XC sprinty na OH v Riu 2016?

15.5.2013
<p>Závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě napomůže rozhodování o tom, zda se na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro rozšíří program soutěží na horských kolech o sprint. Příští pátek zamíří na SP na Vysočině členka Mezinárodního olympijského výboru Hannah Burnsová, která má za úkol posoudit atraktivitu této disciplíny a odhadnout její další vývoj.</p>

„Považuji za čest, že budeme jediným závodem ve sprintu v celém seriálu Světového poháru, který si olympijský výbor vybral na posouzení,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci v Brně generální sekretář závodu Petr Vaněk.

„Sprinty máme v programu hned od prvního ročníku závodu horských kol na Vysočině a tuto disciplínu jsme pomáhali spoluvytvářet. Nyní bude záležet také na cyklistické federaci, jaký prostor při bodování Světového poháru dá sprintům,“ dodal Vaněk.

O rozmachu nové disciplíny hovoří i statistika. V loňském ročníky byly součástí Světového poháru jen tři závody ve sprintu, v nadcházející sezoně, která odstartuje tento pátek v německém Albstadtu a druhý závod se pojede v Novém Městě, bude už sprint součástí sedmi z osmi podniků. Nepojede se pouze v Kanadě.

Před rokem se v rakouském Saalfeldenu uskutečnilo první mistrovství světa ve sprintu. Tituly získali Švýcar Ralph Näf a Švédka Alexandra Engenová. Z českých reprezentantů si vedl nejlépe Jan Nesvadba, který skončil dvanáctý. Näf si ale hned v úvodu sezony po pádu zlomil klíční kost, a tak není zcela jisté, že jej na Vysočině diváci uvidí.

V Novém Městě na Moravě bude závodníky ve sprintu i v nedělním hlavním závodu cross country čekat nová pasáž Rubena Choice, kterou pomáhal vytvářet i freerider Richard „Gaspi“ Gasperotti. „Na tuto atraktivní sekci jsme navezli sedm tatrovek kamení. Cyklisté si budou moci vybrat jednu ze čtyř variant projetí, včetně lávky ve dvoumetrové výšce,“ dodal manažer závodu Ján Svorada.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu