství!„

Letošní ročník povede závodníky z Východoslovenské Nové Sedlice, poslední vesnice před hranicí s Polskem a Ukrajinou, pod Nízkými Tatrami přes jednu z nejvyšších hor Velké Fatry Krížnou. Hranice obou zemí závodníci překročí na hřebenu Bílých Karpat pod vrcholem Javorník. V Čechách trasa kopíruje severní hranici, kdy závodníci projedou malebnou přírodou téměř všech českých hor.

Cíl se nachází v obci Skalná v Chebském výběžku. Pro závodníky, kteří si netroufají na trasu o délce 1000 mil, organizátoři připravili trasu kratší, která měří „pouze“ 500 mil a její cíl je stanoven ve Františkově v Jeseníkách. Organizátoři očekávají nejrychlejší závodníka v cíle delší trasy zhruba 8 dní po startu.

Stanoven je pouze start, cíl a trasa přírodou, kterou musí závodníci dodržet. Kdy a kde spí, kdy jedou, co jedí, je jen na nich. Cílená podpora je zakázána. „Na závodníky čeká na trati velké dobrodružství okořeněné strachem, nebude to žádná nedělní vyjížďka někde kolem baráku. Silné zážitky jsou i ze setkání se zvěří včetně kanců a medvědů. Ale také s dobrými lidmi, kteří v nouzi nezištně pomohou. Což v našich končinách není úplně samozřejmé,“ řekl k připravované trati Jan Kopka, zakladatel závodu a hlavní organizátor.

Pocity a myšlenky závodníků na trati nejlépe zachycuje výrok loňského závodníka Jakuba Vlčka:“Pojem krize zahrnuje závodníkovy každodenní pocity zpravidla od 6-ti do 22 hodin.“

Závod se těší velké oblibě, jak ze strany diváků, tak i ze strany závodníků. Důkazem toho je fakt, že již 5 minut po spuštění registrace byl limit 100 startujících beznadějně vyčerpán.

Obecné informace k závodu

Zakladatelem a otcem závodu je extrémní biker Jan Kopka, první Čech, který vyhrál závod na 1800 km napříč zamrzlou Aljaškou Iditarod Trail Invitational. Zkušenosti získané z absolvovaných extrémních závodů využívá od roku 2011 při organizaci v Evropě ojedinělého extrémního ultramaratonu bez zajištění napříč bývalým Československem Craft 1000 Miles Adventure, kterého se každý rok účastní stovka dobrodruhů z různých koutů světa. Vizí závodu je nabídnout účastníkům velkou dávku dobrodružství, nenadálých příhod, nového poznání, nezapomenutelných zážitků a svobody.

  • TZ-

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu